Minden, amit eddig nem tudtál a lebomló műanyagokról - Oxygeni Hair & Skin
lebomló műanyag

MINDEN, AMIT EDDIG NEM TUDTÁL A LEBOMLÓ MŰANYAGOKRÓL

Napjainkban globális problémát okoz, hogy a nagy mennyiségű műanyag hulladék “elözönli” a környezetünket. Ugyanis a klasszikus műanyag termékek nem képesek úgy lebomlani, mint más hulladékok. De nem csak az eldobált műanyagok szennyezik a környezetet és veszélyeztetik a vizek élővilágát! Sok helyen a hulladéktárolás sincs megoldva, hiszen a rendelkezésre álló hely véges. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítanunk mind a háztartásokban keletkező, mind pedig a vállalkozások által generált hulladék kezelésének megoldására. Az Oxygeni Hair küldetésének tekinti a környezettudatos gondolkodásmód széles körben való terjesztését, éppen ezért igyekszünk segítséget nyújtani a szalonoknak, fodrászoknak és vendégeinknek az ökológiai lábnyomuk csökkentésében is. Erre nyújthat megoldást a lebomló műanyag.

A tudomány a lebomló műanyag flakonok mögött

Háromféle lebomló műanyag létezik. Az egyik a PLA, amely egy kukoricakeményítőből készített anyag, és csak kereskedelmi komposztáló körülmények között, hő hatására bomlik le. A másik az oxidatív úton lebomló műanyag, amely egy olyan adalékanyaggal érhető el, ami oxigén, hő és nedvesség hatására bontja le a műanyagot. A harmadik pedig a legújabb technológia, a mikrobiológiailag lebomló műanyag. Ez utóbbi technológia arra alapul, hogy a természetben előforduló mikroorganizmusok képesek lebontani a műanyagot, de a hagyományos műanyagok nem vonzzák a lebomlást elősegítő mikrobákat. Azonban ez a polimer adalékanyag a komposztálás biológiai környezetében magához vonzza a mikrobákat, és ezzel elősegíti a mikrobiális kolonizációt, azaz a műanyag mikrobiológiai lebomlásának folyamatát.

lebomló műanyag

Hogyan bomlik le egy műanyag flakon?

Az adalékanyag segítségével a műanyaghoz vonzott mikroorganizmusok elkezdik lebontani a polimer láncot. Amint a mikrobák elfogyasztják a műanyagot, az biomasszává alakul, a mikrobák pedig a természetes tápláléklánc részeként folytatják a körforgást.

Hogyan lesz egy flakon könnyen lebomló mégis strapabíró, azaz hogyan tudjuk “időzíteni” a lebomlást?

A mikrobiológiai úton lebomló anyagok sem bomlanak le bárhol a környezetben. A szóbanforgó polimer adalékanyag úgy lett megtervezve, hogy a biológiai bomlási folyamat csak meghatározott – a hulladéklerakóban előforduló – mikrobák jelenlétében menjen végbe. A bomlási folyamat tehát aktív mikrobiális környezetet igényel. Ezért az adalékkal kezelt műanyag flakonok ugyanolyan tartósak, mint nem lebomló társaik, és csak a hulladéklerakóban kezdődik el a lebomlásuk, a raktározás, szállítás, és felhasználás során előforduló környezeti hatásokra nem.

Lehet egy műanyag flakon egyszerre újrahasznosítható és lebomló is?

Igen! Ez az adalékanyag nem változtatja meg a termék alap szerkezetét, súlyát, sűrűségét, és ellenálló képességét hő, oxigén vagy UV fény hatására, ezért ugyanúgy újrahasznosítható, mint a speciális polimer adalékanyaggal nem kezelt műanyagok.

lebomló műanyag

Biztonságosak a biológiailag lebomló műanyag flakonok?

Az adalékanyagot számos független szervezet (Keller&Heckman, SGS, Intertek, UL) vizsgálta laboratóriumi tesztekkel, amik megállapították, hogy az ezzel kezelt műanyag flakonok megfelelnek a legszigorúbb európai vegyi anyagokkal kapcsolatos és fogyasztóvédelmi biztonsági előírásoknak (CPSIA, REACH, CONEG, RoHS).

Az Oxygeni Hair környezetünk védelme mellett döntött

Fogyasztóként, de főleg márkaként felelősek vagyunk választásainkkal a környezetünkért. Az Oxygeni Hair a vegán natúrkozmetikumok és a környezetvédelem mellett döntött. Fontos számunkra vendégeink, hajgyógyászaink és Földünk egészsége, ezért termékeink 100%-ban vegánok, 100%-ban természetes hatóanyagokat tartalmaznak, a gyártás során nem végzünk állatkísérleteket, termékeink csomagolása pedig biológiailag lebomló műanyagból készül. A csomagolások kialakításánál a mennyiségekre is figyeltünk, 1 literes termékeink is vannak, amivel még inkább csökkentheted a felhalmozott műanyag hulladékmennyiséget az otthonodban és a szalonokban is! 

lebomló műanyag

Ismerd meg Te is vegán termékeinket!

HÍRESSÉGEK AKIK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT ÉS TERMÉKEINKET VÁLASZTOTTÁK

Tudj meg többet termékeink használatáról!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?