95% VS 100% természetes hatóanyagok - Oxygeni Hair & Skin
természetes hatóanyagok

100% VS 95% TERMÉSZETES HATÓANYAGOK – A HELYES HAJÁPOLÁS TITKA

Végre jut egy kis időnk utánanézni, milyen kozmetikumokat használunk nap mint nap, és mik találhatóak azokban a termékekben, amiket már egy jó ideje automatikusan, megszokásból emelünk le a polcról. Bár már tudatosabban vásárlunk, mint pár évvel ezelőtt, azért még akadhatnak olyan részletek, amikre nem figyelünk oda, vagy nem is tudjuk, mennyire fontosak egy-egy kozmetikum kiválasztásánál. A médián keresztül folyamatosan hallunk az állatkísérletekről, dívik a vegánság és a természetes hatóanyagok iránti érdeklődés is látványosan megnőtt.

Sokan gondolhatják, hogy ez csak egy trend, egy divathullám, de ennél sokkal megalapozottabb döntésekről van szó. Annak ellenére, hogy néha azért jó a marketinget látni a dolgok mögött. Miért olyan fontos, hogy természetes hatóanyagokra épülő kemikáliamentes kozmetikumot válasszunk, főleg ha hajápolásról van szó? És ezen belül is honnan tudhatjuk, hogy tényleg jól választottunk? Ebben segít cikkünk!

Túl a marketingen, nézzük a címkét!

Amikor egy termékkel elkezdünk szemezni, általában a design teszi meg az első lépéseket. Ösztönösen leemelünk egy-egy sampont a polcról, ha tetszik a termék csomagolása, amivel nincs is semmi gond! Marketing szakemberek dolgoznak azon, hogy a kozmetikumok csomagolása a termék kategóriáján – mint amilyen az exkluzivitás, magas minőség, átlag érték, olcsóság – túl a termék üzenetét is közvetítsék. Azaz a célt, amit szolgál, a szellemiséget, amit képvisel. A csomagolás tehát nem ártatlan szükséges velejárója egy terméknek, hanem kapocs a termék és a vásárló között, ami pillanatokon belül képes “leszólítani” célközönségét. Csakhogy erre gyakran rá is játszanak a márkatulajdonosok.

természetes hatóanyagok

Nem véletlen, hogy ha belépünk egy drogériába mint a természetes hatóanyagok iránt elhivatott vásárlók, rögtön kiszúrjuk a natúr kozmetikumokat. Egyrészt a csomagolás színei természetességet sugároznak (zöld, barna), másrészt pedig nagyban írja a címkén, hogy 100% natúr, organikus, 95%-ban természetes összetevők vagy organikus anyagokból készült. Az első benyomás lehet pozitív, viszont nem mindegy, hogy ezek közül melyiket választjuk!

A “0%” jelzés a legnagyobb óvatosságra int! Bár előfordulhat, hogy a 0% jelzés után minden káros, kémiai anyagot felsorolnak, és termékünk 100%-ban natúr, erre egyáltalán nincs garancia. A 0% leggyakrabban ugyanis egy frappáns figyelem elterelő művelet, gondoljunk csak bele. Ha látványosan kiemeljük, hogy termékünk MIT NEM tartalmaz, ki veszi majd a fáradtságot, hogy aprólékosan elolvassa, hogy mit tartalmaz?! Hiszen a 0% meg tud győzni arról, hogy mindenféle kemikáliától és káros anyagtól mentes anyagot választottunk. Téves! Hány olyan esettel találkozunk, ahol a 0% parabén, kőolajszármazék felirat ellenére, ha a termék összetevőinek listáját behatóbban olvassuk, a sor elején szerepel például az SLS-SLES (szulfátok) és a szilikon. Kész átverés, nemde?

A 95 %-ban organikus vagy natúr összetevők jelzés nem sokban különbözik a 0%-tól. Mindig kérdés ilyenkor, hogy ha szinte csak természetes hatóanyagok találhatóak a termékben, mi az a fennmaradó pár százaléknyi egyéb összetevő, és miért van rá szükség? Mellesleg szabvány szerint a minimum 95%-ban organikus összetevőket tartalmazó termékek megkapják az organikus minősítést. Az 5% lehet nem organikus, vegyi úton előállított anyag. Samponoknál ez tipikusan a habzást (SLS) és selymes hatást (szilikon) fokozó anyagokat jelenti, amelyek épp annyira károsíthatják hajunkat, amennyire a 95% natúr alapanyagok ápolják – a kívánt hatást sajnos könnyen semlegesítik is egyúttal.

A “made with organic…”, azaz “organikus anyagokból készült…” jelzésről olyan, a címkéken kiemelt mondatok juthatnak eszünkbe, mint a “100% hidegen sajtolt avokádóból”. A 100%-ot azonnal a 100% natúrhoz kötjük, de sajnos ez esetben csupán arról van szó, hogy a termék avokádótartalmának a 100%-a hideg préselésű. Arról viszont semmit nem tudtunk meg, hogy a termék hány %-a avokádó. A “made with…” is ehhez hasonlóan, mintha a “nyomokban tartalmaz” megfelelője lenne, de annál azért jobb a helyzet.

Ezt a minősítést a minimum 70%-ban természetes hatóanyagok alkotta termékek kapják meg, és a címkén fel kell tüntetni, hogy melyek pontosan az organikus összetevők. A jelölés csak az itt kiemelt összetevőkre vonatkozik, azaz a Made with organic aloe vera kizárólag az aloe verához kapcsolódik, a többi összetevőhöz nem. Az összetevők listáján azonban a százalékosan fel kell tüntetni, hogy melyik összetevő hány százalékát teszi ki a terméknek.

A 100% natúr vagy organikus jelzést talán magyarázni sem kell, hiszen egyértelmű, hogy kizárólag természetes hatóanyagok találhatóak ezekben a termékekben. Arra viszont fontos kitérni, hogy mivel helyettesítik a natúr termékekben azokat az összetevőket, amikre a 95%-os jelzésűek vegyi anyagokkal pótolnak. Ma már minden kemikáliára van természetes megoldás, még ha az kevésbé költséghatékony is. Nézzük, milyen organikus összetevőkkel érik el a kívánt hatást a 100% natúr hajápoló termékek!

természetes hatóanyagok

Organikus összetevők kemikáliák helyett

A költséghatékonyság helyett a környezetvédelmet és egészséget előtérbe helyező kozmetikai cégek és gyártók teljes gőzerővel azon dolgoznak, hogy termékeikbe ne kerüljenek kemikáliák. Döntésük indokolt, hiszen míg a vegyi anyagokkal dúsított termékek pillanatnyi hatása a vásárlók elégedettségét eredményezheti, hosszútávon sajnos károsítják a fejbőrt és a haj szerkezetét. A természetes hatóanyagok beszerzése nagyobb anyagi befektetés, de ha fontos számunkra, hogy minőségi anyagokkal lássuk el vendégeinket és a vendégeink is igyekeznek tudatosan tenni egészségükért, egyértelmű, hogy megéri.

Sőt, manapság rengetegen küzdenek hajhullással, fejbőr irritációval, korpával, intenzív fejbőr zsírosodással vagy száradással, aminek legfőbb oka a helytelen hajápolási rutin és a nem megfelelő, kemikáliákkal dúsított hajápolók használata. Azt a hatást pedig, amit a nagy márkák magas vegyianyag tartalmú hajápolói nyújtanak, a natúr termékek is biztosítani tudják alternatív megoldásokkal.

Brokkoli magolaj VS szilikon

A szilikon szinte az összes samponban és hajpakolásban megtalálható. Láthatatlan réteget képez a haj felszínén, selymessé, fényessé téve azt, ezért “szeretjük”. A szilikonréteg azonban megakadályozza a fontos tápanyagok, a kellő nedvességmennyiség bejutását a hajba, ráadásul a kezdeti selymes-fényes hatás eléréséhez egyre többet kell belőle használnod. A szilikon makacs összetevő akár hónapokba is telhet, amíg leoldódik a hajtincsekről. A brokkoli magolaj a szilikon minden kedvelt és kedvező hatásával rendelkezik. Omega-9 zsírsavtartalmának köszönhetően a hajat fényessé, ragyogóvá varázsolja. Az olaj könnyű, nem zsíros, könnyen beszívódik a bőrbe, értékes bőrlágyító szer. Kiváló hidratáló hatású, bőrtápláló, szilikon hatást gyakorol a hajra és bőrre egyaránt.

Tartósítószerek VS édeskömény

Tartósítószer, például a nátrium-benzoát is a kozmetikumok alapösszetevője, amit a natúr hajápoló termékekben az édeskömény kivonat helyettesít. Ezen felül az édeskömény antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, felveszi a harcot az öregedés jeleivel. Olyan ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, mint a vas, cink, szelén és kálcium. Ezek az ásványi anyagok segítenek abban, hogy a fejbőrbe megfelelő mennyiségű oxigén jusson, így a bőr egészséges marad.

Szulfátok (SLS-SLES) VS glyceryl oleate

A tisztítás a samponok legfőbb szerepe, amit általában a szulfátok végeznek el. Tagadhatatlanul hatékony tisztítószer, az sls-től habzanak olyan nagy mértékben a samponok, ami kétségtelenül hozzájárul a felhasználó élményhez, tisztaságérzetet ad. Fontos azonban megjegyezni hogy az sls túl erős, kíméletlen szer, ami megfosztja a hajat az esszenciális olajoktól, lebontja a fehérjéket, valamint hátráltatja az egészséges hajnövekedést. Természetes megfelelője a glyceril oleate, amelyet magas olajsav és zsírtartalmú olajokból nyernek. Egyben bőrpuhító, tisztító és sűrítő hatással bír.

Fragrance VS természetes parfüm

Miért rossz, ha egy termékben túl sok a szintetikus illatanyag? Ezek az összetevők nagyon durva bőrirritációt idézhetnek elő. Nem véletlen tehát, hogy a babáknak, illetve érzékenybőrűeknek szánt termékekben minimális vagy – legtöbb esetben – semmilyen illatanyag sincs! A 100%-ban natúr termékek összetevőlistájában a parfüm megnevezés kizárólag természetes illatanyagokat jelöl, így ezek a termékek az illatanyagok miatt irritációt okozhatnak. Nincs is jobb a mandula, kókusz vagy lime természetes illatánál!

Állati VS növényi keratin

A keratin az egészséges haj létfontosságú fehérjéje, a haj 90%-át ez alkotja. A keratin ápolja a sérült, száraz, roncsolt hajat, erősíti és védi a bőrt. Állati eredetű keratin szinte minden kondícionálóban és samponban megtalálható, de kiváló növényi alapú megfelelője is létezik, a búzaprotein. Ha vegán natúrkozmetikumok mellett döntenél, akkor sem kell attól tartanod, hogy nincs benne keratin. A búzából kinyert mikroproteines anyag teljes mértékbe helyettesíti az állati keratint.

Hogyan válasszak natúr hajápolót?

Érdemes lenne felbolygatni fürdőszobánkat, és sorra átnézegetni haj- és testápoló kozmetikumaink címkéjét. Ha elkezdünk kicsit utánaolvasni, milyen összetevőknek mi a szerepe az adott termékben, melyek a pozitívumai és hátrányai, sokkal tisztább képet kapunk napi szinten használt termékeinkről.

Az Oxygeni Hair termékei gondosan válogatott hatóanyagokat tartalmaznak, ezzel kímélve a bőrt a mesterséges, káros anyagoktól. 

Szerző: Albert Dóri

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?