Göndör haj kezelése és ápolása

A göndör haj kezelése jóval nagyobb hozzáértést és türelmet igényel, mint az egyenes vagy vékonyszálú hajkoronák. A természetes göndörséget ugyanis nem olyan egyszerű előhívni és széppé varázsolni, mint ahogyan gondolnánk. Cikkünkben eláruljuk, mi ennek az oka és hogyan lehet egy ilyen hajtípust megfelelően ápolni.

A göndör haj tulajdonságai

A különböző hajtípusok a hajhagyma elhelyezkedésétől függenek. Göndör haj esetében a hajhagyma ferde szöget zár be a fejbőrrel. Ebben az esetben a keratin kötések nem képesek egy sorba rendeződni. Így minél ferdébb a hajhagyma, annál göndörebb lesz a haj. A göndörödés mértéke és megjelenése épp ezért sok esetben kiszámíthatatlan. A fej hátsó részén például sok esetben hullámosabb a haj, mint elöl, az arc környékén.

Szárazság

A göndör haj egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a megfelelő hajápolás hiányában rendkívül száraz lehet. Ennek egyik oka, hogy ennél a hajtípusnál nem termelődik megfelelő mennyiségű faggyú. A faggyúmirigyek által termelt anyag ugyanis védőréteget képez a hajszálakon, így hidratálja is azokat. Ebben az esetben a faggyú nehezebben tudja bevonni a göndör hajszálakat és nem jut el a hajvégekig. Emiatt a göndör haj jóval törékenyebb, így igen gyakori jelenség a hajvégek töredezése.

Mivel a tincseket nem fedi be egyenletesen a faggyú, a hajszálak védőrétege sem 100%-osan biztosított. Ennek köszönhetően a göndör haj jobban ki van téve az olyan káros külső tényezőknek, mint napsütés, klóros víz vagy szeles idő.

Gubancos haj

A göndör haj képviselői gyakran panaszkodnak arra, hogy kócos, gubancos, „szénaboglya” hajkoronával küzdenek. Ez is a haj szárazságára vezethető vissza, hiszen ennek köszönhetően a hajszálak jobban szöszösödnek és gubancolódnak. Mindemellett a pára is nagyobb kihívást jelent egy hullámos hajkoronának. Mivel a göndör haj alapvetően száraz, minden párát megpróbál megkötni a légkörből, így jobban reagál a párás levegőre is.

Fényvesztés

A göndör hajnál gyakran előfordul, hogy a hajszálak elveszítik természetes fényüket. Felületi pikkelyeik ugyanis ebben az esetben gyorsabban nyílnak szét, és kevesebb fényt vernek vissza. Emiatt fordul elő az, hogy az egyenes haj mindig fényesebbnek tűnik, a göndör hajkoronán viszont teljesen máshogy törik meg a fény.

A göndör haj kezelése

Bár nem egyszerű a göndör haj kezelése, nem lehetetlen küldetés. Kellő odafigyeléssel, és megfelelő hajápolási termékek használatával egészséges hajkoronát varázsolhatunk. A következőkben bemutatunk 6 tippet, ami segíthet göndör fürtjeidet gyönyörűvé tenni!

1. Hajmosás

A göndör haj különösen érzékeny, ezért ennél a hajtípusnál rendkívül fontos, hogy szulfát, szilikon és parabén összetevőktől mentes samponokat használjunk. Mivel a göndör haj rendkívül száraz, kiváló választás lehet egy kifejezetten száraz hajra kifejlesztett sampon.

Az Oxgeni Hair Száraz haj és fejbőr kezelésére összeállított csomag remek megoldást nyújthat göndör fürtjeidnek! A négy terméket tartalmazó csomagot bátran választhatod otthoni hajápolási rutinodhoz. Az Oxygeni Hair Sensitive Mask olyan értékes összetevőket tartalmaz, mint citrusok természetes sav kivonata. Ez az antioxidáns kijavítja a napozás és különféle környezeti feltételek okozta károkat. Rendeld meg a csomagot, és ápold fürtjeidet természetes kozmetikumokkal!

Szeretném kipróbálni a csomagot! 2. Kondicionáló

Göndör haj kezelése során az egyik legfontosabb termék a kondicionáló vagy hajbalzsam. Ezekből bőven lehet pakolni a hajra, göndör haj esetében ugyanis nincs olyan, hogy túl sok. Érdemes hajmosásnál kiöblíthető és hajmosás után nem leöblítendő balzsamot használni. Előbbivel a haj csillogását, utóbbival a hullámos tincseket őrizhetjük meg.

3. Hajformázók

A göndör hajat vizesen a legjobb formázni. Még a nedves hajra vigyük fel a hajformázó krémet, majd ujjainkkal oszlassuk el a hajszálakon. Érdemes a hajvégeket többször is a fejtőhöz emelgetni, ezzel is növelve a haj volumenét. Ezt követően lehetőség szerint mikroszálas törölközővel itassuk fel a vizet hajunkról; ez segíthet minimalizálni a szöszösödést.

4. Hajszárítás

A legideálisabb hajszárítás göndör haj esetében, ha langyos hőjű hajszárítóval szárítjuk meg. A forró hő ugyanis száríthatja és roncsolhatja a hajszálakat. Emellett a diffúzorral ellátott hajszárítók is megfelelőek lehetnek, ugyanis az eszközön található lyukak jobban eloszlatják a meleg levegőt.

5. Befejező lépések

A vizes, nedves hajat nem ajánlatos kifésülni, ugyanis ebben az esetben szétesnek a természetes hullámok. Érdemes még nedvesen megfésülködni, de fésű használata nélkül is szép loknikat érhetünk el. Miután megszáradt a hajunk, javasolt hajvégápolót is használni, hogy a hajvégeket szárazon is ápoljuk.

Az Oxygeni Hair Hajvégápoló csomag göndör hajra tökéletes választás. A Basic Gel és Med Oil segítségével hajad újra ragyogó és egészséges lesz! A Basic Gel vitaminok és ásványi anyagok hatékony beépülésében segít. A Med Oil pedig nyugtatja az irritált fejbőrt és normalizálja a kollagéntermelést.

Elolvasom a részleteket! 6. Megfelelő hajvágás

A göndör haj kezelése magas szaktudást és megfelelő hozzáértést igényel, így érdemes profi szakemberekre bízni hajkoronádat. Javasolt olyan fodrászt keresni, aki kiválóan ért a göndör/hullámos haj vágási technikájához és tanácsot tud adni a hajkezelést illetően.

Bejelentkezem a szalonba!

A göndör haj kezelése ugyan nem egyszerű, viszont a fenti tanácsok betartásával valóban gyönyörű, egészséges hajkoronát varázsolhatsz magadnak. Ennél a hajtípusnál különösen fontos a természetes összetevőket tartalmazó, vegyianyagmentes kozmetikumok használata. Az Oxygeni Hair a vegán natúrkozmetikumok és a környezetvédelem mellett döntött. Olvasd el te is választásainkat, és ápold göndör fürtjeidet te is natúr termékeinkkel!

Szerző: Giriti Petra