Autoimmun betegségek - Oxygeni Hair & Skin
Autoimmun betegségek

AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

Az autoimmun betegségek kialakulásának okait a mai napig vizsgálják, hiszen rengeteg típusa létezik. Épp emiatt többféle tünetet is meg tudunk különböztetni, a hajhullástól kezdve egészen a bőrkiütéseken át az ízületi fájdalomig. Legújabb blogbejegyzésünkben az autoimmun betegségek témakörét jártuk körbe.

Mit jelent az autoimmun betegség?

Autoimmun betegségnek nevezünk minden olyan állapotot, amikor az immunrendszer valamilyen okból kifolyólag megtámadja a saját testet. A védekezőmechanizmusok ebben az esetben rosszul működnek, így a szervezet idegenként kezeli a saját sejtjeit.

Alapesetben az immunrendszer feladata az, hogy a szervezetbe bekerülő idegen sejteket, potenciális veszélyeket felismerje, majd eltávolítsa. Autoimmun betegségek esetében azonban bármely testrészt, szervet vagy szövetet megcélozhat az immunrendszer.

Két esetben is előfordulhat ez a probléma. Az egyik esetben öröklött vagy szerzett betegségről beszélhetünk, ekkor genetikai immunhiány lép fel. A másik típusnál viszont a rendszer valamilyen ponton hibássá válik, de a miértre az orvostudomány egyelőre még nem talált egyértelmű választ.

Autoimmun betegségek

Kiket érint, és mi lehet a kiváltó ok?

Több kutatás is azt mutatta ki, hogy a nőket jóval nagyobb arányban érintik az autoimmun betegségek, mint a férfiakat. Azt, hogy miért a szülőképes korú nőknél jellemzőbbek a tünetek, még kutatják, nincs rá jelenleg magyarázat. Egyes feltételezések szerint a hormonokhoz lehet köze, hiszen a nők szervezetében jóval nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

Autoimmun betegségek

Bizonyos kutatások szerint a betegségek etnikai csoportokon belül is változó arányban mutatkoznak meg. A lupusz például jóval elterjedtebb az afrikai-amerikai és spanyol közösségekben, mint máshol.

Számos teória létezik arra vonatkozóan, hogy mi válthatja ki az autoimmun betegségeket. A genetika minden esetben egy sarkalatos pont lehet a kivizsgálás során. Ha valamelyik családtagunk autoimmun betegséggel küzd, ugyan nagyobb az esélye a betegség előfordulásának, nem minden esetben öröklődik.

Környezeti tényezők is okozhatják a betegségek kialakulását, mint például a vírusok vagy a bennünk élő baktériumok stimuláló hatásai. Emellett a dohányzás, túlsúly, étkezési szokások vagy akár bizonyos gyógyszerek is előidézhetik az autoimmun betegség kialakulását.

Emellett számos kutató a stresszt is kiváltó okként jelöli meg, ugyanis a háttérben pszichés okok is meghúzódhatnak. Olvasd el korábbi blogbejegyzésünket, amiben többek között arra is tippeket adunk, hogyan tudod legyőzni a stresszt!

Milyen tünetei lehetnek az autoimmun betegségeknek?

Annak ellenére, hogy az autoimmun betegségek között rengeteg típust meg tudunk különböztetni, hasonló tünetekkel lehet jellemezni őket. Általánosságban elmondható, hogy ezek a betegségek valamilyen gyulladásos formában jelentkeznek.

Ez a gyulladás érintheti a szem, pajzsmirigy, szívburok és vese területeit is, de a bőrön is megmutatkozhat. A sokszor napfényre jelentkező, vörös bőrkiütések is autoimmun betegségre vezethetőek vissza. A foltos hajhullás is a tünetek közé tartozhat, ebben az esetben az immunrendszer a hajtüszők sejtjeit tekinti idegennek és ezeket pusztítja el.

fáradékonyság, hőemelkedés vagy láz és vérszegénység tüneteket is ezekhez a betegségekhez sorolják. Emellett az ízületi fájdalom és duzzanat, hasi fájdalom és emésztési problémák, illetve a nyirokcsomóduzzanat is mind ismertetőjel lehet.

Autoimmun betegségek

Kezelhetőek-e az autoimmun betegségek?

Bármennyire is szerteágazó problémakörről beszélünk, kezelhetőek a betegségek, és enyhíthetőek a tünetek. Azonban érdemes pár praktikát betartani, hogy csökkenthessük a betegségek kialakulásának esélyét.

Az egészséges életmód fontosságáról ma már szerencsére nem kell sokakat meggyőzni, hiszen nem csak az ellenálló képességünket erősítheti meg, de közérzetünk javításában is segíthet. Az autoimmun betegségek ellen az egyik legjobb védekezés az egészséges táplálkozás.

Autoimmun betegségek

Érdemes olyan étrendet követnünk, ami megfelelő mennyiségű vitamint és tápértéket tartalmaz. Fontos, hogy minél változatosabban étkezzünk, kerüljük a túl zsíros és cukros ételeket, és fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget. Olvasd el cikkünket, amiben összegyűjtöttük azokat a szupertáplálékokat, amelyek tucatnyi jó tulajdonsággal rendelkeznek!

Emellett a rendszeres testmozgás is hozzájárulhat egészségünk megőrzésében. Legyen szó sétáról, futásról vagy kerékpározásról, már napi 1 óra is elegendő az egészséges életmód fenntartásához.

A harmadik legfontosabb tanács, hogy próbáljunk stresszmentes életet élni. A munkahelyi körülmények és a magánéleti problémák mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fokozzák a betegségek kialakulásának esélyét. Törekedjünk arra, hogy ilyen helyzetekben nyugodtan, átgondoltan reagáljunk!

Belső támogatás

HAIR SKIN POWER 1Fontos, hogy elegendő vitamint és tápanyagot tudjunk bevinni a szervezetünkbe, ezért ajánljuk az Oxygeni Hair étrend-kiegészítőjét.

Az Oxygeni Hair-nél központi szerepet tölt be a kemikáliamentesség és a 100%-ban természetes hatóanyagok használata. Nincs ez máshogy az étrend-kiegészítők esetében sem. A Hair Power nem tartalmaz semmilyen mesterséges vagy hozzáadott adalékanyagot, kizárólag csak természetes vitaminokat. A vegán, GMO- és gluténmentes, adalékanyagokat nem tartalmazó termékeinknek számos pozitív hatása van. Azon kívül, hogy hajad, bőröd és körmöd egészségessé és gyönyörűvé teszik, erősítik az immunrendszert is.

Oxigénterápia, az immunrendszer erősítésével

Napjainkban az emberek több mint 90%-a valamilyen fejbőrproblémával küzd. Ennek számos oka lehet: a nem megfelelő termékek használata, az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, vagy a káros környezeti hatások.

Autoimmun betegségek

A szervi és lelki betegségeink azonban egyaránt hatással vannak immunrendszerünkre. Az oxigénterápiás kezelésünk az immunrendszer erősítésén alapszik. Fontos leszögezni, hogy a kezelés az autoimmun betegséget nem tudja meggyógyítani, azonban a hajhullás esetében hosszútávú javulást eredményezhet.

Komplex termékcsomag hajhullásra

komplex hajhullás elleni csomagA hajhullás leküdéséhez, és a haj megerősítéséhez elengedhetetlen termékünk az otthoni hajápolásban a Hair Loss Shampoo hajhullás elleni sampon, a Vitamin Serum, amely közel 70 féle vitamint és tápanyagot tartalmaz, a H2O Thermal amely ásványi anyagokkal látja el a hajhagymákat és a fejbőrt, illetve a Pure Aloe Vera, amely segítségével a hatóanyagok egészen a hajhagymákig jutnak el.

A termékekből készült fejbőr permettel napi szinten kezelhetjük fejbőrüket, stimulálhatjuk a hajhagymáinkat.

Az oxigénterápiás kezelésünk során ugyanis a tiszta orvosi oxigén segítségével fellélegzik a fejbőr. A vitamin és ásványi anyagokból álló hatóanyag-komplexumnak köszönhetően pedig a hajhagymák feltöltődnek és megsokszorozódik aktivitásuk. Keresd fel hajgyógyászainkat és kérj tőlük segítséget, ha te is hajhullással küzdesz!

Az autoimmun betegségek tüneteit lehet kezelni és enyhíteni is, de egy kis odafigyeléssel akár el is kerülhetőek. Ahogyan fent is említettük, a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a stresszmentes életmód sokat segíthetnek a betegségek elkerülésében. Ha te is autoimmun betegséggel küzdesz, kérd ki hajgyógyászaink tanácsát online, akik hajápolási rutin mellett életmóddal kapcsolatos támogatást is nyújtanak!

Szerző: Giriti Petra

HÍRESSÉGEK AKIK AZ OXIGÉNTERÁPIÁT ÉS TERMÉKEINKET VÁLASZTOTTÁK

Olvass bővebben a fejbőr problémák kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről!

Ha részletesen szeretnél olvasni a fejbőrbetegségekről és hajhullásokról, akkor töltsd le ingyenes e-bookunkat, ahol bemutatjuk a betegségek típusait, stádiumait, kezelési lehetőségeit és tippeket, tanácsokat adunk a hajhullás csökkentésére!

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol rendszeresen osztunk meg tippeket és tanácsokat hajhullással és hajápolással kapcsolatban, és Te is felteheted kérdéseidet és megoszthatod tapasztalataidat!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?