Ájurvéda- Az elme és a test egészsége - Oxygeni Hair & Skin
Ájurvéda

ÁJURVÉDA- AZ ELME ÉS A TEST EGÉSZSÉGE

India gazdag történelmével rendelkezik a hat rendszeren alapuló hagyományos orvoslási rendszerben, amelyek közül az Ájurvéda a legősibb, legszélesebb körben elfogadott, gyakorolt ​​és virágzó őshonos orvoslási rendszer. Az indiai orvostudomány többi rokon rendszere az Unani, a Siddha, a Homeopátia, a Jóga és a Természetgyógyászat. Az Ájurvéda a legdominánsabb rendszer a többi indiai orvoslási rendszer között és évszázadok óta elterjedt világszerte.

MI AZ ÁJURVÉDA?

Több ezer évvel azelőtt, hogy a modern orvostudomány tudományos bizonyítékot szolgáltatott volna az test és elme kapcsolatára, az indiai bölcsek kifejlesztették az Ájurvédát, amely továbbra is a világ egyik legkifinomultabb és legerősebb test és elme egészségügyi rendszere. Az Ájurvéda több, mint egy egyszerű betegségkezelési rendszer, az élet tudománya (Ayur = élet, Veda = tudomány vagy tudás). Olyan bölcsességeket kínál, amelyek célja, hogy segítsen az embereknek életerősek és egészségesek maradni, miközben teljes emberi potenciáljukat megvalósítják.

ÁJURVÉDA ALAPELVEK

Ájurvéda

A betegségtől való megszabadulás attól függ, hogy kiterjesztjük saját tudatosságunkat, egyensúlyba hozzuk, majd kiterjesztjük ezt az egyensúlyt a testre. Ez a folyamat nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Például amikor meditálunk, könnyedén belépünk a kiterjesztett tudatosság és a belső csend állapotába, amely felfrissíti az elmét és helyreállítja az egyensúlyt. Mivel az elme és a test elválaszthatatlan egymástól, a test természetesen módon egyensúlyba kerül a meditáció gyakorlásával.

A meditáció által létrehozott nyugodt tudatállapotban a szívverés és a légzés lelassul, a szervezeted csökkenti a „stresszhormonok”, például a kortizol és az adrenalin termelődését és fokozza a jólétet fokozó neurotranszmitterek termelődését, beleértve a szerotonint, dopamint, oxitocint és endorfin termelését.

ÁJURVÉDIKUS ÉLETMÓD

A meditáció csak az egyik leghatásosabb eszköz, amelyet az ősi Ájurvédikus orvosok írtak fel a lélek és a test egyensúlyának megteremtésére. Az Ájurvéda számos más gyakorlatot is kínál az önismeret bővítésére és a veleszületett egyensúlyi állapot ápolására. Íme néhány az Ájurvédikus megközelítés legfontosabb aspektusai és javaslatok azok alkalmazására, hogy tökéletes egészséget teremthess a saját életedben. Ismerd meg  a te egyedi elme-test típusod és az ebből fakadó sajátos igényeidet. Az Ájurvéda az egészség személyre szabott megközelítése, és az elme-test típusának ismerete lehetővé teszi, hogy optimális döntéseket hozz az étrend, a testmozgás, a táplálékkiegészítők és életmódod minden más vonatkozása tekintetében.

Kövess színes, ízletes étrendet

A légzés mellett az evés a legfontosabb testi funkciónk. Ahhoz, hogy egészséges testet és elmét hozzunk létre, táplálékunknak táplálónak kell lennie. Az ideális táplálkozás a különféle, megfelelően elkészített és tudatosan elfogyasztott friss élelmiszerek fogyasztása. Egy egyszerű módja annak, hogy megbizonyosodj a kiegyensúlyozott étrendről, ha minden étkezésbe belefoglalod a hat ájurvédikus ízt (édes, sós, savanyú, csípős, keserű és fanyar). Ezzel biztosítható, hogy minden fő élelmiszercsoport és tápanyag képviselve legyen. Ha mind a hat ízt figyelembe veszed, azt is észre fogod venni, hogy elégedettnek érzed magad és csökken a késztetés a nassolásra és a túlevésre.

A hat íz mellett a szivárvány színeivel való megtöltés elősegíti a hosszú és egészséges életet. Szó szerint beemelheted az univerzum információit a biológiádba. A mélykék, lila, piros, zöld vagy narancssárga színű élelmiszerek vezető szerepet töltenek be az antioxidánsok terén és számos olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek erősítik az immunitást és javítják az egészséget.

Ájurvéda

Aludj bőségesen és pihentetően

Az Ájurvéda szerint az alvás az emberiség dajkája. Alvás közben testünk javítja és fiatalítja magát. A pihentető alvás hiánya felborítja a szervezet veleszületett egyensúlyát, gyengíti immunrendszerünket, és felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Az embernek általában hat és nyolc óra közötti pihentető alvásra van szüksége minden éjszaka. A pihentető alvás azt jelenti, hogy nem használsz gyógyszereket vagy alkoholt az alváshoz, hanem könnyen elalszol, amint lekapcsolod a villanyt és nyugodtan pihensz egész éjszaka. Ha energikusnak és lendületesnek érzed magad, amikor felébredsz, akkor pihentető éjszakád volt. Ha fáradtnak és lelketlennek érzed magad, akkor nem aludtál nyugodtan.

Ájurvéda

Élj összhangban a természettel

A „természettel összhangban élni” kifejezésnek pontos jelentése van az Ájurvedában: olyan egészséges vágyakkal rendelkezni, amelyek megfelelnek annak, amire valójában szükségünk van. Mivel a természet teremtett téged, az, amire szükséged van és az, amit akarsz, nem lehet ellentétben egymással. Ha egyensúlyban vagy, természetesen módon csak arra vágysz, ami ápolja egészségedet és életedet. Tested természetes ritmusával harmóniában áramolsz, pihentető alvással, táplálkozással érzékszerveidet olyan élményekkel, ízekkel, érintéssel, illatokkal, hangokkal és látványokkal, amelyek felemelnek és táplálnak.

Amikor kicsúszol a természettel való összhangból, vágyaid nem lesznek táplálóak és gyorsételre vágyhatsz, elhanyagolhatod az alvást és a testmozgást és kényszeres viselkedésformákba bocsátkozhatsz. Idővel egy kis egyensúlyhiányból rendellenesség, majd betegség válhat, ami több stresszhez és elhanyagoltsághoz vezet.

Ájurvéda

Hangolódj a testedre

Az Ájurvéda szerint a tested üzeneteire hangolódva hozhatsz olyan döntéseket, amelyek harmóniában tartanak belső intelligenciáddal és ritmusaiddal. A test mindig a kényelem és a kényelmetlenség jeleivel fejezi ki magát. Amikor egy bizonyos utat vagy viselkedést választasz, kérdezd meg a testedtől: „Hogy érzed magad ezzel kapcsolatban?” Ha a tested fizikai vagy érzelmi szorongást jelez, figyelj és fontold meg egy másik választás lehetőségét. Ha a tested a kényelem és lelkesedés jelét küldi, továbbléphetsz. Míg az elme a múltban és a jövőben él, a test a jelenben él és soha nem kételkedik önmagában. Ismeri az igazságot, és a legjobb döntések felé vezet.

Ájurvéda

Erősítsd az emésztőképességed

Ahogy az Ájurvéda tanítja, a jó egészség attól függ, hogy képesek vagyunk-e teljes mértékben lebontani a bevitt táplálkozási, érzelmi és érzékszervi információkat. Ha az emésztési energiánk, az agni (tűz) erős, akkor egészséges szöveteket hozunk létre, hatékonyan eltávolítjuk a salakanyagokat és egy finom esszenciát, az ojas-t állítunk elő. Az ojas, amelyet vitalitásunk forrásaként képzelhetünk el, az alapja az észlelés tisztaságának, a fizikai erőnek és az immunitásnak. Másrészt, ha az agni gyengül, az emésztés hiányos, és az ama néven ismert mérgező maradványok felhalmozódásához vezet. Az ama felhalmozódása a testben az energia, az információ és a táplálék áramlásának akadályozásához vezet, és ez minden betegség alapja.

Ájurvéda

Íme néhány ájurvédikus gyakorlat az emésztési tűz erősítésére:

food detective uj

Az étkezés fontos szerepet játszik az egészségünk állapotában. Érdemes minden olyan élelmiszert kerülni, melyeknél intolerancia áll fenn. Ha továbbra is fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket, akkor azok gyulladást okozhatnak a szervezetben, továbbá vitamin és tápanyag felszívódási zavart is okoznak és megnehezítik az anyagcsere folyamatokat és az emésztést. Az ételintolerancia vizsgálat otthon is elvégezhető a FoodDetective teszt segítségével, ami 46 féle élelmiszer ellenanyagának jelenlétét tudja kimutatni.

Nyugalom

Az ájurvéda megközelítése a természet végtelen szervező erejéhez való igazodásról szól, ahelyett, hogy küzdenénk vagy próbálnánk erőltetni a dolgokat. Ezt az elvet a legkisebb erőfeszítés törvénye testesíti meg. Amikor megfigyeled a természetet, észre fogod venni, hogy a fű nem próbál nőni, csak nő. A madarak nem próbálnak repülni, csak repülnek. A virágok nem próbálnak kivirágozni, csak virágoznak. A természet könnyedséggel, súrlódásmentesen és spontán módon működik. Intuitív, holisztikus, nem lineáris és tápláló.

A legkevesebb erőfeszítést akkor fogod ráfordítani, ha tetteidet a szeretet motiválja, mert a természetet a szeretet energiája tartja össze. Amikor a státusz, a pénz, a hatalom vagy az elismerések után hajszolsz, energiát pazarolsz, de ha cselekedeteit a szeretet motiválja, energiád kitágul és felhalmozódik. Tehát a nyugalom és a szeretet vezéreljen.

Ájurvéda

ADAPTOGÉN GYÓGYNÖVÉNYEK

Az adaptogén gyógynövényeket különféle növények leveleiből, gyökereiből, magjaiból, kéregéből, terméséből, szárából vagy virágaiból állítják elő, amelyek gyógyászati ​​jellemzőkkel rendelkeznek. Az adaptogéneknél neuroprotektív, fáradtság-ellenes, antidepresszív, szorongásoldó, nootróp és központi idegrendszert stimuláló hatást mutatnak. Emellett számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az adaptogének fáradtság gátló hatást fejtenek ki, amely növeli a szellemi munkaképességet a stressz és a fáradtság hátterében, különösen a mentális kimerültség és a fokozott figyelem toleranciája esetén.

Shatavari

A Shatavari a Liliaceae családhoz tartozik, és általában India trópusi és szubtrópusi részein termesztik, beleértve a Himaláját is. 1-2 méter magas, virágzó aljcserje mászó, számos húsos gumós gyökérrel. A shatavari gyógyászati ​​felhasználását az indiai és a brit gyógyszerkönyvben és a hagyományos orvoslási rendszerben ismertették. Szó szerint a shatavari kifejezés azt jelenti, hogy „száz férje lehet” és képes megerősíteni a reproduktív egészséget, hogy a nők egészséges petesejteket termelhessenek. A Shatavarit a vitalitás és a termékenység növelésére is használták.

Az ájurvédában a shatavarit az egyik fontos növényi gyógyszerként kezelték, amelyet általában a petefészkek táplálására, a reproduktív hormonok termelésének elősegítésére és a nők libidójának fenntartására írnak fel.

Ájurvéda

A Shatavari köztudottan megakadályozza az öregedést, növeli a hosszú élettartamot, immunitást kölcsönöz, javítja a mentális funkciókat, életerőt és vitalitást ad a testnek. Nagyon hatékony a női reproduktív problémák esetén. A Shatavarit különféle betegségek, például cukorbetegség, reuma, köhögés, hasmenés, gyomorpanaszok és fejfájás kezelésére javasolták ájurvédikus gyógyászatban a shatavarit széles körben alkalmazzák a stresszel összefüggő immunrendszeri rendellenességek kezelésére és az általános egészségi állapot javítására.

Tulsi

A Tulsi, más néven szent bazsalikom, az indiai kontinensen őshonos, és nagy tiszteletnek örvend az ájurvédikus és a siddha orvosi rendszerekben való gyógyászati ​​felhasználása miatt. Számos vizsgálat igazolja, hogy a tulsi többféle terápiás hatással rendelkezik, beleértve az adaptogén, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, szívvédő és immunmoduláló hatásokat. A Tulsi rendkívül hatékonynak bizonyult abban, hogy megvédje szervezetünket a máj, a bőr, a vese különböző fertőzéseitől és betegségeitől. Erőteljes oxidálószereket tartalmaz, amelyek segíthetnek a vérnyomás és a koleszterinszint ellenőrzésében, így az egyik legjobb szívegészséges ételek.

Cukorbetegség esetén is jó, mivel hipoglikémiás tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekről ismert, hogy csökkentik a vércukorszintet. Számos egészségügyi előnye miatt a tulsit joggal nevezik a „füvek királynőjének”.

Ájurvéda

A Tulsi gazdag C-vitaminban és cinkben. Így természetes immunerősítőként működik, és távol tartja a fertőzéseket. Hatalmas antibakteriális, vírus- és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megvédenek bennünket a különféle fertőzésektől. A Tulsit bőrbetegségek, például ekcéma kezelésére is lehet használni. Ezenkívül hosszan tartó enyhülést biztosítanak a viszketés és az irritáció ellen.

Amla

Az amlát általában indiai egresként ismerik. A fák bogyóit gyógyító tulajdonságaik miatt hatékonyan használják gyógyászati ​​készítményekhez. Az amla fa kis bogyókat tartalmaz, amelyek kerek és sárgászöld színűek. Számos egészségügyi előnye miatt szuperélelmiszerként kell emlegetni. Az ókori Ayurvédában az amlát más néven ismerik, például savanyú, dajka, halhatatlanság és anya.

A gyümölcs gazdag aszkorbinsav (C-vitamin), karotin forrás. Különböző polifenolokat tartalmaz, mint például ellagsav, galluszsav, apigenin, kvercetin, luteolin és korilagin. Az amla bogyókban található antioxidánsok és vitaminok számos egészségügyi előnnyel járnak. A benne található magas C-vitamin koncentráció segít a szervezetnek a betegségekből való felépülésében. Az amla bogyók számos flavonolt is tartalmaznak, olyan vegyi anyagokat, amelyek olyan előnyökkel járnak, mint a memória javítása.

Ájurvéda

Bhringraj

A Bhringraj gyakori gyomnövény Indiában. Hamis százszorszépként is ismert. Fehérjékben, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet bizonyos fertőzésekkel szemben. A Bhringraj olaj hatékonyan serkenti a hajnövekedést, valamint csökkenti a haj őszülését. Ez a Bhringrajban található különféle tápanyagoknak köszönhetően táplálják a fejbőrt. Az Ayurveda szerint a Bhringraj juice megfiatalítja a bőrt, és ezáltal segít csökkenteni az öregedés jeleit, mint például a finom vonalakat, ráncokat és foltos bőrt öregedésgátló tulajdonságának köszönhetően. A Bhringraj por hordozóolajjal (például kókuszolajjal) együtt antimikrobiális tulajdonságai miatt bőrfertőzések és allergiák kezelésére is használható.

Ájurvéda

A Bhringraj por vízzel együtt történő bevétele segít a koleszterinszint kezelésében antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Májvédő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően védi a májsejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól is. A Bhringraj levelek por alakú bevitele növeli a vizelettermelést a vizelethajtó tulajdonsága miatt, és így segít a húgyúti szövődmények kezelésében. A Bhringraj a gyomor-bélrendszeri rendellenességek (például hasmenés és vérhas) tüneteinek, például gyomor-, bél- vagy húgyhólyag-összehúzódások vagy görcsök kezelésére is jótékony hatású görcsoldó tulajdonsága miatt.

TERMÉSZETES BELSŐ TÁMOGATÁS

Bár a természetes táplálékkiegészítők számos lehetséges előnnyel járnak, a négy legfontosabb közülük a gyulladás csökkentése, az immunrendszer támogatása, az antioxidánsok szerepe és a tápanyaghiányok helyreállítása. A természetes vitaminok és étrend-kiegészítők egészségünkre gyakorolt káros mellékhatásoktól mentesek. A tiszta hatóanyagok nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott szintetikus anyagot, csupán természetes hatóanyagokat, így szervezetünknek nem kell pluszban dolgozni a felesleges anyagok kiszűrése miatt, így hatékonyabban tud hasznosulni a hatóanyag.

Az Oxygeni Hair-nél központi szerepet tölt be a kemikáliamentesség és a 100%-ban természetes hatóanyagok használata. Nincs ez máshogy az étrend-kiegészítők esetében sem. 

HAIR, SKIN & NAILS BOOSTER

booster 1

A Booster egy komplex 100%-ban természetes vitamin készítmény, ami fedezi a természetes vitaminok pótlását az egész nap során. Vitaminitalunk a benne található növényi és természetes A, B, C, D, E vitaminok, valamint cink, magnézium, biotin, kollagén, vas és hialuron segítségével erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, és hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz. És nem utolsó sorban elősegíti az egészséges haj, bőr és köröm megőrzését. Próbáld ki Te is!

MÉREGTELENÍTÉS

A méregtelenítés javíthatja az emésztést. Az elfogyasztott élelmiszerekből, a belélegzett levegőből és még a bőrön használt termékekből származó toxinok felhalmozódhatnak az emésztőrendszerben, ami lomháshoz, puffadáshoz és a tápanyagok rossz felszívódásához vezethet. A természetes méregtelenítés visszaállítja az emésztőrendszert, ami csökkenti a puffadást, javítja a bélmozgást, és laposabb hashoz vezet. A rostban gazdag étrend, a sok víz ivása és a rendszeres testmozgás szintén elősegítheti az egészséges emésztést. 

Bőrünk testünk legnagyobb szerve, és folyamatosan ki van téve a környezetből származó méreganyagoknak, ami olyan problémákhoz vezet, mint a pattanások, kiütések és fakó arcszín. A természetes méregtelenítés tisztázhatja ezeket a problémákat, ami tisztább, ragyogóbb és egészségesebb arcbőrt eredményez. A méreganyagok eltávolításával a szervezetből esélyt adhat a bőrének a gyógyulásra és a megfiatalodásra. Az antioxidánsokban gazdag étrend, a sok víz ivása és a természetes bőrápoló termékek használata szintén elősegítheti az egészséges, ragyogó bőrt.

A természetes méregtelenítés számos előnnyel jár, a jobb emésztéstől és a megnövekedett energiaszinttől a jobb bőrig, a fogyásig és a megerősített immunrendszerig. 

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?