Alopecia - Mi az alopecia és milyen típusai vannak? - Oxygeni Hair & Skin
alopecia

MI AZ ALOPECIA ÉS MILYEN TÍPUSAI VANNAK?

Az alopecia általános értelmében hajhullást, hajvesztést jelent, több fajtája is létezik. A férfiak, nők és gyerekek esetében is kialakulhat!

Az alopecia areta legjellemzőbb tünete a foltos hajhullás.

Az alopecia diffusa esetében a hajszál 3 életciklusának szakasza lerövidül, a növekedési szakaszból túl hamar átlép a nyugalmi szakaszba, ezután pedig rövidesen a kihullás szakasza következik. Kialakulhat a stressztől, betegségektől, de akár Covid fertőzöttség után is gyakran jelentkezik ez a típusú hajhullás.

A heges alopecia amikor a hajhagymák és a szőrtüszők valamilyen szervi gyulladás vagy tumor következtében károsodnak és elpusztulnak.

A kifejezetten gyermekeket érintő a monilethrix alopecia, ami általában valamilyen komoly trauma után jelentkezik. A hajhullás oka, hogy a fejbőr kiszárad. Egy másik gyermekeket érintő hajvesztés az az alopecia ophiasis, ami a tarkó körüli hajvesztést jelenti.

Az androgen alopecia általában a férfiak fejbőrén jelentkező, halántékon elinduló kopaszodás.

alopecia

AZ ALOPECIA ARETA ÉS JELLEMZŐI

A betegség legtöbb esetben a fejbőrt érinti, de kialakulhat a testszőrzeten is foltokban szőrzethiány. A foltok nagysága betegenként változó, lehet akár kisebb, 1-2 cm-es folt, de lehet akár nagyobb vagy teljes fejbőrt érintő hajhullás is. Amikor a fejbőrön található összes hajat elveszíti a beteg, azt totalis alopeciának nevezzük. A hajvesztés megtörténhet lassan, de egyeseknél kifejezetten gyorsan is terjedhet és pár hónaptól kezdve akár évekig is eltarthat.

Az alopecia elősorban érzelmileg terheli meg a szervezetet, a stressz és a pszichés panaszok pedig fokozzák a tüneteket. A betegeknél kialakulhat depresszió és erőteljes önbizalomhiány is.

Az alopecia areta egy autoimmun betegség, ilyenkor az immunrendszer a kórokozók helyett a szervezet saját sejtjeit támadja meg, jelen esetben a hajhagymában található mátrixsejteket. Az autoimmun betegségek veszélye, hogy kialakulásuk után több autoimmun folyamat is elindulhat a szervezetben.

A betegségek kialakulásának oka lehet a stressz, a szervezet legyengülése, az emberi gének, hormonok, allergiák, gyulladásos folyamatok, különböző vírusok és méreganyagok.

alopecia

VISSZANŐ AZ ELVESZTETT HAJ?

Az alopecia areta esetében gyakran a betegek teljesen meggyógyulnak, de vannak olyan esetek, amikor a haj kihullása folyamatosan ismétlődik. A betegség esetében nem károsulnak véglegesen a hajhagymák, így van lehetőség a hajkorona visszanyerésére. A legjobb eredmény elérése érdekében azonban érdemes már időben elkezdeni a hajhullás kezelését, hogy biztosan visszanőjön a teljes haj.

VITAMINHIÁNY

A vitaminhiány is kiváltó oka lehet a kopaszodásnak, a természetes étrend-kiegészítők fogyasztása nagyban segít a fejbőr és haj állapotában. Ez mellett elengedhetetlen olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyekben gazdag vitaminforrás van. Próbálj meg olyan ételeket vagy táplálék-kiegészítőket beépíteni az étkezésedbe, amelyek a következő vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák: A vitamin, B6 és B12 vitaminok, C vitamin, Folsav, Cink, Vas, Réz.

booster 1

HAIR, SKIN & NAILS BOOSTER

A Booster egy komplex 100%-ban természetes vitamin készítmény, ami fedezi a természetes vitaminok pótlását az egész nap során. Vitaminitalunk a benne található növényi és természetes A, B, C, D, E vitaminok, valamint cink, magnézium, biotin, kollagén, vas és hialuron segítségével erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, és hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz. És nem utolsó sorban elősegíti az egészséges haj, bőr és köröm megőrzését. Próbáld ki Te is!

HÍRESSÉGEK AKIK NYÍLTAN VÁLLALJÁK AZ ALOPECIÁT

Egyre több híresség vállalja nyíltan, hogy alopeciával küzd, ami segíthet a betegek önbizalomnövelésében. A hollywood-i sztárok körében már az is elterjedt, hogy nyíltan vállalják plasztikai műtétjeiket és egyéb szépészeti beavatkozásaikat, ezáltal kevésbé torzul az emberek önképe.

alopecia

Tyra Banks többször is nyilatkozott arról, hogy abban az időszakban, amikor rengeteg stressz érte a szakmai elfoglaltságai miatt, alopeciában szenvedett. Teljes haját szerencsére nem vesztette el, de gyakran kellett parókát hordania.

Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith a teljes hajkoronát elvesztette az alopecia areta által. A színésznőnek egyik napról a másikra kezdődött a hajhullása, és szinte csomókban hullott a haja, végül ő maga borotválta le a fejét. Először a stresszt okolta, de végül szakértő orvosok diagnosztizáltak nála az alopecia aretát.

Selma Blair színésznő a szülés után tapasztalta meg a nagymértékű hajvesztést, ami a szklerózis multiplex betegsége miatt kezdődött. A betegséget kemoterápiával gyógyították, ami még inkább meggyorsította a hajhullás folyamatát. Nyilatkozatában azt is elmondta, hogy hajhullása óta hosszabb ideig zuhanyzik, hogy össze tudja szedni a kihullott hajakat, ami olyan mértékű, hogy eldugítaná a lefolyót. A kemoterápia alatt ő is leborotválta fejét.

Naomi Campbell az évekig felrakatott póthaj és hajviselet miatt szenvedte el az alopeciát. Az orvosok nála taction alopeciát diagnosztizáltak, ami egy kóros hajhullás, abban az esetben, ha a hajszálak hosszú ideig húzva vannak (ezt okozta a póthaj). Az erőteljes hajvesztés után nagy odafigyelést igényelt a hajának ápolása.

TOVÁBBI HÍRESSÉGEK AKIK ALOPECIÁVAL KÜZDENEK

Matt Lucas színész már kiskora óta küzd az alopeciával. A színész nagyon nehéz időszakokat élt meg a teljes hajvesztése és szőrvesztése miatt gyerekkorában. Iskolatársai sokat bántották a teljes szőrtelensége és kopaszsága miatt. 2021 februárjában viszont arról posztolt, hogy megnövesztette élete első bajuszát, viszont a szemöldöke és a haja azóta sem nőtt ki.

Viola Davis 28 éves korában küzdött meg az alopeciával. A haja foltokban hullott ki, amit egy parókával próbált eltakarni. Elmondása alapján még a ház körül és edzésen is parókát viselt, annyira félt megmutatni az eredeti haját. Hajhullását elsősorban a nagymértékű stressz okozta.

Kristin Davis a Szex és New York sztárja 2004-ben figyelt fel a hajhullására a sorozat forgatásának végén. Hajkoronája teljesen megritkult, egyik napról a másikra intenzíven elkezdett hullani a haja, végül profi fodrászok segítettek neki.

alopecia

Marcia Cross a Született Feleségek Bree-je a kemoterápiás kezelésektől tapasztalta meg a hajhullást. Haja nagyjából 3 cm hosszúságú volt amikor 2018-ban a közösségi médiában posztolt haja elvesztéséről.

Christina Millian a szülés utáni hajhullást szenvedte el 2020-ban. A színésznőt nagyon megviselte ez az időszak, hatással volt az önbizalmára, de még a párkapcsolatára is.

Ricki Lake 2020-ban beszélt először a hajhullásáról a nyilvánosság előtt. Szinte egész felnőtt korában folyamatosan küzdenie kellett a hajhullással, ami depressziót okozott nála. Többször gondolkodott öngyilkosságon is, annyira megviselte a hajának elvesztése. Az orvosok szteroidos injekcióval kezelték, de ez csak egy ideiglenes megoldást jelentett. Ezután vállalta fel nyíltan egy Instagram posztban a hajának elvesztését.

HOGYAN KEZELHETŐ A BETEGSÉG?

Az alopecia esetében a betegek számára más és más kezelési mód a megfelelő, és sajnos van olyan eset, amikor egy betegnek egyik kezelési mód sem segít. Az egyik leggyakoribb mód a szteroidinjekciózás és a gyógyszeres kezelés, viszont ezek sajnos mellékhatásokkal járhatnak. Elvékonyodhat a bőr, de akár még a csont is, így ezeket a kezelési módokat csak rövid ideig lehet alkalmazni. Hátránya, hogy sokszor a kezelés befejezése után újra kihullanak az addig megerősödött hajszálak.

Blog kepek 1

Az oxigénterápia mellékhatásoktól mentesen segíthet a hajhagymák megerősítésében és a hajnövekedés serkentésében. Az eljárás lényege, hogy a 100%-os tisztaságú oxigént magas nyomással injektáljuk a bőr felső rétegén keresztül a sejt és a sejtközötti állományba egyaránt. Az oxigén fokozza a sejtek anyagcseréjét, javítja a vérkeringést, regenerál, elősegíti a kollagén képződést, és hatására felerősödnek az öngyógyító folyamatok. Az eljárás teljesen kíméletes, nem okoz irritációt és allergiás reakciót. Az oxigénterápia az immunrendszer megerősítésén alapszik, így autoimmun betegségek esetén is javasolt, hiszen csökkenti a regenerálódási és gyógyulási időt. A kezelés során 100%-ban organikus hatóanyagok kerülnek a szervezetbe.

Az oxigénterápia során elért eredményeink látványosak, a kezelés hatékonyságát 500.000 kezelt skalp bizonyítja.

OTTHONI HAJÁPOLÁS

Nem mindegy az otthoni haj- és bőrápolási rutin. A tartós gyógyulás érdekében a kemikáliamentesség és 100% natúr termékek használata nyújt hosszútávú megoldást.

A hajhullást okozhatják akár olyan hajápolási termékek is, amelyek erős vegyszereket tartalmaznak. Fontos a megelőzésre is koncentrálni a megfelelő higiénia gyakorlásával. Ápold a fejbőröd megfelelő, természetes hatóanyagú termékekkel. Nézd meg ide kattintva az Oxygeni Hair termékeit, amelyek gondosan válogatott hatóanyagokat tartalmaznak, ezzel kímélve a fejbőrt és a hajat a mesterséges, káros anyagoktól.

Nevtelen terv 1

Kezdő termékcsomag

A Hair Loss Shampoo gyenge, ritkuló hajra ajánlott sampon. A B5 vitamint tartalmazó nyomelemek behatolnak a fejbőr rétegébe, pozitív hatást gyakorolnak a szőrtüszőkre, megerősítve őket. A maca gyökér kivonat a hajnövekedés serkentésére, a hajhullás megelőzésére vagy csökkentésére és a fejbőr állapotának feljavítására alkalmas.

A baicapilt, maca gyökér kivonatot és B5-vitamint tartalmazó Hair Loss Mask segít megállítani a hajhullást és megerősíteni a gyenge hajszálakat. A hatóanyagok hozzájárulnak a haj növekedéséhez, csökkentik a szövet gyulladását, gyorsítják a zsíranyagcserét és erősítik a kollagén szálakat. Javítja a hajgyökerek ellenálló képességét a külső hatásokkal szemben, segít megelőzni a hajhullást.

komplex hajhullas elleni csomag

Komplex termékcsomag

Ha komplexebb megoldást keresel és szeretnéd minél hatékonyabbak kezelni hajvesztésedet, akkor ez a csomagunk 100%-ban természetesen és tartósan segít kezelni a fejbőrödet. Hajhullás ellen, hajerősítésre és hajnövesztésre együttesen ajánljuk Hair Loss Shampoo a Hair Loss Mask a Pure Aloe Vera a H2O Thermal és a Vitamin Serum termékeink együttes használatát. 100% természetes összetételének köszönhetően hosszútávú megoldást nyújt a fejbőrprobléma kezelésére.

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

Olvasd el sikertörténeteinket is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?