Minden, amit a túl zsíros haj kezeléséről tudnod kell - Oxygeni Hair & Skin
Túl zsíros haj kezelése zsíros fejbőr és haj

Minden, amit a túl zsíros haj és fejbőr kezeléséről tudnod kell

A túl zsíros haj és fejbőr a leggyakoribb hajproblémák közé tartozik, így nem csoda, ha te is ezzel küzdesz már huzamosabb ideje. Számos kiváltó ok lehet a háttérben, amitől túl hamar piszkos hatásúvá válik hajad, de szerencsére van rá megoldás. Cikkünkben mindent összegyűjtöttünk számodra, amit a haj zsírosodásáról és kezeléséről tudnod kell, hogy végre búcsút inthess ennek a kellemetlen problémának. Viszlát zsíros haj!

Mitől lesz zsíros a hajam?

A túl zsíros haj minden esetben fokozott faggyútermelés következménye, talán a leggyakoribb hajtípus. Ebben az esetben elsősorban a faggyútermelés szabályozásával érhetünk el eredményeket. A túlzsírosodáshoz társulhat korpásodás is, amely igen kellemetlen tünet. Míg az intenzív zsírosodást rendszeres hajmosással ‘leplezni’ tudjuk, a korpa ennél jóval makacsabb, és kevésbé elrejthető. 

Mi is az a korpa? A leváló szarulemezkék a faggyúval, valamint a levegőben lévő szennyeződésekkel összetapadva a hajszálakon és a fejbőrön is szinte bevonatot képeznek, és igazi kihívást jelent tőlük megszabadulni.

Hogyan működik a faggyúmirigy?

A mirigyek terméke, a faggyú – sokféle anyagból álló, összetett anyag – a szőrtüsző mentén a bőrfelszínre jut, ahol folyékony állapotban bőrünk zsírköpenyét alkotja, melynek jelentős védelmi szerepe van. Seborrhea esetén ez a faggyútermelés bizonyos okból kifolyólag fokozódik, a haj és a bőr zsírossá, fénylővé válik, a fejbőrön korpázó hámlás jelenik meg, sokszor élénk vörös gyulladás és nedvezés kíséretében.

Túl zsíros haj kezelése zsíros fejbőr és haj

Mi okozhat túlzott faggyútermelést?

A kiegyensúlyozott faggyúkiválasztást felboríthatják és megakadályozhatják bizonyos hormonális változások, a kor, a helytelen táplálkozás és a stressz. A zsírosodás oka lehet az anyagcsere-folyamatok felbomlása, feszült idegállapot, pszichikai és fizikai megterhelések, de akár a kémiai, mechanikai és környezeti hatások is felelősek lehetnek a túlzott faggyútermelésért. De a túlzott alkoholfogyasztás, a zsírdús, erősen fűszeres étkezés és természetesen a nem megfelelő hajápolási szokások is túlzsírosodást eredményezhetnek.

Ha úgy érzed, hajad túlságosan zsírosodik, fordulj hajgyógyászhoz, és kérd segítségét fejbőröd pontos diagnosztizálásában, hogy minél hatékonyabban kezelni tudd a problémád.

Kit fenyeget leginkább a fejbőrzsírosodás?

A túl zsíros haj és fejbőr kiváltó okát munkakörnyezetünkben vagy hivatásunkban is joggal kereshetjük. Sajnos akadnak olyan foglalkozások és környezeti tényezők, amelyek elősegítik a fejbőr zsírosodását. Ha te is az alábbiak közé tartozol, jobb fokozottan odafigyelni fejbőröd állapotára, mert ezekben az esetekben könnyen súlyosabb tünetekhez vezethet a nem megfelelő hajápolás. Kikről van szó?

Emellett azonban a kor és a szervezetben történő változások is előidézhetnek túlzott fejbőrzsírosodást. Így a pubertáskor alatt gyakran találkozunk erősen zsírosodó hajjal, de a fogamzásgátlót elhagyó nők is intenzív zsírosodással küzdenek, amelyet gyakran intenzív hajhullás is kísér.

Hajhulláshoz is vezethet a zsíros fejbőr és haj

A túl zsíros haj másik tünete a nagyon gyakran jelentkező fokozott hajhullás, amennyiben túltermelődés következtében a faggyú eltömíti a hajhagymákat. A faggyúrétegen hamar megtapad a por és a piszok, rajta a baktériumok könnyebben szaporodnak el. A képződött faggyúréteg elzárhatja a faggyúmirigyek nyílásait, a hajhagymák idő előtt megbetegszenek és a faggyúelválasztódás fokozódásával – mivel a hajhagyma soha nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz – a hajhagymák sorvadásnak indulnak. A kóros zsírosodás miatt a beteg haj a beteg fejbőrből idő előtt kihullik, és a túlzott faggyútermelés nagymértékben gátolja a hajszálak növekedését is.

Oxigénterápia

Az Oxygeni Hair and Skin által kifejlesztett oxigénterápiás kezelés segít abban, hogy a sejtek és a hajhagymák megfelelő oxigénellátáshoz jussanak. A terápiát megelőzi egy mikrokamerás fejbőrvizsgálat, ahol a bőr mélyebb rétegeiben is láthatóak a gyulladások, problémák.

Túl zsíros haj kezelése zsíros fejbőr és haj

A kezelés 100%-osan megbízható és kockázatmentes, illetve 100%-ban organikus hatóanyagokra épül. A hajhagymák megfelelő oxigén-, vitamin- és ásványianyag-ellátása révén új életre kapnak, megerősödnek és sűrűsödnek a hajszálak, a fejbőr pedig megtisztul a szennyeződésektől, és visszanyeri megfelelő pH-értékét.

Oxigénterápiánk az immunrendszer erősítésén alapszik, aminek köszönhetően bármely fejbőr és hajgyógyászati probléma esetén alkalmazható, és látványos eredményt garantál.

Oxigénterápiás eredményeink

7 tévhit a zsíros hajról és kezeléséről

Téves! Gyakran halljuk, hogy a hajfestés fertőtlenít és tisztít, de ez korántsem így van! A kémiai műveletek, beleértve a hajfestést is, vegyi anyagokkal tömítik el a hajhagymákat és mellesleg szárítanak is, amitől jobban beindul a faggyútermelés.

Semmiképpen sem! A gyakori fejbőrradírozással (éppúgy, mint az arcradírnál) ép bőrfelületeket is megsérthetsz a durva őrleményeknek köszönhetően. Tény, hogy lecsiszolják, eltávolítják az elhalt hámsejteket, de a probléma gyakran nem kizárólag a bőrfelületen, hanem mélyebben gyökerezik. A gyakori radírozással tehát nem oldunk meg semmit, csupán árthatunk.

Az illóolajok nagyon erős koncentrátumok, azért nagyon óvatosan kell velük bánni, hiszen könnyen irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki. Samponba vagy pakolásba keverve is vigyázni kell a mennyiségre, nehogy visszájára forduljon próbálkozásunk.

Nem feltétlenül, sőt! Az esetek nagy százalékában dehidratáció miatt alakul ki a fejbőrzsírosodás. Mivel fejbőrünk (és szervezetünk) nem jut elég folyadékhoz, a faggyútermelés fellendül, hogy megpróbálja kárpótolni ezt a hiányt. Attól tehát, hogy a fejbőrünk dehidratált, még lehet zsíros!

A gyógynövények nem az ártalmatlan növények csoportjába tartoznak. Érzékenyebb, irritáltabb fejbőr esetén semmiképpen sem ajánlott gyógynövényes sampont vagy pakolást használni, mivel azok agresszívan hathatnak, és nagy eséllyel tovább súlyosbítják a helyzetet. Emellett sok gyógynövényes samponban nagy százalékban találhatóak alkoholos tinktúrák, amik tovább szárítják fejbőrünket. Érdemes utánaolvasni samponunk összetevőinek!

Ha egy kicsit is utánanézünk, látni fogjuk, hogy a kénes samponokból sem felejtették ki a kemikáliákat (szilfátokat, szilikont), de nem is ez a legnagyobb baj velük. Sokkal inkább az, hogy a gyógyszeres készítmények függőséget okoznak. Lehet, hogy használat közben javulást észlelünk, de amint megkísérelnénk leváltani a terméket, fejbőrzsírosodásunk hatványozódna.

Nincs két egyforma fejbőrzsírosodás. Minden esetben más-más problémák állnak a háttérben, más-más jellegű zsírosodásról beszélünk, amelyeket értelemszerűen másképp, személyre szabottan kell kezelni. A hajgyógyász felkeresése és egyéni hajápolási terv kérése elengedhetetlen a túl zsíros haj kezelésénél.

Mit kerülj el, ha zsíros hajjal, fejbőrrel küzdesz?

Mindennapos hajmosás

Ha mindennap megmosod a hajad, annyira zsírosodik, ez csak rosszabbá teszi a helyzetet. A gyakori tisztítás kiszáradáshoz vezet, aminek következtében még több faggyút kezd termelni a fejbőröd. Hetente 2-3-szor moss csak hajat!

Forró levegő

A forró levegős hajszárítás nemcsak a haj szerkezetét roncsolja, de fejbőrödnek is árt. A magas hőmérséklet szárítja és irritálja a bőrt, amitől szintén jobban beindul a faggyútermelés és a végeredmény zsíros haj és fejbőr lesz.

Túl zsíros haj kezelése zsíros fejbőr és haj

Száraz levegő

Talán észre sem vesszük, milyen száraz a levegő a környezetünkben, legyen az az otthonunk, munkahelyünk, irodánk. Elég, ha a növényeinkre ránézünk, és látjuk barnuló leveleiket. Pont ennyire van szüksége szervezetünknek is a megfelelő szintű páratartalomra, amit egy hideg párásító kis készülék pillanatokon belül kárpótol. A nagyon száraz levegőtől fejbőrünk is szenved, szárad, ami ugyancsak túlzott faggyútermeléshez vezethet.

Styling termékek

A mindennapos hajformázás egyrészt roncsolja a hajunkat, másrészt az erre használt termékek irritálják és szárítják fejbőrünket. Ilyen például a hajlakk, a hajhab, a tőemelő púderek, a száraz sampon, amik intenzívebb faggyútermeléshez vezetnek. A wax vagy a hajzselé pedig azért kerülendő, mert zsíros hatást kölcsönöz a hajnak, elnehezíti a hajszálakat, amitől az az érzésünk, hogy a frissen mosott hajunk már be is zsírosodott, és könnyen eljutunk a mindennapos hajmosásig. Ördögi kör!

Kémiai beavatkozások

Követhetjük a frizuratrendeket, de érdemes óvatosan, körültekintően bánni velük. A dauer, a tartós hajegyenesítés olyan kémiai anyagokat foglal magában, amelyek hosszútávon rontják fejbőrünk állapotát, felborítják pH egyensúlyát. De ide tartozik a szőkítés és hajfestés is, mint zsírosodást elősegítő műveletek – de erre később még visszatérünk. És ha már a kémiai anyagokról van szó, elkezdhetünk gyanakodni samponunkra és pakolásunkra is, amennyiben nem 100%-ban natúr terméket használunk. A kemikáliákkal való telítődés esetén is beindulhat a túlzott faggyútermelés, ami előidézi a zsíros fejbőr és haj érzetét.

Túl zsíros haj kezelése zsíros fejbőr és haj

Cukor

Hormonháztartásunk felelős szervezetünk megfelelő működéséért, amit a túlzott cukorfogyasztás egyáltalán nem támogat. Sőt, képes felborítani hormonális egyensúlyunkat. Ezen felül a túlzott cukorfogyasztás elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását és megemeli a vércukorszintet, amelynek következtében a megnő a faggyútermelés mértéke.

Finomított szénhidrát

Vannak egészséges és kifejezetten káros szénhidrátok. A finomított szénhidrát a második kategóriába tartozik. A lágy és szivacsos fehér kenyér finomított lisztből készül, amely túlterheli szervezetünket, lassítja, megnehezíti az emésztést. Ez a folyamat a faggyúmirigyek túltermeléséhez vezet, amitől intenzívebben zsírosodik fejbőrünk, ebből pedig egyenesen következik a zsíros haj.

Sült ételek

Az olajban sült ételek eltelítik szervezetünket zsírral és túlzott zsírtermelésre sarkallják a faggyúmirigyeket. Ezek az olajok, zsírok kiülnek a bőr felületére, beleértve az arcot és a fejbőrt is. Egy késő esti órában elfogyasztott hamburger után reggel nagy eséllyel zsíros hajjal fogunk ébredni.

Tejtermékek

Tejtermékek gyakori fogyasztása is a faggyúmirigyek túlzott működéséhez vezethet. A tejet, vajat, sajtot szervezetünk zsírként bontja le, amitől hajunk bezsírosodhat, arcunkon pedig pattanások jelenhetnek meg. Egy csésze este elfogyasztott meleg tej után ne lepődj meg, ha zsíros hajjal ébredsz.

A sós étkezéstől bekorpásodhat és dehidratálttá válhat szervezetünk. Testünk úgy reagál a só okozta vízhiányra, hogy több faggyút termel. Nem meglepő, hogy újra a túl zsíros haj lesz a végeredmény. Kerüljük a chips, sült krumpli, sós mogyoró, pattogatott kukorica fogyasztását, mivel ezek sótartalma kiemelkedően magas.

Mit fogyassz a zsíros fejbőr és haj esetében?

B- és E-vitaminban gazdag ételek

A B- és E-vitamin elengedhetetlen tápláléka hajunknak, amelyek szabályozzák a faggyútermelést is. A bab, a friss zöldségek és gyümölcsök rengeteg B-vitamint tartalmaznak, míg a legjobb E-vitamin források a magvak, az olívaolaj, az avokádó és a zöld zöldségfélék. Nassoljunk natúr napraforgómagot vagy mandulát édességek vagy sós chipsek helyett!

Cink-pótlás

Folyamatosan pótolnunk kell szervezetünk cinkkészletét, mivel ezt az ásványi anyagot nem raktározza el testünk. A cink is harcol a nem megfelelő faggyútermeléssel, miközben fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében és a hormonháztartás-egyensúly megtartásában is. Legjobb természetes forrásai: húsfélék, tojás, sajt, tenger gyümölcsei, mogyoró, mandula.

Zabpehely reggelire: a tökéletes kezdés minden napra! Kiváló B-vitamin- és cinkforrás is egyben.

Javaslat: fogyasztás előtt áztasd pár órát növényi tejben!

Hogyan ápold a könnyen zsírosodó hajat? Mire figyelj hajmosáskor?

A zsíros haj és fejbőr kezelése otthon

A zsíros hajnak, mint már említettük, számos kiváltó oka lehet. Ha zsíros hajjal küzdesz, első körben érdemes mérlegelned, hogy a fent felsorolt tényezők között találsz-e olyat, amely rád, életmódodra jellemző. Az étkezési szokások és szokásaink felülvizsgálata elengedhetetlen, ha a túlzsírosodás okát keressük. Ehhez adunk néhány tippet:

food detective 5 1

Ha meg szeretnéd nézni, hogy milyen intoleranciával rendelkezel, mi segítünk abban is. Food Detective tesztünk 46-féle ételt, fehérjét vizsgál, amik között a leggyakoribb allergéntermékek is szerepelnek, mint a tojás, tej, élesztő, glutén és magvak. Szalonjainkban hajgyógyászunk elvégzi a tesztet és segítséget nyújt abban, hogy hogyan javíthatna a táplálkozáson, mely ételeket szükséges elhagyni és milyen helyettesítési lehetőségek vannak. Hajgyógyászodnak felteheted a táplálkozással és életmóddal kapcsolatos kérdéseidet!

A teljes szolgáltatás időtartama: 1 óra

A túl zsíros haj és fejbőr  ápolásának legfőbb része az alapos tisztítás és fertőtlenítés, majd a fejbőr pH-értékének visszaállítása, valamint a túlszárítás elkerülése végett a hidratálás. Az agresszív műveletek, növények és hatóanyagok használatát mellőznöd kell, ha fejbőröd egészségéért szeretnél tenni. A gyógynövények, tinktúrák, illóolajok és radírok gyakran többet ártanak fejbőrödnek, mint használnak. Használj lágy, kíméletes termékeket, amelyek gyengéden ápolják fejbőröd. Nézd meg ide kattintva az Oxygeni Hair and Skin termékeit amelyek gondosan válogatott hatóanyagokat tartalmaznak, ezzel kímélve a fejbőrt és a hajat a mesterséges, káros anyagoktól.

alapcsomag tulzsirosodo korpas fejborre es roncsolt hajvegekre 1

Kezdő termékcsomag zsíros hajra és fejbőrre

Ha még csak ismerkedsz termékeinkkel és inkább egy kisebb csomaggal kezdenéd, akkor neked ajánljuk a Detox Wash és Detox Mask termékekből álló csomagot. A Detox Wash fő hatóanyaga az uborkakivonat, ami a faggyútermelést szabályozza. Emellett tisztító, összehúzó és gyulladásgátló hatással bír. A Detox Mask B5-vitaminnal és uborkakivonattal ápolja a hajat és a fejbőrt. Segíthet a pH-érték visszaállításában, miközben mélyen táplálja a hajszálakat. Különösen ajánlott zsíros fejbőrre és száraz, kémiailag roncsolt vagy szőkített hajvég ápolására.

Tipp: Zsíros hajra és fejbőrre használd kúraszerűen 60 napon keresztül a Detox Wash terméket, hogy szabályozd a fejbőröd faggyútermelését. A 60 nap elteltével kezdd el a Sensitive Wash használatát, mellette pedig havi 1-2 alkalommal használd újra a Detox Wash-t. Így érheted el azt, hogy a fejbőröd túlzott zsírosodása ne térjen vissza!

KOMPLEX CSOMAG TULZSIROSODO FEHBORRE ES KORPARA 1

Komplex termékcsomag zsíros hajra és fejbőrre

Ha komplexebb megoldást keresel és szeretnéd minél hatékonyabbak kezelni a túlzsírosodó fejbőröd, akkor ez a csomagunk 100%-ban természetesen és tartósan segít kezelni a fejbőrödet. Túlzsírosodó fejbőrre és korpára, roncsolt hajvéggel együttesen ajánljuk Detox Wash, a Sensitive Mask, a Pure Aloe Vera, a Tonic és a Detox Oil termékeink együttes használatát. 100%-ban természetes összetételének köszönhetően hosszútávú megoldást nyújt a zsíros haj és fejbőrprobléma kezelésére.

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

Tudj meg többet termékeink használatáról!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?