

Lehet, hogy te is ételintoleranciában szenvedsz?
Az étel egyike az élet örömeinek. Azonban nem mindenki olyan szerencsés, hogy bármilyen ételt élvezhessen gond nélkül. Ma már egyre több embernél okoz jelentős problémát a (krónikus) ételérzékenység, mondhatjuk, hogy korunk „betegsége” hiszen a lakosság 40-45%-a szenved tőle. De mi is az az ételintolerancia?
Az ételintoleranciáról
Mi is az?
Az ételintolerancia az elfogyasztott ételek és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus (elhúzódó) érzékenységet jelenti. A szervezet “nem tűri” ezen ételek fogyasztását, és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.
Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az étel fehérjéket idegenként azonosítja, így az adott étel fehérje ellen a szervezetben nagy mennyiségű specifikus antitest termelődik. A kialakuló antigén/antitest komplexek felhalmozódnak a szövetekben, ami végül a szövetek gyulladásához vezet.
Ételintolerancia esetében a panaszok elhúzódásától kialakulhat más probléma is a szervezetben, de ez nagymértékben függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A szervezet egyensúlyának felborulása okozhat hajhullást, fejfájást vagy bőrproblémát. Mivel ezek a panaszok lassan jelentkeznek, így gyakran nem gondolunk arra, hogy valamelyik étel elfogyasztása okozhatta a tüneteket.
Emiatt nagyon fontos az étel fehérje antitestek kimutatására szolgáló teszt elvégzése. Derítsd ki, hogy milyen ételek okozzák a kellemetlen tüneteket a Food Detective ételintolerancia vizsgálat segítségével!
MI A KÜLÖNBSÉG AZ ÉTELALLERGIA ÉS AZ ÉTELINTOLERANCIA KÖZÖTT?
ételintolerancia vs ételallergia
Fontos tudni, hogy az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával, hiszen az ételintolerancia tünetei az étel elfogyasztása után csak órákkal, napokkal, hetekkel később jelentkeznek, míg az ételallergia azonnali reakciót vált ki!
Az ételintolerancia ismertető jelei széles skálán mozognak, ilyenek lehetnek a puffadás, a hasmenés, a hajhullás, a bőrkiütések, a súlyproblémák és az alvászavar is. A leggyakrabban intoleranciát kiváltó tápanyagok olyan ételek, amiket mindennap, vagy egy héten akár többször is fogyasztunk, például a burgonya, a brokkoli, a csirke hús, az élesztő, a fokhagyma, a glutén, a marhahús, a rizs, a szójabab vagy a tej.
Ételallergia esetén a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek. A szinte azonnal jelentkező hányáson és hasmenésen kívül légzésproblémák is kialakulhatnak, a torok beödémásodhat, az ajkak és a szemek bedagadhatnak, a bőrön csalánkiütésszerű foltok keletkezhetnek. A tünetegyüttes hatására a beteg sápadttá válhat, verejtékezhet, de akár elveszítheti az eszméletét is, illetve kialakulhat anafilaxiás sokk is. A leggyakoribb allergizáló ételek közé tartozik a földimogyoró, a diófélék, a citrusfélék, a paradicsom, az eper, illetve a kagyló és rákfélék.
Amennyiben tapasztaljuk a fent említett tüneteket, érdemes megfontolnunk az érzékenység lehetőségét. Ajánlatos átgondolnunk, hogy milyen ételeket fogyasztunk rendszeresen, és azokat milyen gyakorisággal.
ÉTELINTOLERANCIA
- Az ételintolerancia emésztőrendszert érintő probléma miatt alakul ki.
- A tünetek nem mindig jelentkeznek azonnal, akár órák is eltelhetnek az adott étel elfogyasztása után. A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől.
- A tünetek különböző súlyosságúak. Általában fél- egy órával az étkezés után kezdődnek, és pár napon belül elmúlnak.
- A tünetek nem feltétlenül jelentkeznek minden alkalommal az adott étel elfogyasztása után.
ÉTELALLERGIA
- Az ételallergia az immunrendszer kóros válasza.
- Azonnal immunreakciót vált ki az adott étel elfogyasztása után, függetlenül az elfogyasztott mennyiségtől.
- A tünetek orvosi kezelés nélkül életveszélyes állapotot is okozhatnak.
- A tünetek minden alkalommal jelentkeznek pár percen belül az adott étel elfogyasztása után.
Milyen betegségek okozhatnak ételintoleranciát?
Sajnos rengeteg betegség következtében alakulhat ki ételintolerancia, azonban az első és legfontosabb, az áteresztő bél szindóma. Aki ebben a betegségben szenved annak az ételekben lévő fehérjék emésztetlenül jutnak a bélrendszerbe, majd onnan a véráramba. Az olyan krónikus bélrendszeri betegségeket, mint a reflux, a Crohn betegség, az IBS és a cöliákia is gyakran kíséri fokozott ételérzékenység. Ezek állandó gyulladást okoznak a bélrendszerben, amely hatással van a hormonháztartásunkra is, továbbá vitamin- és tápanyag felszívódási zavart is okoznak. Az állandó gyulladás a hormonális problémák, továbbá a vitamin- és ásványianyag hiány nagyban befolyásolja általános egészségügyi állapotunkat, amelybe beletartozik hajunk és bőrünk egészsége is.
HOGYAN ÁLLAPÍTHATÓ MEG AZ INTOLERANCIA?
ételintolerancia vizsgálat
Az ételintolerancia megállapításának legmegbízhatóbb módja az ételintolerancia vizsgálat elvégzése. Ehhez ajánljuk a szalonjainkban és webshopunkban is elérhető Food Detective tesztet. Ez az ételintolerancia-vizsgálat otthon is könnyen elvégezhető, gyors és megbízható eredményeket kínál, segítve azonosítani azokat az ételeket, amelyek problémát okozhatnak. Otthoni használat esetén egészségügyi szakember segítségét javasoljuk az eredmények értelmezéséhez.
A Food Detective teszt az ujjbegy megszúrásából nyert kis mennyiségű vér segítségével 58 féle élelmiszer ellenanyagának jelenlétét tudja kimutatni. Azonosításukat követően a reakciókat kiváltó élelmiszerek kiiktathatók az étrendből, mellyel rengeteg, az ételintolerancia következményeként kialakult egészségügyi problémát lehet megszüntetni.


ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLAT – MIKOR AJÁNLOTT?
Kinek?
Különösen ajánlott azoknak, akik tartósan tapasztalnak emésztési problémákat, puffadást, hasfájást, bőrkiütéseket vagy állandó fáradtságot, melyek mögött nem található egyértelmű ok. Ha ezek a tünetek rendszeresen jelentkeznek és az életminőségét is befolyásolják, érdemes megfontolni egy ételintolerancia vizsgálat elvégzését.
- Emésztési és súlyproblémák (hasmenés, puffadás, hasmenés, székrekedés)
- Reflux, gyomorégés, savhiány
- Hajgyógyászati problémák (gyulladt fejbőr, korpásodás, hajhullás)
- Bőrgyógyászati problémák (ekcéma, pikkelysömör, seborrhea, kiütések)
- Hasi fájdalmak és görcsök
- Hormonális egyensúly felborulása (PCOS, premenstruációs problémák)
- Fejfájás, migrén, hányinger, hiperaktivitás, figyelemzavar
- Tanulási nehézségek, fáradékonyság, levertség
- Alvászavar, depresszív tünetek
Milyen ételeket vizsgál a Food Detective teszt?
Vizsgálandó élelmiszerek
A Food Detective az alábbi 58 étel fehérje kimutatására alkalmas 40 perc alatt ujjbegyből:
bárányhús, csirkehús, marhahús, sertéshús
dinnyemix, fekete ribizli, földieper, gyömbér, grépfrút, narancs, citrom, alma
dió, brazil dió, földimogyoró, kakaóbab, mandula, kesudió, szójabab
brokkoli, burgonya, fokhagyma, gomba, káposzta, kukorica, olajbogyó
búza, durumbúza, rozs, rizs, zab, élesztő, glutén
édesvízi halmix, fehér halmix, rák- és kagylómix, tonhal
paprika mix, paradicsom, póréhagyma, sárgarépa, uborka, zeller, zöldségmix
tea, tehéntej, teljes tojás
HOGYAN MŰKÖDIK A TESZT?
Food Detective
Az elfogyasztott táplálék egyes fehérjéi még emésztés előtt átjutnak a bélfalon és a keringésbe kerülnek. Az immunrendszer az ételfehérjéket idegenként azonosítja, így az adott ételfehérje ellen nagy mennyiségű IgG termelődik. Normális esetben az antitest élelmiszerfehérje-komplexet az immunrendszer képes eltávolítani, azonban ha a komplexek felhalmozódnak a szervezet szöveteiben, akkor ételintolerancia tüneteket kiváltó folyamatokat indítanak el. A Food Detective ételintolerancia teszt tálcáján ezek a fehérjék találhatóak meg, mely a levett vérminta és különböző hígító folyadékok hatására kijelzi a vérben található ellenanyagok szintjét. Három különböző színű kék jelenhet meg a teszt paneljén, amely azt jelzi, hogy kicsi, közepes vagy magas szintű ételintolerancia áll fenn.
A teszt elvégzése sokaknak bonyodalmat jelenthet, mivel nagyon sok mindenre oda kell odafigyelni, meg kell szúrni az ujjat és pontosan be kell tartani a lépéseket és a lépések között feltüntetett hatóidőket. Amennyiben bármi apró hiba miatt a teszt elvégzése nem lesz sikeres, akkor azt újra el kell végezni.
Szeretnéd inkább tapasztalt kezekre bízni a vizsgálat elvégzését?
ételintolerancia vizsgálat
Habár a Food Detective ételintolerancia-teszt webshopunkban és szalonjainkban is megvásárolható, elvégzését egészségügyi szakember közreműködésével javasoljuk. A teszt otthoni környezetben is használható, azonban a pontos eredmények értelmezéséhez és a megfelelő életmódbeli tanácsokhoz ajánlott szakértő segítségét igénybe venni.
Szalonjainkban munkatársaink szívesen segítenek a tájékoztatásban, a teszt működéséről, a lehetséges következő lépésekről, valamint tanácsot adnak az ételintolerancia kezelésével kapcsolatban.

ÉTELINTOLERANCIA VIZSGÁLATOT VÉGZŐ SZALONOK
Oxygeni Hair & Skin referenciaszalonok
Budapest
SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDA
Telefonszám:
+36 70 942 6348
+36 70 635 2226
Cím:
1013 Budapest, Krisztina krt. 45
Budapest
SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – PEST
Telefonszám:
+36 70 6079 862
+36 70 635 2235
Cím:
1056 Budapest, Belgrád rkp. 26.
Budapest
SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – ÚJBUDA
Telefonszám:
+36 70 616 3333
Cím:
1117. Budapest, Alíz utca 6/b. A épület, Földszint: 8.ajtó
Budaörs
SZABÓ IMRE HAIR & BEAUTY – BUDAÖRS
Telefonszám:
+36 70 32 40101
Cím:
2040 Budaörs, Felsőhatár utca 1.
Budaörs
OXYGENI NAIL SPA BY SZABÓ IMRE
Telefonszám:
+36 70 340 1001
Cím:
2040 Budaörs, Szabadság út 35.
A Food Detective teszt már számos partner szalonunkban megvásárolható. Kérjük, érdeklődj a kiválasztott szalonnál a teszt elérhetőségéről!
Mi a teendő a Food Detective teszt elvégzése után?
Ételintolerancia vizsgálat után
Alternatívák, diéta
Ha a teszt intoleranciát mutat, fontos, hogy ne essünk kétségbe! Az erős immunválaszt kiváltó élelmiszerek elhagyásával a tünetek legtöbb esetben elmúlnak, a közérzet rohamosan javulni kezd. Az alapanyagok, az élelmiszerek helyettesítésére ma már számos alternatíva létezik, így ízlés szerint cserélhetjük le azokat az ételeket az érzékenységnek megfelelő változatokra, amelyek az egészségügyi probléma hátterében álltak. Diéta kialakításához azonban minden esetben ajánlott dietetikus/szakember tanácsát kérni.
Kiiktatás az étrendből
A legegyszerűbb megoldás, ha a Food Detective által minden pozitív reakciót adó élelmiszert elhagyunk legalább 3 hónapra. Ha azonban egyszerre sok pozitív eredményt kaptunk, összes élelmiszer egyszerre történő elhagyása túlságosan radikális változtatás lenne. Ez esetben a következőképpen könnyíthetünk a váltáson:
Tippek
- Tartózkodjunk azoktól az élelmiszerektől, amelyek közepes vagy erős reakciót mutatnak.
- Valamint váltogassuk forgóban a gyenge jelet adókat.
Mi az a forgó?
Étrend a forgó alapján
A forgó azt jelenti, hogy 4 naponta egyszer együnk csak belőlük. Ha a búzát kell forgóban fogyasztani, akkor például:
Előfordulhat, hogy az új diéta megkezdése utáni első napokban rosszabbul érezzük magunkat. Ilyenkor is érdemes kitartani az új diéta mellett. Fontos további szempont, hogy az étrend továbbra is kiegyensúlyozott maradjon. Ezért célszerű, ha az elhagyott élelmiszereket más, intoleranciát nem okozó új diétával váltjuk fel.
