Emésztőrendszeri problémák - Oxygeni Hair & Skin
Emésztőrendszeri problémák

EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK

Emésztőrendszeri problémákkal szinte már mindenki találkozott, hiszen a legtöbb esetben ezek hétköznapi, nem feltétlenül komoly tünetekkel járnak együtt. A nem megfelelő táplálkozás vagy stressz könnyedén okozhat kellemetlenségeket, de vannak olyan betegségek is, amelyeknek már komolyabb következményei vannak. Ezúttal az emésztőrendszeri problémák témakörét jártuk körbe; cikkünkben bemutatjuk, miért alakulhatnak ki és milyen tippeket javaslunk a megelőzésükre.

AZ EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK KIALAKULÁSÁNAK OKAI

Emésztőrendszerünk egy olyan komplex rendszer, ami a táplálék felvételéért, átalakításáért, megemésztéséért és felszívódásáért felel. A zavartalan működéséhez elengedhetetlen a máj, a hasnyálmirigy és a tápcsatorna is. Ha e szervek közül bármelyik meghibásodik, emésztőrendszeri betegséggel szembesülhetünk.

Mindemellett az immunrendszerünk hatékony működését is biztosítja. Minden táplálék, amit beviszünk a szervezetünkbe, a külvilágból származik. Ez a táplálék a bélrendszeren keresztül jut be a szervezetünkbe, és így juttatja el a test valamennyi sejtjéhez ezeket a nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Épp ezért ez a szervünk nem csak a táplálék megfelelő helyre juttatásáért és a salakanyagok eltávolításáért felel, hanem védelmet is biztosít a káros külső anyagok ellen. Ha például olyan tápanyag kerül be a szervezetünkbe, amit emésztőrendszerünk veszélyesnek ítél, azonnal jelentkeznek a panaszok.

A fentiek mellett azt is fontos tudni, hogy az emésztőrendszerünk és agyunk között idegi kapcsolat áll fent, tehát a két szerv között folyamatos kétirányú kommunikáció zajlik. Épp ezért előfordulhat, hogy nem külső környezeti hatások állnak az emésztőrendszeri problémák hátterében, hanem belső stressz, depresszió vagy szorongás.
Emésztőrendszeri problémák

A LEGGYAKORIBB EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK

PUFFADÁS

A puffadás az egyik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma, amit általában valamilyen étel vált ki. A karfiolban vagy a káposztában olyan szénhidrátok vannak, amelyeket nem tudunk megemészteni és nem tudnak felszívódni.

Ebben az esetben ezek a szénhidrátok a vastagbélbe érkezve gázt képeznek. A zöldségek mellett a savas üdítők is tudnak hasonló tüneteket okozni, amit a szén-dioxid felszabadulás eredményez.

Megoldás: Törekedjünk arra, hogy fogyasszunk rostban gazdag ételeket, mint például zöldségeket és zabot. Ha mégis a fenti problémával szembesülnénk, végezzünk hasi tornát, ami segíti az emésztést.

Emésztőrendszeri problémák

SZÉKREKEDÉS

Emésztőrendszeri problémák közé soroljuk a székrekedést is, hiszen bélműködési és székletürítési zavart jelent. Akkor fordul elő, ha kis mennyiségű, kevés rost tartalmú ételt fogyasztunk. Kevés étel fogyasztása vagy étkezés hiánya esetén elmaradnak a bélmozgást kiváltó ingerek, így olyan kevés salakanyag képződik, hogy a bélmozgás szinte feleslegessé válik.

Megoldás: A megoldás ebben az esetben is a helyes táplálkozás lehet. Próbáljunk meg naponta többször (nagyjából ötször), kisebb étkezéseket tartani, és lehetőleg teljes kiőrlésű ételeket fogyasszunk, amik elősegítik a bélmozgást. Emellett rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres sportolás is!

HASMENÉS

A naponta többször jelentkező hasmenést több ok is kiválthatja. Lehet szó fertőzésről, valamilyen érzékenységről vagy gyulladásról is. Hasmenés esetén rendkívül fontos a folyadékpótlás, hiszen ilyenkor a kiszáradás veszélye áll fent. Emellett a szervezet sokkal több sót veszít, mint cukrot, így a sóbevitelre is ajánlott odafigyelni.

Megoldás: Kerüljük a tejtermékeket, zsíros ételeket, és cukros, rostos üdítőket, illetve próbáljunk hasfogó ételeket fogyasztani, mint például banánt, almát és rizst.

Emésztőrendszeri problémák

KOMOLYABB EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK

REFLUX

A reflux is az emésztőrendszeri problémák közé tartozik. Ilyenkor a savas gyomortartalom az ellenkező irányba, a nyelőcsőbe áramlik vissza. Ennek az egyik oka, hogy a nyelőcső alsó szakaszán található záróizom megnyílik a has felől érkező nyomás hatására. A másik ok az alsó záróizom gyengeségéből fakadhat.

A gyomorsavnak komoly szerepe van a gyomrunkban, hiszen ez segíti az emésztést és ez pusztítja el a káros anyagokat is. A gyomrunkban a sav nem tud kárt okozni, azonban a nyelőcsőben már annál inkább. Olyan súlyos betegségeket okozhat, mint nyálkahártya-gyulladás vagy krónikus tüdőbetegség.

A reflux számtalan panasszal jár együtt. Ilyen például a gyomorégés, ami az egyik legtipikusabb tünetek közé tartozik. A nyelőcsőben a sav irritációt okoz, ami nehezítheti a nyelést, így nyelési zavart is okozhat. A gyomorsav emellett a légutakba is be tud jutni, ami száraz köhögést eredményezhet.

Megoldás: A helyes étkezés sokat segíthet a tünetek enyhítésében. A nehezen emészthető, túl zsíros ételeket ajánlatos kerülni, és érdemes naponta többször, kisebb étkezéseket tartani. Ajánlott kerülni a szénsavas üdítőket, hiszen ezek puffasztó hatásúak is lehetnek.

Emésztőrendszeri problémák

CROHN-BETEGSÉG

Crohn-betegség esetén a bél krónikus gyulladásáról beszélünk. A gyulladás a szájüregtől kezdve a végbélnyílásig bármelyik szakaszon jelentkezhet. A bél egymástól elkülönült szakaszát is érintheti és nem csak a nyálkahártya, de az egész bélfal is gyulladásban lehet. Az egyik legjellemzőbb tünete a hasmenés.

Az ilyen emésztőrendszeri problémák általában felszívódási zavarral járnak együtt. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára fontos vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak felszívódni. Emiatt romlik a beteg állapota, étvágytalanság, fáradékonyság jelentkezik és így akár vérszegénység is kialakulhat.

Megoldás: A hagyományos gyógyszeres kezelés mellett itt is fontos a megfelelő táplálkozás. Mivel ebben az esetben nehezebben juttathatjuk be szervezetünk számára a kellő vitaminokat, nyomelemeket, fontos a napi többszöri, vitamindús étkezés és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Emésztőrendszeri problémák

EGYÉB EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK

STRESSZHELYZET

Lelki problémáink nagyon sokszor kihatással lehetnek a testünkre. Egy komolyabb vizsga vagy állásinterjú előtt, esetleg magánéletből fakadó kellemetlen helyzetben sokszor görcsbe rándul a gyomrunk. Az emésztőrendszeri problémák ilyenkor igen gyakoriak, aminek az az oka, hogy stresszhelyzetben a szervezet nem az emésztésre, hanem az adott problémára összpontosít.

Sok esetben lelassul az emésztés, így székrekedést tapasztalhatunk. Természetesen ennek az ellenkezője, hasmenés is bekövetkezhet. Ekkor a stresszhormonok épp, hogy serkentik a vastagbél mozgását, így a szervezet gyorsabban szabadulna meg a salakanyagtól.

A stresszhelyzet az emésztőrendszeri problémák mellett még olyan kellemetlen tünetekkel is járhat, mint ingerültség, fáradékonyság és hajhullás.

Emésztőrendszeri problémák

Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mitől hullik a hajunk. Érdemes átgondolni, ért-e bennünket mostanság valamilyen változás vagy kellemetlenség.

Megoldás: Ha észrevesszük magunkon a fenti tüneteket, próbáljuk magunkat megnyugtatni és elterelni gondolatainkat. Egy forró fürdő vagy egy lebilincselő könyv könnyen segíthet ezen, de egy nyugtató hatású citromfű tea is megteszi hatását.

IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA

Az irritábilis bél szindrómát a legtöbbször az emésztőrendszeri funkciózavarhoz kötik. Mivel azonban nincsenek jellegzetes tünetei, maga a diagnózis felállítása jóval nehezebb, mint más betegségek esetében. Okait a mai napig kutatják, azonban általában a bélrendszer és az agy közötti információcsere zavarára fogják.

A leggyakoribb panasz a hasmenés vagy székrekedés, illetve alhasi görcsök és fájdalom. Gyakran ezek puffadással és hányással is együtt járnak. Mivel azonban ezek a tünetek más betegségre is utalhatnak, érdemes kivizsgáltatni, ha ilyen panaszokat észlelünk.

Igen gyakoriak az emésztési problémák mellett a hangulat-ingadozások és depresszió. Ilyenkor nem csak a belek izomzatának görcskészsége fokozódik, de az immunrendszer is gyengül, így a védekezőképesség is.

Megoldás: Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy IBS-el küzdünk, érdemes pár tanácsot megfogadni. A rostokban gazdag ételek és a savanyított tejtermékek fogyasztása jó hatással van a bélflóránkra, így érdemes ezeket étkezéseink részévé tenni.

Próbáljuk kerülni a stresszes helyzeteket is, ha ez azonban nem megoldható, törekedjünk annak feloldására. Találjuk meg a számunkra megfelelő sportot vagy hobbit! Ezek a tevékenységek ugyanis közérzet és hangulatjavító hatásúak, amit akár egyedül, de akár társaságban is bátran beiktathatunk mindennapjainkba.

FELSZÍVÓDÁSI PROBLÉMA

A vitaminok és az ásványi anyagok, illetve a víz felszívódása is túlnyomó részt a belekben történik. Felszívódási zavarról akkor beszélünk, ha a bél nyálkahártyája nem működik megfelelően. Ha valaki felszívódási zavarral küzd, az leggyakrabban a testsúly csökkenésében mutatkozik meg.

Az emésztőrendszeri rendellenességeknek köszönhetően a vitaminok és ásványi anyagok nem, vagy nehezen tudnak felszívódni, ami miatt számos egyéb megbetegedés léphet fel. Ilyen például a hajhullás és fejbőrproblémák. Ne ijedjünk meg, ha ilyen tüneteket tapasztalunk, hiszen van rá megoldás!

A megfelelő táplálkozás mellett fejbőrünket és hajunkat segíthetjük különböző, természetes termékekkel is. Az Oxygeni Hair Zsíros fejbőr és hajhullás ellen összeállított termékeinket mélyen tisztítja és hidratálja a fejbőrt és hajszálakat. Emellett feltölti vitaminokkal a hajszálakat és méregtelenítő hatással bír.

Emésztőrendszeri problémák

EMÉSZTŐRENDSZERI PROBLÉMÁK

Sajnos tény, hogy napjainkban az étkezéssel elfogyasztott alapanyagok nem tartalmaznak elegendő hasznos mikrotápanyagot. Ehhez hozzájön még a rendszertelen étkezés, a rohanó életmód és a mozgáshiány, melyek szintén befolyásolják az emésztőrendszer megfelelő működését. Fontos, hogy elegendő vitamint és tápanyagot tudjunk bevinni a szervezetünkbe, ezért javasoljuk a Balance Superfoodot.

Balance Superfood

balance superfoodA Balance Superfood különösen ajánlott emésztőrendszeri problémák esetén, ugyanis gazdag A, B, C, E, G és K vitaminokban, valamint ásványi anyagokban. A gyümölcs-zöldség kristály készítményünk megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi és biokatív anyagot juttat a szervezetbe, amely megkönnyíti az emésztési folyamatokat, valamint javítja a fehérjék és zsírok emésztését a bromelain tartalmának köszönhetően. Májregeneráló tulajdonsága mellett fokozza a hasnyálmirigy enzim termelését és segíti a felszívódást. Rendszeres fogyasztás során helyreáll a bélflóra működésetáplálja a bélbaktériumokat és csökkenti a gyulladásokat.

A helyes táplálkozás és a mozgás nem csak az emésztőrendszeri problémák ellen véd, de közérzetünkön és hangulatunkon is rengeteget javíthat. Ha életmódtanácsadásra lenne szükséged, fordulj bátran hajgyógyászainkhoz, akik hajápolási tanácsadás mellett életmóddal kapcsolatos kérdésekben is segítenek!

HÍRESSÉGEK AKIK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT ÉS TERMÉKEINKET VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?