Szelektív hulladékgyűjtés - hogyan csináljuk helyesen? - Oxygeni Hair & Skin
Szelektív hulladékgyűjtés

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS – HOGYAN CSINÁLJUK HELYESEN?

Kezdjük az alapokkal! Mi a hulladék és mi szemét, egyáltalán van különbség? Tulajdonképpen hasonlóak, azonban mégis van egy fontos különbség a két dolog között. Közös vonásuk, hogy haszontalanná vált anyagról beszélünk. A szemét alatt azt az anyagot értjük, amelyet a tulajdonosa nem tud vagy nem akar tovább használni/tárolni, és amely a többi felesleges szeméttel együtt szemétlerakóba vagy -égetőbe kerül. Ezzel szemben a hulladék szelektíven gyűjtve, feldolgozást követően újrahasznosítható. De mi is pontosan a szelektív hulladékgyűjtés?

Miért gyűjtsünk szelektíven?

A szelektív hulladékgyűjtés elsődleges célja az egészséges környezet, a fenntarthatóság biztosítása: ennek során az egyes hulladékok külön-külön gyűjtve kerülnek újrafeldolgozásra, újrahasznosításra, például biztosan te is találkoztál már polár pulóverrel, ami pillepalackból készül. Sőt! Számtalan ruhamárka van a piacon, akik az óceánokban felgyűlt szemetet használják fel újra ruháik elkészítésére. Az újrafeldolgozással elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, valamint megkíméljük a természeti erőforrásokat és egyben csökkentjük a lerakókba kerülő hulladékmennyiségét is.

Hogyan gyűjtsünk szelektíven?

Ha már elhatároztuk magunkat a szelektív hulladékgyűjtés mellett, az már fél siker! Ezután már csak helyesen kell gyűjteni. Magyarországon jelenleg 5 féle színű szelektív kukával találkozhatunk.

szelektív hulladékgyűjtés

Fontos tudni: A kék színűbe a papír kerül, a sárga és a szürke tartályokba 2011-től a műanyag és a fém hulladékot vegyesen lehet dobni, a zöldbe a színes üveg (azaz barna, zöld, sárga, stb.) és a fehér színűbe csak és kizárólag fehér üveg dobható. Törekedjünk arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe kimosott, kiöblített hulladékot dobjunk. Nagyon sokan kidobják az ételmaradékos, nem kimosott hulladékot, azonban bele sem gondolnak, hogy a kézzel válogatók higiéniai szempontjából fontos lenne a kiöblítés!

Fontos emellett eloszlatni néhány tévhitet is:

szelektív hulladékgyűjtés

Mindent összegezve!

Környezetvédelmi szempontból az jelent igazi megoldást, ha eleve kevesebb hulladékot termelünk, hiszen az a legjobb hulladék, amelyik nem hagy nyomot maga után! Ahogy a szeméttermelés, úgy a vásárlás is egy döntés, mi döntjük el, milyen termékeket, hol és mennyit vásárolunk. Igyekezzünk tehát az egyszer használatos dolgokat tartósra cserélni, a műanyagpalackot például kulacsra vagy termoszra. Emellett ma már sok helyen lehetőségünk van csomagolásmentes boltokban megvenni az élelmiszereinket, mindennapi használatos dolgainkat. Mindezeket összevetve biztosan állíthatjuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés egy jó opció arra, hogy egy fenntarthatóbb jövőt teremtsünk!

Tudtad?!

Számunkra is nagyon fontos a környezetvédelem, így próbálunk minden téren odafigyelni, hogy ne terheljük felesleges szeméttel a Földünket. Az Oxygeni Hair termékeket 100%-ban újrahasznosítható tégelyekbe csomagoljuk, illetve Magyarországon Mi rendelkezünk az első biológiailag lebomló aplikátorral is. Ha bővebb információkat szeretnél tudni illetve vásárolni szeretnél, akkor nézd meg termékeinket.

szelektív hulladékgyűjtés

Szerző: Csalava Eszter

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?