Vegán, bio, natúr kozmetikum - mit fednek pontosan ezek a minősítések? - Oxygeni Hair & Skin
natúr kozmetikum vegán

VEGÁN, BIO, NATÚR KOZMETIKUM – MIT FEDNEK PONTOSAN EZEK A MINŐSÍTÉSEK?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bio, natúr és vegán kozmetikum. Manapság ma már a legtöbb drogéria polcain is megtalálhatóak a különféle természetes krémek és szépségápolási szerek, azonban sokak számára még mindig kérdés, mi a különbség a három fogalom között. Cikkünkben segítünk megválaszolni ezt a kérdést; lássuk, mit jelent, ha egy termék a natúr, a bio vagy a vegán minősítést képviseli!

Mitől natúr a kozmetikum?

A natúr kozmetikum fő tulajdonsága, hogy előállításához csak természetes eredetű alapanyagokat használnak. Eszerint tehát nem tartalmaznak mesterséges adalék-, illat-, és színanyagokat. Legfőbb alapanyagai a zöldség és gyümölcskivonatok, gyógynövények, fűszernövények, illóolajok és növényi olajok. Fontos leszögezni, hogy a natúr kozmetikum nem egyenlő a vegán kozmetikumokkal, hiszen állati eredetű anyagokat is tartalmazhat, mint például méhviasz vagy kecsketej.

Ahhoz, hogy egy kozmetikum natúr minősítést kaphasson, komoly előírásoknak és szabályoknak kell megfelelnie. Nem lehet benne például szilikon, paraffin vagy mesterséges emulgeálószer, illetve szintetikus kémiai anyagoktól is mentesnek kell lennie.

natúr kozmetikum

Mivel a natúr kozmetikumok nem tartalmazhatnak mesterséges tartósítószereket (parabént), illetve összetevőik is sokkal romlandóbbak, az efféle krémek szavatossági ideje hamarabb lejár. Egy natúr kozmetikum esetében például grapefruitmag kivonatot használnak tartósítószerként.

A natúr kozmetikumok esetében több logóval is találkozhatsz, amelyek valamilyen szinten a természetes összetevőket és a káros anyagoktól mentes krémeket és szépségápolási szereket jelölik. A BDIH pecsétjét például a szintetikus zsíroktól és olajoktól mentes, míg a Demeter logóját a géntechnikával előállított anyagoktól mentes készítményeknél fogod megtalálni.

Ma már nem csak a termékek, de a szolgáltatások esetében is érdemes utánaolvasni, hogy mennyire környezetbarát eljárásról van szó. Az Oxygeni Hair oxigénterápiás kezelés például 100%-ban kemikáliamentes, és termékeik is csak természetes hatóanyagokat tartalmaznak.

Oxigénterápiás eredményeink

Az oxigénterápiás kezelések segítséget nyújtanak abban, hogy a fejbőr egészséges legyen, segít a hajhagymák erősödésében, ezáltal könnyebben elindul a haj növekedése. Napjainkban az emberek több mint 90%-a valamilyen fejbőrproblémával küzd. A nem megfelelő termékek használata, a stresszes életmód, a helytelen táplálkozás, a káros környezeti hatások, nagyvárosi élet vagy akár genetikai tényezők is kiválthatják ezeket a hajgyógyászati problémákat.

Ha Te is szívesen kipróbálnád az oxigénterápiás kezelést, akkor jelentkezz be az alábbi gombra kattintva!

A bio kozmetikumok

Bio kozmetikumok közé soroljuk azokat a szépségápolási szereket, amelyek esetében minden növényi összetevő bio minősítést kap. A bio kozmetikumok a legmagasabb fokú vegyszermentességet képviselik, tehát sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint egy natúr kozmetikumnak.

Egy ilyen készítmény esetében 95%-ban kell biogazdálkodásból származnia az alapanyagnak, és csupán 5%-ban rendelkezhet hagyományos növényi vagy állati eredetű összetétellel. Egy bio kozmetikum a hatóanyagokat többszörösen tudja a bőrbe juttatni, hiszen mindenféle mű és mesterséges anyagtól mentes.

natúr kozmetikum bio

A bio kozmetikumok nem tartalmazhatnak szintetikus színezékeket, illatanyagokat, kőolaj- és alumíniumszármazékokat. Előállításuk során tilos a génmódosítással nyert összetevők használata és az állatkísérlet. Általában ezek a kozmetikumok zöld csomagolást kapnak és címkéjükön a bio felirat szerepel a könnyebb beazonosíthatóság érdekében.

Naturális étrend-kiegészítőink természetes vitaminokkal

Az Oxygeni Hair-nél központi szerepet tölt be a kemikáliamentesség és a 100%-ban természetes hatóanyagok használata. Nincs ez máshogy az étrend-kiegészítők esetében sem. 

booster 1

A Booster egy komplex 100%-ban természetes vitamin készítmény, ami fedezi a természetes vitaminok pótlását az egész nap során. Vitaminitalunk a benne található növényi és természetes A, B, C, D, E vitaminok, valamint cink, magnézium, biotin, kollagén, vas és hialuron segítségével erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, és hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz. És nem utolsó sorban elősegíti az egészséges haj, bőr és köröm megőrzését. Próbáld ki Te is!

Vegán kozmetikum: az állatok kihasználásának elutasítása

A vegán kozmetikumok – javarészt – az állatkísérlet mentesen előállított és állati eredetű összetevőktől mentes krémeket és szépségápolási szereket jelölik. A natúr kozmetikumokhoz hasonlóan a vegán termékek sem tartalmaznak szintetikus anyagokat és tartósítószereket, és kizárólag növényi eredetű olajokból készülnek.

Elkészítésük során a természetességet, naturalitást helyezik előtérbe, nem tartalmaznak méhviaszt, állati eredetű színezéket, zselét vagy lanolint (gyapjúzsírt). A vegán kozmetikumok organikusak és erőszakmentesek, sőt, sok esetben még ehetőek is, hiszen ökológiailag is a legszigorúbb feltételeknek felelnek meg.

vegán kozmetikum

A vegán kozmetikumok kapcsán sok esetben találkozhatunk a cruelty-free kifejezéssel, ami az állatkísérlet-mentes termékeket jelöli. A legtöbb esetben ez és a vegán logó együtt jár, de nem minden esetben. Ha számodra fontos, hogy a termék ne csak vegán, de állatkísérlet-mentes is legyen, érdemes ellenőrizni a csomagolást.

Amennyiben a címkén egy nyuszis logót találsz, az azt jelenti, hogy a termék forgalomba helyezését nem előzte meg állatkísérlet. A vegán minősítés kapcsán pedig több cég emblémájával is találkozhatsz. A The Vegan Society logója például egy napraforgót ábrázol, míg a Certified Vegan jelölése egy szívecskébe foglalt V betűt ábrázol.

Az Oxygeni Hair filozófiája magában hordozza a természetességet, és céljai között szerepel a káros anyagoktól mentes készítmények és a környezetbarát termékek támogatása.

natúr kozmetikum

Összességében tehát a vegán, bio vagy natúr kozmetikum is megfelelő választás lehet, hiszen egyik irány sem tartalmaz a bőrre káros anyagokat, amik akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. A természetes összetevőknek köszönhetően bőrünk ápolt és egészséges lesz, és ezek a kemikáliáktól mentes termékek a ráncok kialakulását sem gyorsítják meg. Nem utolsósorban pedig ezekkel a kozmetikumokkal nem csak magaddal, de bolygónkkal is jót tehetsz, hiszen a mesterséges összetevők nem csak ránk, de környezetünkre is negatív hatással lehetnek.

Szerző: Giriti Petra

HÍRESSÉGEK AKIK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT ÉS TERMÉKEINKET VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?