Minden, amit a túl zsíros haj kezeléséről tudnod kell

A túl zsíros haj a leggyakoribb hajproblémák közé tartozik, így nem csoda, ha te is ezzel küzdesz már huzamosabb ideje. Számos kiváltó ok lehet a háttérben, amitől túl hamar piszkos hatásúvá válik hajad, de szerencsére van rá megoldás. Cikkünkben mindent összegyűjtöttünk számodra, amit a haj zsírosodásáról és kezeléséről tudnod kell, hogy végre búcsút inthess ennek a kellemetlen problémának.

Mitől lesz zsíros a hajam?

A túl zsíros haj minden esetben fokozott faggyútermelés következménye, talán a leggyakoribb hajtípus. Ebben az esetben elsősorban a faggyútermelés szabályozásával érhetünk el eredményeket. A túlzsírosodáshoz társulhat korpásodás is, amely igen kellemetlen tünet. Míg az intenzív zsírosodást rendszeres hajmosással ‘leplezni’ tudjuk, a korpa ennél jóval makacsabb, és kevésbé elrejthető. Mi is az a korpa? A leváló szarulemezkék a faggyúval, valamint a levegőben lévő szennyeződésekkel összetapadva a hajszálakon és a fejbőrön is szinte bevonatot képeznek, és igazi kihívást jelent tőlük megszabadulni.

Hogyan működik a faggyúmirigy?

A mirigyek terméke, a faggyú – sokféle anyagból álló, összetett anyag – a szőrtüsző mentén a bőrfelszínre jut, ahol folyékony állapotban bőrünk zsírköpenyét alkotja, melynek jelentős védelmi szerepe van. Seborrhoea esetén ez a faggyútermelés bizonyos okból kifolyólag fokozódik, a haj s a bőr zsírossá, fénylővé válik, a fejbőrön korpázó hámlás jelenik meg, sokszor élénk vörös gyulladás és nedvezés kíséretében.

Mi okozhat túlzott faggyútermelést?

A kiegyensúlyozott faggyúkiválasztást felboríthatják és megakadályozhatják bizonyos hormonális változások, a kor, a helytelen táplálkozás és a stressz. A zsírosodás oka lehet az anyagcsere-folyamatok felbomlása, feszült idegállapot, pszichikai és fizikai megterhelések, de akár a kémiai, mechanikai és környezeti hatások is felelősek lehetnek a túlzott faggyútermelésért. De a túlzott alkoholfogyasztász, a zsírdús, erősen fűszeres étkezés és természetesen a nem megfelelő hajápolási szokások is túlzsírosodást eredményezhetnek.

Ha úgy érzed, hajad túlságosan zsírosodik, fordulj hajgyógyászhoz, és kérd segítségét fejbőröd pontos diagnosztizálásában, hogy minél hatékonyabban kezelni tudd a problémád.

Kérd hajgyógyászaink segítségét! Kit fenyeget leginkább a fejbőrzsírosodás?

A túl zsíros haj kiváltó okát munkakörnyezetünkben vagy hivatásunkban is joggal kereshetjük. Sajnos akadnak olyan foglalkozások és környezeti tényezők, amelyek elősegítik a fejbőr zsírosodását. Ha te is az alábbiak közé tartozol, jobb fokozottan odafigyelni fejbőröd állapotára, mert ezekben az esetekben könnyen súlyosabb tünetekhez vezethet a nem megfelelő hajápolás. Kikről van szó?

 • úszók, akiknek fejbőrét hetente akár többször éri klóros víz – a klór szárítja a fejbőrt, amitől még jobban beindul a faggyútermelés
 • szakácsok, konyhán dolgozók, akik sok időt töltenek párás, füstös levegőn és hosszabb időn keresztül sapkát hordanak
 • kint a szabadban, erős napon dolgozók, tevékenykedők
 • építkezésen, poros környezetben dolgozók
 • futárok, sofőrök, akik idejük nagy részét a szmogos-poros városban töltik
 • sportolók, kemény izzadással járó fizikai tevékenységet végzők

Emellett azonban a kor és a szervezetben történő változások is előidézhetnek túlzott fejbőrzsírosodást. Így a pubertáskor alatt gyakran találkozunk erősen zsírosodó hajjal, de a fogamzásgátlót elhagyó nők is intenzív zsírosodással küzdenek, amelyet gyakran intenzív hajhullás is kísér.

Hajhulláshoz is vezethet

A túl zsíros haj másik tünete a nagyon gyakran jelentkező fokozott hajhullás, amennyiben túltermelődés következtében a faggyú eltömíti a hajhagymákat. A faggyúrétegen hamar megtapad a por és a piszok, rajta a baktériumok könnyebben szaporodnak el. A képződött faggyúréteg elzárhatja a faggyúmirigyek nyílásait, a hajhagymák idő előtt megbetegszenek és a faggyúelválasztódás fokozódásával – mivel a hajhagyma soha nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz – a hajhagymák sorvadásnak indulnak. A kóros zsírosodás miatt a beteg haj a beteg fejbőrből idő előtt kihullik, és a túlzott faggyútermelés nagymértékben gátolja a hajszálak növekedését is.

7 tévhit a zsíros hajról és kezeléséről

1.) A hajfestés jót tesz a zsíros fejbőrnek. Téves! Gyakran halljuk, hogy a hajfestés fertőtlenít és tisztít, de ez korántsem így van! A kémiai műveletek, beleértve a hajfestés is, vegyi anyagokkal tömíti el a hajhagymákat és mellesleg szárít is, amitől jobban beindul a faggyútermelés.

2.) Rendszeresen radírozz! Semmiképpen sem! A gyakori fejbőrradírozással (éppúgy, mint az arcradírnál) ép bőrfelületeket is megsérthetsz a durva őrleményeknek köszönhetően. Tény, hogy lecsiszolják, eltávolítják az elhalt hámsejteket, de a probléma gyakran nem kizárólag a bőrfelületen, hanem mélyebben gyökerezik. A gyakori radírozással tehát nem oldunk meg semmit, csupán árthatunk.

3.) Az illóolaj gyógyír! Az illóolajok nagyon erős koncentrátumok, azért nagyon óvatosan kell velük bánni, hiszen könnyen irritációt, allergiás reakciót válthatnak ki. Samponba vagy pakolásba keverve is vigyázni kell a mennyiségre, nehogy visszájára forduljon próbálkozásunk.

4.) A dehidratáció szárazságot jelent. Nem feltétlenül, sőt! Az esetek nagy százalékában dehidratáció miatt alakul ki a fejbőrzsírosodás. Mivel fejbőrünk (és szervezetünk) nem jut elég folyadékhoz, a faggyútermelés fellendül, hogy megpróbálja kárpótolni ezt a hiányt. Attól tehát, hogy a fejbőrünk dehidratált, még lehet zsíros!

5.) Gyógynövényes samponok! A gyógynövények nem az ártalmatlan növények csoportjába tartoznak. Érzékenyebb, irritáltabb fejbőr esetén semmiképpen sem ajánlott gyógynövényes sampont vagy pakolást használni, mivel azok agresszívan hatnak, és nagy eséllyel tovább súlyosbítják a helyzetet. Emellett sok gyógynövényes samponban nagy százalékban találhatóak alkoholos tinktúrák, amik tovább szárítják fejbőrünket. Érdemes utánaolvasni samponunk összetevőinek!

6.) Kénes samponok! Ha egy kicsit is utánanézünk, látni fogjuk, hogy a kénes samponokból sem felejtették ki a kemikáliákat (szilfátokat, szilikont), de nem is ez a legnagyobb baj velük. Sokkal inkább az, hogy a gyógyszeres készítmények függőséget okoznak. Lehet, hogy használat közben javulást észlelünk, de amint megkísérelnénk leváltani a terméket, fejbőrzsírosodásunk hatványozódna.

7.) Ami neki bevált, nekem is be fog. Nincs két egyforma fejbőrzsírosodás. Minden esetben más-más problémák állnak a háttérben, más-más jellegű zsírosodásról beszélünk, amelyeket értelemszerűen másképp, személyre szabottan kell kezelni. A hajgyógyász felkeresése és egyéni hajápolás terv kérése elengedhetetlen a túl zsíros haj kezelésénél.

Úgy bánj a fejbőröddel, mint a csecsemő bőrével!

Az agresszív műveletek, növények és hatóanyagok használatát mellőznöd kell, ha fejbőröd egészségéért szeretnél tenni. A gyógynövények, tinktúrák, illóolajok és radírok gyakran többet ártanak fejbőrödnek, mint használnak. Használj lágy, kíméletes termékeket, amelyek gyengéden ápolják fejbőröd. Az Oxygeni Hair termékeiben olyan kíméletes összetevők szerepelnek, mint a jojoba olaj, avokádó olaj és aloe vera, amelyek lágyan gondoskodnak a haj és fejbőr egészségéről.

A túl zsíros haj kezelése otthon

A zsíros hajnak, mint már említettük, számos kiváltó oka lehet. Ha zsíros hajjal küzdesz, első körben érdemes mérlegelned, hogy a fent felsorolt tényezők között találsz-e olyat, amely rád/életmódodra jellemző. Az étkezési szokások és szokásaink felülvizsgálata elengedhetetlen, ha a túlzsírosodás okát keressük. Ehhez kínálunk pár szempontot:

MIT KERÜLJ?

Mindennapos hajmosás

Ha minden nap megmosod a hajad, annyira zsírosodik, ez csak rosszabbá teszi a helyzetet. A gyakori tisztítás kiszáradáshoz vezet, aminek következtében még több faggyút kezd termelni a fejbőröd. Hetente 2-3-szor moss csak hajat!

Forró levegő

A forró levegős hajszárítás nemcsak a haj szerkezetét roncsolja, de fejbőrödnek is árt. A magas hőmérséklet szárítja és irritálja a bőrt, amitől szintén jobban beindul a faggyútermelés, és túl zsírosodó hajhoz vezet.

Száraz levegő

Talán észre sem vesszük, milyen száraz a levegő a környezetünkben, legyen az az otthonunk, munkahelyünk, irodánk. Elég, ha a növényeinkre ránézzük, és látjuk barnuló leveleiket. Pont ennyire van szüksége szervezetünknek is a megfelelő szintű páratartalomra, amit egy hideg párásító kis készülék pillanatokon belül kárpótol. A nagyon száraz levegőtől fejbőrünk is szenved, szárad, ami ugyancsak túlzott faggyútermeléshez vezethet.

Styling termékek

A mindennapos hajformázás egyrészt roncsolja a hajunkat, másrészt az erre használt termékek irritálják és szárítják fejbőrünket. Ilyen például a hajlakk, a hajhab, a tőemelő púderek, a száraz sampon, amik intenzívebb faggyútermeléshez vezetnek. A wax vagy a hajzselé pedig azért kerülendő, mert zsíros hatást kölcsönöz a hajnak, elnehezíti a hajszálakat, amitől az az érzésünk, hogy a frissen mosott hajunk már be is zsírosodott, és könnyen eljutunk a mindennapos hajmosásig. Ördögi kör!

Kémiai beavatkozások

Követhetjük a frizuratrendeket, de érdemes óvatosan, körültekintően bánni velük. A dauer, a tartós hajegyenesítés olyan kémiai anyagokat foglal magában, amelyek hosszútávon rontják fejbőrünk állapotát, felborítják pH egyensúlyát. De ide tartozik a szőkítés és hajfestés is mint zsírosodást elősegítő műveletek – de erre később még visszatérünk. És ha már a kémiai anyagokról van szó, elkezdhetünk gyanakodni samponunkra és pakolásunkra is, amennyiben nem 100% natúr terméket használunk. A kemikáliákkal való telítődés esetén is beindulhat a túlzott faggyútermelés.

Cukor

Hormonháztartásunk felelős szervezetünk megfelelő működéséért, amit a túlzott cukorfogyasztás egyáltalán nem támogat. Sőt, képes felborítani hormonális egyensúlyunkat. Ezen felül a túlzott cukorfogyasztás elősegíti a gyulladásos folyamatok kialakulását és megemeli a vércukorszintet, amelynek következtében a megnő a faggyútermelés mértéke.

Finomított szénhidrát

Vannak egészséges és kifejezetten káros szénhidrátok. A finomított szénhidrát a második kategóriába tartozik. A lágy és szivacsos fehér kenyér finomított lisztből készül, amely túlterheli szervezetünket, lassítja, megnehezíti az emésztést. Ez a folyamat a faggyúmirigyek túltermeléséhez vezet, amitől intenzívebben zsírosodik fejbőrünk.

Sült ételek

Az olajban sült ételek eltelítik szervezetünket zsírral és túlzott zsírtermelésre sarkallják a faggyúmirigyeket. Ezek az olajok/zsírok kiülnek a bőr felületére, beleértve az arc- és a fejbőrt is. Egy késő esti órában elfogyasztott hamburger után reggel nagy eséllyel zsíros hajjal fogunk ébredni.

Tejtermékek

Tejtermékek gyakori fogyasztása is a faggyúmirigyek túlzott működéséhez vezethet. A tejet, vajat, sajtot szervezetünk zsírként bontja le, amitől hajunk bezsírosodhat, arcunkon pedig pattanások jelenhetnek meg. Egy csésze este elfogyasztott meleg tej után ne lepődj meg, ha zsíros hajjal ébredsz.

A sós étkezéstől bekorpásodhat és dehidratálttá válhat szervezetünk. Testünk úgy reagál a só okozta vízhiányra, hogy több faggyút termel. Nem meglepő, hogy újra a túl zsíros haj lesz a végeredmény. Kerüljük a chips, sült krumpli, sós mogyoró, pattogatott kukorica fogyasztását, mivel ezek só tartalma kiemelkedően magas.

MIT FOGYASSZ?

B- és E-vitaminban gazdag ételek

A B- és E-vitamin elengedhetetlen tápláléka hajunknak, amelyek szabályozzák a faggyútermelést is. A bab, a friss zöldségek és gyümölcsök rengeteg B-vitamint tartalmaznak, míg a legjobb E-vitamin források a magvak, az olívaolaj, az avokádó és a zöld zöldségfélék.

Nassoljunk natúr napraforgómagot vagy mandulát édességek vagy sós chipsek helyett!

Cink-pótlás

Folyamatosan pótolnunk kell szervezetünk cink-készletét, mivel ezt az ásványi anyagot nem raktározza el testünk. A cink is harcol a nem megfelelő faggyútermeléssel, miközben fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében és a hormonháztartás egyensúlymegtartásában is. Legjobb természetes forrásai: húsfélék, tojás, sajt, tenger gyümölcsei, mogyoró, mandula.

Zabpehely reggelire: a tökéletes kezdés minden napra! Kiváló B-vitamin- és cinkforrás is egyben.

Javaslat: fogyasztás előtt áztasd pár órát növényi tejben!

HOGYAN ÁPOLD A KÖNNYEN ZSÍROSODÓ HAJAT? Mire figyelj hajmosáskor?

 • Ha teheted reggel moss hajat, így tovább tarthat a hatás, hiszen a faggyúmirigyek működése éjszaka a legaktívabb.
 • Ha már kiválasztottad a megfelelő hajápoló terméket fontos, hogy hetente 2-3-szor moss hajat.
 • Hajmosásnál törekedj arra, hogy a sampont minél jobban bemasszírozd a fejbőrbe, mert így tudod a leghatékonyabban eltávolítani a fejbőrön és a hajtöveken megtapadt faggyút.
 • Mindig langyos vízben moss hajat, ne meleg vízben, a meleg víz ugyanis fokozza a faggyútermelést.
 • Mindig bizonyosodj meg arról, hogy alaposan kiöblítetted-e a sampont a hajadból, a sampon ugyanis irritálhatja a fejbőröd és fokozhatja a zsírosodást.
 • Hajbalzsamot csak a hajvégekre használj, ügyelj arra, hogy a fejbőrre és a hajtövekre semmilyen balzsam, hajkondicionáló ne kerüljön.
 • Kerüld a hajlakkok, hajhabok, hajfény spray-k alkalmazását, mert a fejbőrre és a hajtövekre kerülve fokozhatják a zsírosodást.

Hajápolási rutin túl zsíros haj kezelésére

A túl zsíros haj ápolásának legfőbb része az alapos tisztítás és fertőtlenítés, majd a fejbőr pH értékének visszaállítása, valamint a túlszárítás elkerülése végett a hidratálás.

Hajgyógyászaink az alábbi receptet ajánlják zsíros (és korpás) fejbőr kezelésére:

10-15 ml Detox sampont hígítsunk 60 ml vízzel, amelyet két mosásra használjunk el. A samponos mosás után egy applikátorba öntsünk bele 10 ml Tonicot, pumpáljunk bele 15 ml Sensitive Maskot és 10 ml Aloe Vera Gelt. A pakolást az applikátor segítségével vigyük fel a fejbőrre, miközben a hajvégekre kis mennyiségű maszkot vigyünk fel és fésüljük át egy ritka fogú fésűvel. 10 percig hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük le, és szárítsuk meg hajunkat.

 • A mélytisztító és méregtelenítő Detox sampon hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket és a természetes zsiradékot. Hidratálja a fejbőrt, miközben gyengéden megtisztítja a szennyeződésektől, a lerakódott zsiradéktól és méreganyagoktól.
 • A Sensitive Mask hajpakolás fejbőrödet és hajszálaidat táplálja egy lépésben. A maszk segít a haj és a fejbőr regenerálódásában.
 • A Tonicnak köszönhetően a fejbőr tiszta és egészséges lesz és visszaáll a fejbőr megfelelő pH értéke. Magas aloe vera és pantenol tartalmának köszönhetően biztosítja a hidratációt.
 • Az Aloe Vera Gel mélyen hidratálja a fejbőrt, regenerálja és aktivizálja a sejthagymákat, amely által serkenti azok működését. Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, segít a fejbőr szennyeződések, fertőzések és irritáció kíméletes kezelésében. Javítja a fejbőr struktúráját és serkenti öngyógyító mechanizmusait.

Megnézem a csomagot

Vedd fel a kapcsolatot az Oxygeni Hair hajgyógyászaival, ha személyre szabott hajápolási tanácsot szeretnél kérni vagy szeretnél szakember véleményt kapni fejbőrödről. További életmód- és hajápolási tanácsokkal segítünk, hogy hajad mielőbb egészséges és ellenállhatatlan legyen!

Szerző: Dóri