Nehézséget okoz a festett haj? - Oxygeni Hair & Skin
festett haj

NEHÉZSÉGET OKOZ A FESTETT HAJ?

A festett haj a mai napig hódít mind a fiatal és mind az idősebb korosztály körében, legyen a cél a divat követése vagy az ősz hajszálak elfedése. Azzal azonban kevesen törődnek, milyen negatív következménye lehet a tincsek befestésének. Legújabb blogbejegyzésünkben a festett haj árnyoldalait és megfelelő ápolását fogjuk bemutatni.

A hajfestés már az egyiptomiak körében is népszerűségnek örvendett, ekkor állati és növényi eredetű anyagokból nyerték ki a színeket. A kamilla például a sárga, a henna pedig a vörös szín alapjául szolgált. Utóbbi a mai napig népszerű természetes alternatívája a hajfestékeknek. A hajszínezők és festékek ugyanis rengeteg kémiai anyagot tartalmaznak, amelyek károsíthatják a hajat.

Hajfestés káros hatásai

A hajfestékek hajszínkrémet és színelőhívót tartalmaznak. Utóbbi egy olyan oxidálószer, ami úgy tudja bevonni a hajszálakat festékkel, hogy megnyitja a haj külső szerkezetét. Általában ez az anyag peroxid vagy ammónia, ami nem csak megváltoztatja a haj szerkezetét, de roncsolhatja a tincseket és allergiás reakciókat is kiválthat.

Kétféle allergiás reakcióról beszélhetünk: a festékpigment és az ammónia hatására kialakuló allergiák. Aki a festékpigmentre allergiás, nem valószínű, hogy tud alternatívát találni. Utóbbi esetben azonban már léteznek ammóniamentes hajfestékek és hajszínezők, így az allergiás reakciók elkerülhetők.

festett haj

A drasztikus vagy gyakori, illetve a tartós, több éven át tartó hajfestéstől javasolt a leginkább tartani. A hajfesték ugyanis nem csak a haj szerkezetét, de a hajhagymákat is károsíthatja. A hajhagymák az év előre haladtával folyamatosan ritkulnak, és ehhez a folyamathoz a festék még jobban hozzájárulhat.

Mindemellett a festett haj általában száraz, hiszen a festék a haj nedvességtartalmának elvonásával rendkívül szárítja a tincseket. Ennek következtében viszonylag gyengébb szerkezettel rendelkezik, és érzékeny a formázáskor alkalmazott túl erős hőhatásra.

Otthon festett haj

A különböző drogériákban kapható hajfestékekkel érdemes vigyázni, hiszen ezek nem hasonlíthatók össze a szalonokban használt termékekkel. A fodrászszalonokban található hajfestékek ugyanis minőségibb hatóanyagokat tartalmaznak. Emellett a szakértők is azt javasolják, hogy a legbiztonságosabb az, ha profi szakemberekre bízzuk magunkat.

Hajkímélő festéstechnikák

Több hajfestési technika is létezik, amelyek nem igénylik a haj teljes befestését, csak bizonyos részeit. A babylights melírtechnika során például a tincseket kizárólag a haj felső egyharmadába és a teljes hosszába teszik bele. Nem melírozzák ilyenkor a haj egész tömegét, hiszen csak egy természetes, napszítta hatás elérése a cél.

A sombre pedig a klasszikus ombre és a babylights technika ötvözése. Úgy teszik még természetesebbé az átmenetet, hogy néhány hajszálvékony tincset egészen a tövekig melíroznak.

Festett haj nyáron

Nyáron különösen fontos a festett haj védelme. A közvetlen nap- és UV sugárzás ugyanis nem csak káros lehet a hajnak, de hatásukra a színe is megfakulhat. A nap ugyanis kiszívja a haj színét azáltal, hogy megtöri a kémiai kötéseit. Nyáron épp emiatt javasolt közvetlen napsugárzás esetén kalapot húzni, vagy olyan termékeket használni, amelyek UV sugárzás ellen is védenek.

festett haj

Ősz vs festett haj

Bár a két hajtípus merőben eltér egymástól, érdemes tisztázni, milyen különbségeket és hasonlóságokat találhatunk közöttük. Festett haj esetében a haj szerkezete külső beavatkozás hatására nyílik fel, hiszen csak így tud beépülni a színpigment a hajszálak mélyébe. Az őszülés ezzel szemben egy természetes folyamat, lehet egy korral járó folyamat, de lehet genetikai oka is.

A kor előrehaladtával hajunk elveszíti természetes fényét, így fénytelenné és élettelenné válik. Ez a nedvességtartalmának elveszítése és a hajszálak felszínén végbemenő változások miatt következik be. A festett haj is veszít a fényéből, hiszen a rendszeres kémiai kezelés által a haj felszíne sprőddé válik.

A festett hajhoz hasonlóan az ősz haj is száraz, hiszen a faggyúmirigyek összezsugorodnak, így kevesebb hajzsír termelődik. Ezáltal a haj természetes védőrétegét elveszti, így ki van téve a káros külső tényezőknek. Emiatt mind a két hajtípusnál rendkívül fontos a helyes hajápolási rutin kialakítása!

Az Oxygeni Hair gyenge haj kezelésére összeállított termékeink mind a két hajtípusra remek választás. A csomagban található termékek ugyanis vitaminokkal töltik fel az elgyengült, sérült hajszálakat és mélyen hidratálják azokat. Válaszd termékeinket, hogy hajad újra élettel teli és ragyogó legyen!

Ápoló termékek

Ahogyan már szó volt róla, a festett haj rendkívül száraz tud lenni. Épp ezért mindenképp érdemes olyan sampont és balzsamot használni, ami alkohol-, parabén- és szulfátmentes. Ezek a káros anyagok ugyanis tovább száríthatják a már amúgy is száraz hajat. A megfelelő sampon és balzsam segítségével visszakaphatjuk festett hajunk hidratáltságát és csillogó fényét.

festett haj

Az Oxygeni Hair termékeivel festett, igénybe vett hajadat újra egészségessé varázsolhatod! Az Oxygeni Hair Pure Aloe Vera és Med Oil termékeinket igénybe vett hajra alkottuk meg. A gél fő hatóanyaga az aloe vera, ami a gyulladáscsökkentés mellett mélyen hidratál. Az olaj pedig hajvégápolóként regenerálja a haj roncsolt részeit. Rendeld meg hajvégápoló termékeinket, amiket roncsolt hajvégre fejlesztettünk ki, hogy hajad újra ragyogó és egészséges legyen!

Diéta

A helyes és egészséges táplálkozás nem csak a szervezet, de a bőr, a körmök és a haj szempontjából is fontos. Ha vasban, A vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk, hajunk sokkal egészségesebbnek és simábbnak fog tűnni. A sovány húsok, halak, alacsony zsírtartalmú sajtok vasban, a spenót, répa és édesburgonya pedig A-vitaminban gazdag ételek. Ezek rendszeres bevitelével hajunkat belülről tölthetjük fel a szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal.

festett haj3
booster 1

HAIR, SKIN & NAILS BOOSTER

A Booster egy komplex 100%-ban természetes vitamin készítmény, ami fedezi a természetes vitaminok pótlását az egész nap során. Vitaminitalunk a benne található növényi és természetes A, B, C, D, E vitaminok, valamint cink, magnézium, biotin, kollagén, vas és hialuron segítségével erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, és hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz. És nem utolsó sorban elősegíti az egészséges haj, bőr és köröm megőrzését. Próbáld ki Te is!

A festett haj különös hajápolási rutint igényel. A megfelelő termékek használata mellett fontos, hogy csökkentsük a gyakori hajmosást és rendszeresen járjunk fodrászhoz. Bízzuk profi szakemberekre a hajfestést, hogy elkerülhessük a káros hatásokkal járó végeredményt. Fodrász-hajgyógyász szakembereink maximális odafigyelést biztosítanak számodra, fejbőrkímélő technikával festik hajad, ha hajfestés mellett döntenél.

Szerző: Giriti Petra

HÍRESSÉGEK AKIK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT ÉS TERMÉKEINKET VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?