No waste – Avagy túl a szelektív hulladékgyűjtésen - Oxygeni Hair & Skin
No waste

NO WASTE, AVAGY TÚL A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSEN

A 21. században a környezettudatosság sok esetben kimerül abban, hogy egy háztartásban szelektíven gyűjtik a hulladékot. Félreértés ne essék, ez nem alábecsülendő, azonban ahogy az egészség megőrzéséhez is életmódváltásra van szükség, úgy a környezettudatosságban is ez a cél. Hiszen a testünk egészségéért is tudatos döntéseket hozunk, sportolunk, egészségesen táplálkozunk, ugyanígy a környezetünk egészségéért is ilyen tudatos döntések sorozatával tudunk változást elérni, együtt. Ezt a célt szolgálja a no waste mozgalom vagy más néven zero waste.

No waste vs. szelektív hulladékgyűjtés

No waste

Szelektív hulladékgyűjtés

No waste

Mi is az a no waste mozgalom?

A no waste azaz „nulla hulladék” komplex lényege a hulladékmentes életmód kialakítása. Ennek az életvitelnek a szülőanyja nem más mint a francia származású Bea Johnson, aki 2008 óta gyakorolja és hitvallásként éli meg ezt a szemléletet. Tapasztalatait szavakba öntötte, így írta meg a Zero Waste Home könyvet, amelyben gyakorlati tanácsokat ad.

Fő missziója

Ahhoz, hogy azonosulni tudjunk ezzel a törekvéssel, fontos tisztában lennünk a célokkal. Az egyik legfontosabb alapelv a tudatos termékvásárlás, azaz csomagolásmentes termékek vásárlása. Olyan termékek tartoznak ide, amelyek nem járnak felesleges, vagy nem lebomló, valamint újrahasznosíthatatlan csomagolással. A cél nem más, mint a lehető legminimálisabbra csökkenteni a mindennapi életünk során keletkezett hulladék mennyiségét. Fontos, hogy a hangsúly a minimálisra csökkentésen van, hisz a teljesen mentes, no waste állapotot lehetetlen elérni. Tehát reális elvárásokat állítsunk magunk elé. Szokásaink, berögződéseink átalakításáról van szó, egy folyamatról, amelynek során természetessé válik számunkra, az egyre kevesebb hulladék termelése.

A no waste mozgalom alap koncepciója, egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma, amely hosszú távú megoldást nyújt az újra felhasználhatóság és fenntarthatóság jegyében. Ezáltal egy olyan világ jöhet létre, ahol a hulladékgazdálkodás nem az újrahasznosításban, hanem a termékek és csomagolások tudatos, környezetbarát tervezése által valósul meg.

No waste

Íme 3 lehetőség, ennek jegyében:

1.

Az egyik legjobb opció a csomagolásmentes boltokban történő vásárlás, azonban ha ez nem kivitelezhető, akkor részesítsük előnyben azon márkákat, ahol komposztálható, biológiailag lebomló anyagot használnak. Ne légy lusta, nézz utána mely brandek ezek!

2.

A műanyag mellett a vegyszerek által történő szennyezettség felerősödése ma már mindennapos. Ezért igyekezzünk kemikáliamentes termékeket vásárolni, ezzel is óvjuk vizeinket a további szennyezéstől.

3.

Változtasd meg vásárlási szokásaidat! Légy tudatos, készíts listát, gyakorolj önkontrollt! Egy átlagos háztartás 20-30%-át fogyasztja és használja csak el a megvásárolt termékeknek.

No waste

Gyakorlati tanácsok Bea Johnsontól

Jó kezdet, ha ezzel tudsz azonosulni, de hogyan vágj bele, ha a no waste mozgalom szellemiségében szeretnél élni? A következőkben ezt az 5 alappillért nézzük meg.

A visszautasítás

Utasíts el minden olyan dolgot amire igazából nincs szükséged! Például ne fogadj el a boltban műanyag zacskót, ne vásárolj előre csomagolt termékeket, ne fogadj el szívószálat az italodhoz! Vigyél inkább magaddal egy nem műanyag zacskót bevásárláshoz, a limonádét pedig szívószál nélkül is meg lehet inni. Apróságnak tűnik, de nem az.

Saját fogyasztás csökkentése

Nézd át a dolgaidat, és ami nem kell, attól szabadulj meg – na nem úgy, hogy kidobod, hanem inkább ajándékozd el olyanoknak, akiknek szüksége lehet rájuk! Itt már fontos szerepet játszik a tudatosság és az önuralom. Gondold végig tudatosan, hogy mit vásárolsz és ne hagyd magad befolyásolni. A tudatos vásárlással megakadályozható, hogy a lakás (a szelektálást követően) ismét tele legyen felesleges tárgyakkal.

Újrahasznosítás

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Adj a már meglévő dolgaidnak új funkciót ahelyett, hogy kidobnád őket. Ha már valami dobozban érkezett, akkor találd ki, hogy mit tárolhatsz benne onnantól. Ha egy üdítőt üvegben vásárolsz, akkor ne dobd ki, miután kiürült, hanem mosd el, és használd továbbra is. Vásárláshoz használj vászontáskát, vagy fonott kosarat – ez nemcsak hangulatosabbá teszi a bevásárlást, de rendkívül hasznos is.

Szelektív hulladékgyűjtés

Ha véletlenül mégis úgy hozza az élet, hogy ki kell dobnod valamit, akkor legalább szelektíven tedd. Nézz utána, hogy a lakókörnyezetedben hol gyűjtik szelektíven a szemetet.

Komposztálás

Az életünk során irgalmatlan mennyiségű organikus hulladékot állítunk elő. Gondoljunk csak bele, hogy egy főzés során mennyi zöldségnek a héját menthetnénk meg? Ha ezeket a dolgokat nem a szemetesbe dobnánk, hanem egy komposztálóba, akkor egy szempillantás alatt lecsökkenne az általunk előállított hulladék mennyisége.

Hajápolás a no waste mozgalom szellemiségében

Sokan úgy gondolják, hogy a szépségápolásban a legnehezebben kivitelezhető a kevesebb műanyag használata, mivel szinte minden terméket műanyagba csomagolnak. Viszont egy kis utánajárással megtudhatjuk azt is, hogy melyek azok a márkák, amik különös figyelmet fordítanak a környezettudatos csomagolásra.

Professzionális termékként az Oxygeni Hair is kiemelt figyelmet fordít erre a területre, hiszen csomagolásaink 100%-ban biológiailag lebomló (azaz komposztálható) műanyagból készülnek. Gondoltad volna?

No waste

Na de mit is jelent ez pontosan?

A Föld környezetszennyezésében az egyik legnagyobb problémát okozó jelenség a műanyag flakonok, amelynek lebomlása természetes módon rengeteg időbe telik.

Azonban tudósok kifejlesztettek egy adalékanyagot, amely elősegíti és felgyorsítja ezt a folyamatot. Ez egy biológiai lebonthatóságot fokozó polimer adalékanyag, amely a legtöbb polimerrel felhasználható, annak érdekében, hogy fokozza az élettartam végén lebomló biológiai lebonthatóságot anélkül, hogy veszélyeztetné a meglévő műanyagok teljesítményét, eltarthatóságát vagy újrahasznosítását. Vagyis a kezelt műanyag ugyanolyan erős, mint a nem kezelt. Az egyetlen különbség az, hogy az anyag biológiailag lebomlik. Így jöhetett létre a zöld műanyagtermék.

Legyünk együtt úttörők! Az Oxygeni Hair termékek, amelyek azon túl, hogy mind a gyártási folyamat során, mind a csomagolását tekintve óvják környezetünket, 100% natúr összetevőket tartalmaznak. Ezt nemcsak a hajad fogja meghálálni, de a környezetünk is. Ne habozz, nézz körül webshopunkban, és találd meg a számodra legmegfelelőbb terméket!

Szerző: Nagyidai Lídia

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?