Vegyszerek a környezetünkben - Oxygeni Hair & Skin
Vegyszerek

KEMIKÁLIÁK A KÖRNYEZETÜNKBEN

A következő időszak a legtöbbünk számára otthoni munkavégzésre és otthon ülésre korlátozódik, aminek célja saját és környezetünk egészségének védelme. A fertőtlenítés, lakásunk tisztán tartása elengedhetetlen nemcsak most, hanem az év bármely, nyugodtabb időszakában is, de nem mindegy, milyen szereket használunk ebből a célból. Néhány nappal ezelőtt írtunk Nektek egy cikket arról, hogy milyen veszélyes kemikáliák, vegyszerek találhatóak meg szinte mindannyiunk otthonában és ezek milyen hatással vannak rövid és hosszútávon az egészségünkre.

Azonban a háztartásnál sokkal „nagyobb veszélyt” jelentenek vegyszerek, kemikáliák szempontjából a plázák, repülőterek, irodaházak, gyárak, munkahelyek, sőt az utcára kilépve, a városi levegőben is számtalan elkerülhetetlen káros anyagot szippantunk be. Itt nem csak azok vannak veszélyben, akik erős kémiai vegyszerekkel dolgoznak, hanem azok is akik egy irodában ülnek nap mint nap. Szeretnénk ezzel a cikkel rávilágítani, hogy mik okozhatnak egészségügyi problémát, illetve hogyan lehet – akárcsak minimálisan is – ellenük tenni.

Rengeteg hátránya, nehézsége van az otthon ülésnek, de használhatjuk ezt az időt arra is, hogy feltérképezzük, mit fogunk másképp csinálni, ha újra normalizálódik a helyzet, és visszatér életünk a megszokott kerékvágásba!

Veszélyes anyagok, ártalmas környezet?

Első sorban fontos tisztázni, hogy mire kell gondolnunk amikor azt halljuk, hogy „veszélyes anyagok”: azok a vegyi anyagok, amelyek fizikai, fizikai-kémiai toxikológiai és vagy környezeti tulajdonságaik miatt veszélyesek, ártalmasak az emberre, egészségére és/vagy a környezetre. Veszélyes vegyszerek rengeteg hétköznapi termékben megtalálhatók: kozmetikumokban, tisztítószerekben, illatosítókban, bútorokban, műszaki cikkekben, szőnyegekben, matracokban, kábelekben, textíliákban, lámpákban, lábosokban és egyéb konyhai eszközökben, ételtartókban, ruhákban, irodai eszközökben, játékokban. 

Vegyszerek

A legtöbb cég eladni akar és profitot termelni, nem gondolva a vásárlók és munkavállalók egészségügyi állapotára. Mivel nagy a verseny, az egészséges környezet megteremtése nem elsődleges szempont; de mi sem vagyunk elég tájékozottak arról, hogy milyen ártalmak érnek bennünket nap mint nap. A cégek sokszor nem tüntetik fel, hogy a termékük valójában milyen káros anyagot tartalmaz, és mi sem gondolunk bele, hogy milyen következményekkel járhat egy-egy károsító, “veszélyes” termék napi szintű használata vagy a környezeti tényezők, amiben élünk, mozgunk, tevékenykedünk. 

Az előbb felsorolt termékekben tehát egytől-egyig megtalálhatóak kemikáliák. Ha ezt tovább gondoljuk, hamar rájöhetünk, hogy valószínűleg az előállítási folyamat, illetve tér sem lehet sokkal egészség- vagy környezetkímélőbb…

Hogyan jutnak be szervezetünkbe ezek a vegyszerek?

Felszívódás tüdőn keresztül, illetve felső légutakban. Ezek könnyen okozhatnak irritációt vagy kimarhatják a légutakat.

A legkönnyebben a szem, orr, szájüreg/nyálkahártya tud utat engedni annak, hogy a vegyszerek bejussanak a szervezetünkbe.

Bejuthatnak így is a veszélyes anyagok, ez elsősorban higiéniai problémák miatt történhet: evés, ivás, dohányzás. Ez nagyon könnyen elkerülhető rendszeres kézmosással, fertőtlenítéssel.

Vegyszerek

UTCÁN, AUTÓBAN, VILLAMOSON, NAGYVÁROSBAN

A nagyvárosi élet szinte elkerülhetetlen része a zsúfolt utcákon, tereken és tömegközlekedési járművökön való gyakori megfordulás. Ha csak a munkahelyünkig is közlekedünk, akarva akaratlanul átszeljük a szmogtól, kipufogó gáztól, portól teli levegőt. Rengeteg baktérium, szennyeződés és vegyi anyag kering a levegőben anélkül, hogy észrevennénk, talán csak a hatását érezzük: fáradtság, levertség, gyakori lebetegedés, fejfájás. Ez elől sajnos nincs menekvés, de törekedhetünk az egyensúly fenntartására. 

Kocogásra ne a zajos, forgalmas útvonalakat válasszuk, hanem, ha egy mód van rá, menjünk a szabadba, egy közeli erdőbe futni vagy csak sétáljunk, ami rendkívül jó stresszlevezető is azon felül, hogy szervezetünket oxigénhez jutattjuk. Ha pedig munkahelyünk vagy kedvenc kávézónk, éttermünk megközelíhető távolságra van tőlünk, válasszuk a gyaloglást vagy pattanjunk fel egy rollerre vagy biciklire – addig is távol maradunk a buszok és villamosok szennyeződéseitől.

Vegyszerek

IRODAHÁZAK, ISKOLÁK, KÓRTERMEK, BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

Több százféle, egészségünkre káros anyagot lélegzünk be nap-mint-nap az iskolákban, a munkahelyeken és a bevásárlóközpontokban, az edzőteremben. Több épületben vannak ragasztott műanyagpadlók, ahonnan káros, szerves vegyületek kerülnek az osztály, vagy a kórterem levegőjébe, légúti irritációt és az immunrendszer gyengülését okozva. Bizonyára mindannyian éreztük már azt egy hosszú nap végén, hogy fáj a fejünk, rossz a közérzetünk és bárcsak lennénk már otthon. Nos ez gyakran annak tudható be, hogy egész nap egy állott levegőjű teremben, irodában voltunk. Ilyenkor nagyon jól tud esni kimenni a szabadba, friss levegőt szívni, ezzel újra feltudunk kicsit élénkülni. 

Gyakran javasolják a fenti tüneteket elkerülése végett, hogy szellőztessünk egy nap akár többször, vagy tanuljunk/dolgozzunk tavasszal és nyáron nyitott ablaknál. Ha jár a levegő abban a térben, ahol vagyunk akkor kevésbé fogjuk magunkat fáradtnak érezni, mert mindig elegendő friss oxigénhez jutunk majd.

Persze nem csak az elhasznált levegő jelenthet gondot ezeken a helyeken. Gyakran előfordul, hogy a szellőzőberendezés nincsen megfelelően telepítve vagy üzemeltetve, így például könnyen beszivároghat a szomszéd kémény füstje az irodatérbe, vagy a mélygarázsokban lévő kipufogógázok a bevásárlóközpontok eladóterébe. De az is előfordulhat, hogy a szellőztetőrendszer nincs megfelelően tisztítva vagy az erős kemikáliatartalmú tisztítószer is bekerül a légtérbe. Az iroda számos műszaki cikke veszélyes égésgátló vegyszereket és műanyaglágyító anyagokat tartalmaz, a fénymásolókból, nyomtatókból pedig káros ózon jut a levegőbe.

Vegyszerek

A fent említett dolgok könnyen okozhatnak például torok kiszáradást, köhögést, fejfájást, szemszárazságot, kötőhártya-gyulladást, fáradékonyságot, továbbá allergiát, de az asztma vagy egyéb légúti betegségek sem ritka tünetek. A bevásárlóközpontok boltjaiban sorakozó új ruhákat, cipőket ugyancsak égésgátlókkal, valamint tisztító- és festékanyagokkal kezelik, emellett a plázák egész területére jellemző parfümfelhő is veszélyes: ezek az anyagok önmagukban is irritálók, ráadásul a hamis komfort képzetét kelthetik, mivel elfedik a fáradt, elhasznált levegő „szagát.”

KOZMETIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKAI IPARÁGAK

Természetesen vannak olyan munkakörök, ahol nem a légszennyezettség a legnagyobb probléma. A kozmetikumok és az informatikai termékek előállításánál sokkal több veszélyes anyaggal és kémia szerrel dolgoznak az emberek, mint ahogy gondoljuk. Mellékesen, miközben a legtöbb kozmetikum gyártó cég a gyors gyártás, gyors fejlesztés, gyors termelés és gyors eladás mellett teszi le a voksát anyagi okokból kifolyólag, rendkívüli mennyiségben szennyezi környezetünket és bolygónkat, az általuk felhasznált fosszilis energiáról nem is beszélve.

Az ilyen szakmákban a munkavállalók gyakran bőrön keresztül érintkeznek a vegyi anyagokkal, ami az allergiás betegségekben szenvedők számát növeli. A fodrászatban dolgozók például naponta érintkeznek vegyszerekkel a szőkítés, festés, melír, dauer során, de a hajformázás, sőt a hajmosás sem kivétel ez alól. Ezek a káros anyagok a bőrön keresztül bejutnak a szervezetünkbe, és gyakran allergiás reakciót, intenzív irritációt vagy ekcémás tüneteket váltanak ki. Nem meglepő, hogy megannyi fodrász kesztyűben dolgozik, hogy védje bőrét ezektől a negatív hatásoktól; de sokan akár a pálya elhagyására kényszerülnek miatta. Egyszerű megoldás lenne a kemikáliák száműzése a fodrász szalonokból és kizárólag természetes anyagokat tartalmazó fodrászati termékekre cserélése! Sokan azonban nem teszik meg ezt a lépést, hiszen a piacnak még fel kell zárkóznia ehhez a lépéshez. 

Ezt a kezdeményezést szorgalmazza az Oxygeni Hair, amely a profitorientált világmárkákkal szemben a szakemberek és vásárlók egészségét helyezi előtérbe.

MILYEN MUNKÁK SZÁMÍTANAK MÉG VESZÉLYESNEK?

A fokozott aggodalomra okot adó foglalkozások közé tartozik még a hulladékkezelés, az építőipar és a különböző szolgáltatási tevékenységek – mint például a takarítás vagy az otthoni betegápolás -, ahol a munkavállalók nagymértékben ki vannak téve a veszélyes anyagokkal való érintkezés kockázatának. A különféle vegyi anyagok kombinációjának való kitettség igen jellemző, és ha az egyes kockázatokat egymástól függetlenül mérlegelik, a veszély valódi mértékét gyakran alábecsülik.

Vegyszerek

ROVARIRTÓ SZEREK, RÁGCSÁLÓK ELLENI SZEREK

Előző blogbejegyzésünkben már írtunk ezeknek a szereknek a negatív hatásairól, azonban itt is meg kell említenünk őket, hiszen nem csak otthon találkozhatunk ezekkel a készítményekkel. A háztartási rovarirtó szerek funkciójuknál fogva mérgek. Az árusított rovarirtókban megtalálható a növényvédőszerként már betiltott permethrin, a hormonkárosító d-fenothrin, a lehetséges rákkeltő allethrin, illetve esbiothrin, továbbá az USA-ban a lakásokban betiltott chlorpyrifos és dichlorvos. Ez utóbbi szerekre a magyar hatóság munkaegészségügyi várakozási időt ír elő a növényvédelemben, azaz meghatározott ideig sem ember, sem állat nem mehet be a kezelt területre.

A repülő rovarok ellen a legjobb védekezés a szúnyogháló használata. A hangyák, csótányok elszaporodását a konyha és a szemetes tisztán tartásával, és a falakon, a csövek mellett lévő apró rések betapasztásával lehet megakadályozni.

Vegyszerek

MILYEN HATÁSSAL VANNAK FEJBŐRÜNKRE ÉS HAJUNKRA A VEGYSZEREK?

Ezek a szintetikus vagy vegyi anyagok felszívódnak a fejbőrbe és a hajszálakba, ahol ha nem is rögtön, de hosszútávon kifejtik káros hatásukat. Az erős vastagszálú haj egy ideig képes ellenállni a károsodásnak, azonban egy vékonyabb szálú gyengébb hajon nagyon hamar jelentkezhetnek a tünetek. Legelső tünet lehet a fejbőr és a hajszálak kiszáradása, majd eltöredezése.

Alapcsomag száraz, roncsolt haj regenerálásra

alapcsomag száraz haj roncsolt hajvég

Az Hydrate Wash száraz bőrre és fejbőrre ajánlott multifunkcionális termék mely samponként, tusfürdőként és smink- arclemosóként is tökéletes. Különlegesen értékes hatóanyagainak köszönhetően antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása mellett puhítja és ellenállóvá teszi a bőrt, így kiemelten javasolt termékünk száraz bőrre és fejbőrre.

A Pure Mask ricinus-, rozmaring- és jojoba olajjal mélyen ápolja a fejbőrt és tartást ad a hajszálaknak. A hatóanyagok hozzájárulnak a haj növekedéséhez, nyugtatják a fejbőrt, csökkentik az irritációt és segítenek megakadályozni a bakteriális fertőzések kialakulását. Javítja a hajgyökerek ellenálló képességét a külső hatásokkal szemben. Megvastagítja a hajszál rostokat és serkenti a haj növekedését.

Nagyon fontos odafigyelnünk, hogy mind az otthonunkban mind pedig – lehetőségeinkhez mérten – a munkahelyi környezetünkben is csökkentsük a vegyszerek okozta káros hatásokat. Igyekezzünk hajápoló termékeinket is olyanokra cserélni, amiben nincs szilikon, parabén vagy bármilyen más veszélyes kemikália. Az Oxygeni Hair termékei amellett, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, rengeteg vitamint és értékes hatóanyagot tartalmaznak, hogy erősítsék és védjék a hajat és a fejbőrt a külső hatásoktól.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és másokra is. Ha olyan munkahelyünk van, mint a fent említettek valamelyike akkor különösen fontos, hogy próbáljunk megtenni mindent annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb káros anyag kerüljön a szervezetünkbe. Persze aki kemikáliák mellett dolgozik annak ez nehéz, de egy-egy apró lépés is többet ér annál mintha nem tettünk volna semmit magunkért.

Szerző: Csalava Eszter

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?