95% VS 100% természetes hatóanyagok - Oxygeni Hair & Skin 95% VS 100% természetes hatóanyagok - Oxygeni Hair & Skin
regi blog meret 15

100% VS 95% TERMÉSZETES HATÓANYAGOK – A HELYES HAJÁPOLÁS TITKA

Végre jut egy kis időnk utánanézni, milyen kozmetikumokat használunk nap mint nap, és mik találhatóak azokban a termékekben, amiket már egy jó ideje automatikusan, megszokásból emelünk le a polcról. Bár már tudatosabban vásárlunk, mint pár évvel ezelőtt, azért még akadhatnak olyan részletek, amikre nem figyelünk oda, vagy nem is tudjuk, mennyire fontosak egy-egy kozmetikum kiválasztásánál. A médián keresztül folyamatosan hallunk az állatkísérletekről, dívik a vegánság és a természetes hatóanyagok iránti érdeklődés is látványosan megnőtt. Sokan gondolhatják, hogy ez csak egy trend, egy divathullám, de ennél sokkal megalapozottabb döntésekről van szó. Annak ellenére, hogy néha azért jó a marketinget látni a dolgok mögött. Miért olyan fontos, hogy kemikáliamentes kozmetikumot válasszunk, főleg ha hajápolásról van szó? És ezen belül is honnan tudhatjuk, hogy tényleg jól választottunk? Ebben segít cikkünk!

Túl a marketingen, nézzük a címkét!

Amikor egy termékkel elkezdünk szemezni, általában a design teszi meg az első lépéseket. Ösztönösen leemelünk egy-egy sampont a polcról, ha tetszik a termék csomagolása, amivel nincs is semmi gond! Marketing szakemberek dolgoznak azon, hogy a kozmetikumok csomagolása a termék kategóriáján – mint amilyen az exkluzivitás, magas minőség, átlag érték, olcsóság – túl a termék üzenetét is közvetítsék. Azaz a célt, amit szolgál, a szellemiséget, amit képvisel. A csomagolás tehát nem ártatlan szükséges velejárója egy terméknek, hanem kapocs a termék és a vásárló között, ami pillanatokon belül képes “leszólítani” célközönségét. Csakhogy erre gyakran rá is játszanak a márkatulajdonosok.

termeszetes hatoanyagok 2

Nem véletlen, hogy ha belépünk egy drogériába mint a természetes hatóanyagok iránt elhivatott vásárlók, rögtön kiszúrjuk a natúr kozmetikumokat. Egyrészt a csomagolás színei természetességet sugároznak (zöld, barna), másrészt pedig nagyban írja a címkén, hogy 100% natúr, organikus, 95%-ban természetes összetevők vagy organikus anyagokból készült. Az első benyomás lehet pozitív, viszont nem mindegy, hogy ezek közül melyiket választjuk!

A “0%” jelzés a legnagyobb óvatosságra int! Bár előfordulhat, hogy a 0% jelzés után minden káros, kémiai anyagot felsorolnak, és termékünk 100%-ban natúr, erre egyáltalán nincs garancia. A 0% leggyakrabban ugyanis egy frappáns figyelem elterelő művelet, gondoljunk csak bele. Ha látványosan kiemeljük, hogy termékünk MIT NEM tartalmaz, ki veszi majd a fáradtságot, hogy aprólékosan elolvassa, hogy mit tartalmaz?! Hiszen a 0% meg tud győzni arról, hogy mindenféle kemikáliától és káros anyagtól mentes anyagot választottunk. Téves! Hány olyan esettel találkozunk, ahol a 0% parabén, kőolajszármazék felirat ellenére, ha a termék összetevőinek listáját behatóbban olvassuk, a sor elején szerepel például az SLS-SLES (szulfátok) és a szilikon. Kész átverés, nemde?

A 95 %-ban organikus vagy natúr összetevők jelzés nem sokban különbözik a 0%-tól. Mindig kérdés ilyenkor, hogy ha szinte csak természetes hatóanyagok találhatóak a termékben, mi az a fennmaradó pár százaléknyi egyéb összetevő, és miért van rá szükség? Mellesleg szabvány szerint a minimum 95%-ban organikus összetevőket tartalmazó termékek megkapják az organikus minősítést. Az 5% lehet nem organikus, vegyi úton előállított anyag. Samponoknál ez tipikusan a habzást (SLS) és selymes hatást (szilikon) fokozó anyagokat jelenti, amelyek épp annyira károsíthatják hajunkat, amennyire a 95% natúr alapanyagok ápolják – a kívánt hatást sajnos könnyen semlegesítik is egyúttal.

A “made with organic…”, azaz “organikus anyagokból készült…” jelzésről olyan, a címkéken kiemelt mondatok juthatnak eszünkbe, mint a “100% hidegen sajtolt avokádóból”. A 100%-ot azonnal a 100% natúrhoz kötjük, de sajnos ez esetben csupán arról van szó, hogy a termék avokádótartalmának a 100%-a hideg préselésű. Arról viszont semmit nem tudtunk meg, hogy a termék hány %-a avokádó. A “made with…” is ehhez hasonlóan, mintha a “nyomokban tartalmaz” megfelelője lenne, de annál azért jobb a helyzet. Ezt a minősítést a minimum 70%-ban természetes hatóanyagok alkotta termékek kapják meg, és a címkén fel kell tüntetni, hogy melyek pontosan az organikus összetevők. A jelölés csak az itt kiemelt összetevőkre vonatkozik, azaz a Made with organic aloe vera kizárólag az aloe verához kapcsolódik, a többi összetevőhöz nem. Az összetevők listáján azonban a százalékosan fel kell tüntetni, hogy melyik összetevő hány százalékát teszi ki a terméknek.

A 100% natúr vagy organikus jelzést talán magyarázni sem kell, hiszen egyértelmű, hogy kizárólag természetes hatóanyagok találhatóak ezekben a termékekben. Arra viszont fontos kitérni, hogy mivel helyettesítik a natúr termékekben azokat az összetevőket, amikre a 95%-os jelzésűek vegyi anyagokkal pótolnak. Ma már minden kemikáliára van természetes megoldás, még ha az kevésbé költséghatékony is. Nézzük, milyen organikus összetevőkkel érik el a kívánt hatást a 100% natúr hajápoló termékek!

termeszetes hatoanyagok 4

Organikus összetevők kemikáliák helyett

A költséghatékonyság helyett a környezetvédelmet és egészséget előtérbe helyező kozmetikai cégek és gyártók teljes gőzerővel azon dolgoznak, hogy termékeikbe ne kerüljenek kemikáliák. Döntésük indokolt, hiszen míg a vegyi anyagokkal dúsított termékek pillanatnyi hatása a vásárlók elégedettségét eredményezheti, hosszútávon sajnos károsítják a fejbőrt és a haj szerkezetét. A természetes hatóanyagok beszerzése nagyobb anyagi befektetés, de ha fontos számunkra, hogy minőségi anyagokkal lássuk el vendégeinket és a vendégeink is igyekeznek tudatosan tenni egészségükért, egyértelmű, hogy megéri. Sőt, manapság rengetegen küzdenek hajhullással, fejbőr irritációval, korpával, intenzív fejbőr zsírosodással vagy száradással, aminek legfőbb oka a helytelen hajápolási rutin és a nem megfelelő, kemikáliákkal dúsított hajápolók használata. Azt a hatást pedig, amit a nagy márkák magas vegyianyag tartalmú hajápolói nyújtanak, a natúr termékek is biztosítani tudják alternatív megoldásokkal.

Brokkoli magolaj VS szilikon

A szilikon szinte az összes samponban és hajpakolásban megtalálható. Láthatatlan réteget képez a haj felszínén, selymessé, fényessé téve azt, ezért “szeretjük”. A szilikonréteg azonban megakadályozza a fontos tápanyagok, a kellő nedvességmennyiség bejutását a hajba, ráadásul a kezdeti selymes-fényes hatás eléréséhez egyre többet kell belőle használnod. A szilikon makacs összetevő akár hónapokba is telhet, amíg leoldódik a hajtincsekről. A brokkoli magolaj a szilikon minden kedvelt és kedvező hatásával rendelkezik. Omega-9 zsírsavtartalmának köszönhetően a hajat fényessé, ragyogóvá varázsolja. Az olaj könnyű, nem zsíros, könnyen beszívódik a bőrbe, értékes bőrlágyító szer. Kiváló hidratáló hatású, bőrtápláló, szilikon hatást gyakorol a hajra és bőrre egyaránt.

Tartósítószerek VS édeskömény

Tartósítószer, például a nátrium-benzoát is a kozmetikumok alapösszetevője, amit a natúr hajápoló termékekben az édeskömény kivonat helyettesít. Ezen felül az édeskömény antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, felveszi a harcot az öregedés jeleivel. Olyan ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, mint a vas, cink, szelén és kálcium. Ezek az ásványi anyagok segítenek abban, hogy a fejbőrbe megfelelő mennyiségű oxigén jusson, így a bőr egészséges marad.

Szulfátok (SLS-SLES) VS glyceryl oleate

A tisztítás a samponok legfőbb szerepe, amit általában a szulfátok végeznek el. Tagadhatatlanul hatékony tisztítószer, az sls-től habzanak olyan nagy mértékben a samponok, ami kétségtelenül hozzájárul a felhasználó élményhez, tisztaságérzetet ad. Fontos azonban megjegyezni hogy az sls túl erős, kíméletlen szer, ami megfosztja a hajat az esszenciális olajoktól, lebontja a fehérjéket, valamint hátráltatja az egészséges hajnövekedést. Természetes megfelelője a glyceril oleate, amelyet magas olajsav és zsírtartalmú olajokból nyernek. Egyben bőrpuhító, tisztító és sűrítő hatással bír.

Fragrance VS természetes parfüm

Miért rossz, ha egy termékben túl sok a szintetikus illatanyag? Ezek az összetevők nagyon durva bőrirritációt idézhetnek elő. Nem véletlen tehát, hogy a babáknak, illetve érzékenybőrűeknek szánt termékekben minimális vagy – legtöbb esetben – semmilyen illatanyag sincs! A 100%-ban natúr termékek összetevőlistájában a parfüm megnevezés kizárólag természetes illatanyagokat jelöl, így ezek a termékek az illatanyagok miatt irritációt okozhatnak. Nincs is jobb a mandula, kókusz vagy lime természetes illatánál!

Állati VS növényi keratin

A keratin az egészséges haj létfontosságú fehérjéje, a haj 90%-át ez alkotja. A keratin ápolja a sérült, száraz, roncsolt hajat, erősíti és védi a bőrt. Állati eredetű keratin szinte minden kondícionálóban és samponban megtalálható, de kiváló növényi alapú megfelelője is létezik, a búzaprotein. Ha vegán natúrkozmetikumok mellett döntenél, akkor sem kell attól tartanod, hogy nincs benne keratin. A búzából kinyert mikroproteines anyag teljes mértékbe helyettesíti az állati keratint.

Hogyan válasszak natúr hajápolót?

Érdemes lenne felbolygatni fürdőszobánkat, és sorra átnézegetni haj- és testápoló kozmetikumaink címkéjét. Ha elkezdünk kicsit utánaolvasni, milyen összetevőknek mi a szerepe az adott termékben, melyek a pozitívumai és hátrányai, sokkal tisztább képet kapunk napi szinten használt termékeinkről.

Az Oxygeni Hair termékei gondosan válogatott hatóanyagokat tartalmaznak, ezzel kímélve a bőrt a mesterséges, káros anyagoktól. 

Szerző: Albert Dóri

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

Tudj meg többet a termékeink megfelelő használatáról!

Termékismeret tudásanyagunk abban nyújt segítséget, hogy hogyan használd a megvásárolt termékeket és milyen alternatív felhasználási módok állnak rendelkezésedre. Az e-bookot amit ide kattintva ingyenes letöltve elolvashatsz akkor ajánljuk, ha épp termékvásárlás előtt állsz vagy már próbáltad termékeinket, de nem ismered a pontos hatóanyagokat, használati módokat és lehetőségeket és kíváncsi vagy, hogy mire használhatod még a megvásárolt készítményeket!

Csatlakozz Facebook csoportunkba, ahol rendszeresen osztunk meg tippeket és tanácsokat hajhullással és hajápolással kapcsolatban, és Te is felteheted kérdéseidet és megoszthatod tapasztalataidat!