Táplálékkiegészítők - miből mennyit, mikor? - Oxygeni Hair & Skin
Táplálékkiegészítők

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK – MIÉRT SZEDJÜK, MIT, MIKOR ÉS MENNYIT?

A táplálékkiegészítők nem újkeletű dolgok, bizonyára mindannyian szedtetek már vagy ismerőseitektől hallottátok, hogy mi mindent szednek, hogy pótolják szervezetük szükségleteit. De mikor ajánlott táplálékkiegészítőket használni, mire kell odafigyelni, mennyit érdemes belőlük szedni, és melyek a legfontosabb táplálékkiegészítők? Cikkünkben ezekben a kérdésekben segítünk. De még mielőtt rátérnénk, tisztázzuk, mit is fed a vitamin fogalma?

Vitamin

Tudnunk kell, hogy maga a vitamin szó az élethez szükséges anyagot jelenti. Pontosabban, vitaminoknak nevezhetjük azokat a szerves anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, valamint közreműködnek azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék “hasznosul” a szervezetben, és energia keletkezik belőle.

A vitaminokat több csoportba sorolhatjuk. A D- és K-vitaminról tudjuk, hogy szervezetünk képes előállítani, a többit azonban étkezés során vagy táplálékkiegészítőkkel kell a szervezetbe juttatnunk. Ha csak egy fontos vitamin, ásványi anyag vagy nyomelem hiányzik a szervezetünkből, vagy a szükségesnél kevesebb van belőle, azaz ha hiányállapot alakul ki, károsodnak az élettani folyamatok. Panaszokat észlelünk, később pedig hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Táplálékkiegészítők

Miért van rá szükségünk?

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükségünk vitaminok és egyéb táplálékkiegészítők fogyasztására? Még ma is sokszor megütheti fülünket, képzett orvosoktól hallhatjuk, hogy általában felesleges táplálékkiegészítőket szedni, hiszen a kiegyensúlyozott, változatos étkezéssel minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet megfelelő mennyiségben bejuttatunk a szervezetünkbe. De sajnos ez az álláspont nem feltétlenül irányadó.

+ Tipp vitaminpótláshoz:

booster 1

HAIR, SKIN & NAILS BOOSTER

A Booster egy komplex 100%-ban természetes vitamin készítmény, ami fedezi a természetes vitaminok pótlását az egész nap során. Vitaminitalunk a benne található növényi és természetes A, B, C, D, E vitaminok, valamint cink, magnézium, biotin, kollagén, vas és hialuron segítségével erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, és hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz. És nem utolsó sorban elősegíti az egészséges haj, bőr és köröm megőrzését. Próbáld ki Te is!

A táplálékok minősége…

… ma már nem olyan, mint évtizedekkel ezelőtt. Maga a termőföld is sokféle hiányban szenved, ilyen termőtalajról pedig nem nőhetnek ki teljes értékű növények. Rengeteg vegyszert (például gyomirtó) használnak a mezőgazdaságban, amelyek káros hatással vannak szervezetünkre. Ráadásul a víz és a levegő minősége is látványosan romlott az elmúlt időben, mindennek nevezhető, csak tisztának nem. Így a növények környezete, a termelés körülményei is romlottak, és sajnos nem ártalmatlanok az egészségre. Vajon az a zöldség és gyümölcs, amely szennyezett talajon terem, szennyezett vízzel öntözik és szennyezett levegő veszi körül, megfelelő tápanyag-e számunkra?

A ma emberének más az életritmusa,

folyamatos stresszhelyzetek közt cikáz, nem ér feladatainak végére, úszik a kötelességekben, rohangál a munkahely és otthona között. Teszi mindezt szintén szennyezett levegőben és nem kevésbé szennyezett vízforrás mellett, mint növényeink. Ráadásul általános jelenség ma, hogy helytelenül lélegzünk, felületesen, kapkodva és rendszertelenül táplálkozunk – csupán enyhítjük étvágyunkat a sok teendő közti pillanatnyi szünetekben, de megfelelő energiaforrásra, táplálékra nem jut időnk. A fast life, fast food világát éljük, amiről mindent elmondhatunk, csak azt nem, hogy egészséges. Keveset mozgunk, rengeteg időt töltünk gép előtt ülve helytelen, egészségtelen pozícióban. Gyakran nyúlunk élvezeti szerekhez, szinte mindennapos az alkohol, cigaretta, esetleg valamilyen tudatmódosító szer után, hogy végre sikerüljön lazítani. Bioritmusunkról mi mondható el? Éjszaka fekszünk le, nehézkesen alszunk el, és fáradtan ébredünk?

Táplálékkiegészítők

Ma már mindenre van gyógyszer,

alváshoz bekapunk egy altatót, fáradtság miatti fejfájásunkhoz nem győzünk a fájdalomcsillapító-kínálatból választani, és koffeinnel túléljük a napot. Csakhogy a gyógyszerrel többnyire csak a tüneteket nyomjuk el, de a baj okát nem szüntetjük meg. És mindeközben gyakran szintetikus, testidegen anyagot juttatunk a szervezetünkbe. A gyógyszerek mellékhatásairól nem is beszélve…

Környezetünk tele van az egészségre ártalmas elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközökkel. A tv már kezd kikopni a háztartásokból, de helyére még nagyobb kijelzőjű képernyők érkeznek, laptopok, számítógépek, az okostelefonok pedig teljes mértékben hozzánk nőttek, mint a végtagjaink. Létszükségleti elemmé változott számunkra a telefon, az adatok, kapcsolattartás, elérhetőség, munka, kommunikáció, sőt gyakran az élet eszköze is egyben a social media térhódításának köszönhetően.

E tényezők mindegyike sejtkárosító

szabad gyökök fokozott képződéséhez járul hozzá, azaz ezek az egészség korai megrendüléséhez vezetnek. Gondoljunk csak bele, miért olyan sok manapság a “civilizációs betegség”, az allergiás vagy más betegségben szenvedő beteg, amelyek között egyre gyakoribbak a haj- és fejbőrbetegségek is. De azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy ezzel egyenesen arányos a gyógyszeripar forgalma, bevétele is. Fejlődik a gyógyszertudomány, egyre több készítményt megtalálunk a piacon, szinte az összes tünetre, megbetegedésre levehetjük a polcon az “ellenszert”, mégis egyre több a megbetegedés.

Egyértelmű, hogy a mai kor emberének jóval több vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége, mint mondjuk három generációval ezelőtt. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, az is nyilvánvaló lesz, hogy a helyes, egészséges, növényi alapú táplálkozás mellett táplálékkiegészítőkre is szükségünk van. De a testmozgást, az életmódra való odafigyelést sem mellőzhetjük. Extra törődésre és odafigyelésre van szüksége szervezetünknek csak az általános környezeti – életmódbeli körülményeink miatt is.

Táplálékkiegészítők

Vízben vagy zsírban oldódó vitaminok

A vitaminokat két csoportba lehet sorolni aszerint, hogy vízben vagy zsírban oldódnak. A vízoldható vitaminok fel nem használt része a bevitel után pár órával távozik a szervezetből a vizelettel, a zsírban oldódó vitaminok pedig hosszabb ideig elraktározódnak. A vízben oldódó vitaminokban így emeltebb dózist is beszedhetünk, hisz a felesleg kockázat nélkül kiürül a vizelettel, a zsírban oldódó vitaminokhoz azonban nagyobb odafigyelés szükséges. Zsíroldható vitaminokat ne szedjünk hosszabb időn át folyamatosan, mert felhalmozódhatnak és túladagolás következhet be.

Zsíroldható vitaminok: A-, D-, E-, F-, K-vitamin. Az összes többi vitamin vízben oldódó, egy kivétellel: a B12-vitamin hosszabb ideig megmarad a szervezetben.

Nem helyettesíti a gyógyszereket

Ha orvosunk által felírt gyógyszert szedünk egy betegség kezelésére, a táplálékkiegészítők ezt nem helyettesítik. A táplálékkiegészítők elsősorban egészségünk fenntartására, a betegségek megelőzésére valók. Természetesen meggyorsíthatjuk velük a gyógyulási időszakot, de elsősorban kiegészítő terápiaként. Fontos emellett, hogy az étrendkiegészítőket ne vegyük be egyszerre, hiszen csökkenthetik egymás hatását, vagy akár kellemetlen mellékhatásokat eredményezhetnek. Legalább egy-másfél órát várjunk a gyógyszerek és táplálékkiegészítők beszedése között.

Balance Superfood

balance superfoodA Balance Superfood különösen gazdag A, B, C, E, G és K vitaminokban, valamint ásványi anyagokban. Többféle karotint valamint más fitonutrienseket is tartalmaz.  A gyümölcs-zöldség kristály készítményünk megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi és biokatív anyagot juttat a szervezetbe, amely megkönnyíti az emésztési folyamatokat, valamint javítja a fehérjék és zsírok emésztését a bromelain tartalmának köszönhetően. Májregeneráló tulajdonsága mellett fokozza a hasnyálmirigy enzim termelését és segíti a felszívódást. Rendszeres fogyasztás során helyreáll a bélflóra működésetáplálja a bélbaktériumokat és csökkenti a gyulladásokat.

Mit mivel ne szedjünk?

A táplálékkiegészítőt főleg étkezés közben vagy utána célszerű bevenni. Ilyenkor aktívabbak az emésztési és felszívódási folyamatok, aminek köszönhetően a hatóanyag jobban beépül a szervezetünkbe. Ha üres gyomorra szedjük be a táplálékkiegészítőt, gyorsan áthalad az emésztőrendszeren, és nagy eséllyel felszívódás nélkül távozik a szervezetünkből. Ez alól kivétel a ginszeng, amit ha éhgyomorra beveszünk, jobban kifejti állóképesség fokozó hatását, és hatásosabb, mint a megszokott reggeli kávé.

Nem javasolt viszont a ginszenget C-vitaminnal együtt bevenni, mivel rontják egymás hatását. Ugyanígy van ez a vassal és E-vitaminnal. Viszont akadnak olyan vitaminok, ásványi anyagok, amiket egyszerre fogyasztva erősítik egymás hatását. Ilyen szinergiában dolgozik például az E-vitamin és a szelén.

Táplálékkiegészítők

Ne rágjuk szét

A táplálékkiegészítők szedésekor kövessük a készítmény előírásait. Fontos, hogy ne rágjuk szét az étrendkiegészítőt, hanem egészben nyeljük le, mert darabokra törve könnyebben megemésztődnek és felszívódnak, rövid idő alatt kiürülnek a szervezetből. A kapszulás készítményeket se szedjük szét. A kapszula többnyire arra való, hogy a benne lévő hatóanyagot megvédje a gyomorsósav roncsoló hatásától, illetve ne okozzon gyomorégést a hatóanyag.

Mennyit szedjünk

Arra a kérdésre, hogy mennyi táplálékkiegészítőt érdemes szednünk, nehéz egyértelmű választ adni. Létezik ajánlott napi adag, de ez nemcsak országonként, de személyenként is változó. Magyarországon például a C-vitaminból napi 60 mg az ajánlott mennyiség, ennek az egészségre gyakorolt hatása viszont nem jelentős. Közben pedig tudjuk, hogy egyetlen szál cigaretta elszívása akár 100 mg C-vitamint tehet tönkre szervezetünkben. Tájékozódásként olvassuk el az adagolási útmutatót, de fontos, hogy magunk informálódjunk. Forduljunk táplálékkiegészítők témakörben jártas orvoshoz, természetgyógyászhoz, dietetikushoz. Az interneten is nézelődhetünk, de ne bízzuk magunkat az ott talált információkra, hiszen a piaci szempontok felülírhatják a ténylegesen hasznos adatokat. Egy dolog azonban biztos: vízben oldódó vitaminoknál minimális a túladagolás veszélye, a zsírban oldódókkal pedig jobban kell vigyázni!

Naturális étrend-kiegészítőink

Az Oxygeni Hair-nél központi szerepet tölt be a kemikáliamentesség és a 100%-ban természetes hatóanyagok használata. Nincs ez máshogy az étrend-kiegészítők esetében sem. 

Fontos belülről biztosítanunk a megfelelő tápanyag, vitaminok, ásványi-anyag bevitelt, de ha bőrünk vagy hajunk ápolásáról van szó, ugyanilyen fontos a külső táplálás is. Az Oxygeni Hair oxigénterápiás kezeléssel gondoskodunk róla, hogy a vitaminok és ásványi anyagok sejtszinten beépüljenek a fejbőrbe; de otthoni hajápolás során is fontos hajunk és fejbőrünk táplálása, amelyet szintén biztosítanak az Oxygeni Hair komplex termék összeállításai. A megfelelő hajápolási rutin utolsó lépésében a vitaminok beviteléé a főszerep, amiről az Oxygeni Hair Vitamin Serum maximálisan gondoskodik.

HÍRESSÉGEK AKIK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT ÉS TERMÉKEINKET VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?