Kemikáliák az otthonunkban - Oxygeni Hair & Skin
Kemikáliák

KEMIKÁLIÁK AZ OTTHONUNKBAN

A mai világban egyre nagyobb teret hódít a tudatosság és az egészséges életmód. Sokan azonban megfeledkeznek arról, hogy először saját otthonukban kezdjék meg az egészséges alternatívákra váltást. Vegyszerek és kemikáliák áradata van a legtöbb háztartásban mindennapi használatban, amelyektől távol kellene magunkat tartani, mert hosszútávon belélegzésük vagy a velük való érintkezés nagyon káros az egészségünkre nézve. Vegyük csak sorra például a konyhai tisztítószereket – mosogatószer, a fertőtlenítőszer stb -, amelyeknek ha elolvassuk az összetevő listáját, csupa olyan anyagnévvel találkozunk, amikről nagy eséllyel fogalmunk sincs, hogy mi az.

Mik is pontosan a kemikáliák?

Vegyi termékek, vegyszerek, vegyi alapanyagok, amelyeket kémiai úton állítanak elő. Ezek a vegyületek olyan súlyos betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá, mint az emlő rák, a pajzsmirigyrák, a gyermekeknél pedig figyelemzavart, hiperaktivitást, az idegrendszer fejlődési rendellenességeit okozhatják. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, milyen anyagok vesznek körül minket és ezek közül melyek károsak. Segítünk megtalálni azokat az otthonunkban lévő vegyszereket, amelyeket jobb mielőbb kiiktatni az életünkből!

Milyen kemikáliák vannak otthonunkban?

Gondoljuk át, mennyi mindenre használunk manapság kemikáliákkal teli termékeket. Hogyha leírnánk egy papírra az összes dolgot, valószínűleg pillanatok alatt meg is telne velük egy egész oldal. Mindenhol ilyen termékek jönnek velünk szembe, bármerre is járunk a házban: konyha, fürdőszoba, kozmetikai neszesszer, tisztítószerek, illatosítók, légfrissítők a nappaliban… a lista végtelen. De nézzük meg egy kicsit közelebbről a leggyakoribbakat: mik ezek pontosan, miért károsak, illetve hosszútávú használatuk során milyen problémákat okozhatnak?!

Nagyon erős szaguk és maró hatásuk miatt érdemes minél hamarabb elgondolkozni a lecserélésükön főleg, ha kisgyermek is van a háztartásban. Rájuk ezek a szerek különösen veszélyesek lehetnek.

Bizonyára mindannyian hallottuk már, hogy festés után „nyissuk ki az ablakot, hadd szellőzzőn ki a lakás.” Gondoljunk bele ezek alapján, hogy mennyi erős kémiai vegyszerből áll össze egy ilyen termék, ha a használata közben/után a közelben sem maradhatunk, mert veszélyes ránk. Mégis hányan megveszik és használják szinte mindennap. Félelmetes, nem igaz?

Elsőre talán könnyű és jó megoldásnak tűnhet, hogy ilyen termékekkel üldözzük el a nemkívánt „lakóit” a házunknak. Azonban, ha elolvassuk az összetevő listát és a figyelmeztetést miszerint ne lélegezzük be a kijövő gázt, akkor azért érdemes átgondolni, hogy megéri-e a kockázatot. Hiszen, ha egy termék annyi erős kémiai anyagot tartalmaz, ami képes megölni egy állatot, akkor bizonyára az emberre sem ártalmatlan.

Felelős lehet a rendszeres hajhullásért, allergia és bőrirritáció kialakulásáért, sőt még az alvászavarért is!

Gyakran okoz hirtelen rosszullétet, eszméletvesztést a belélegzése. Emellett, hosszútávon károsíthatja a vesét és a májat is.

Miért fontos, hogy ezeket a termékeket lecseréljük?

Kemikáliák

Ahogy már fentebb is írtuk, ezek az összetevők/anyagok rendkívül károsak az egészségünkre nézve ezért fontos, hogy minél hamarabb lecseréljük természetes alternatívákra a tisztító/szépészeti szereinket a kemikáliák helyett. Ez hatványozottan igaz akkor, ha valamilyen bőrproblémával küzdünk, hiszen könnyen lehet, hogy valamelyik általunk mindennap használt vegyszer okozza vagy erősíti fel a tüneteket. Ilyen bőrbetegség lehet például a rosacea, a pikkelysömör, az allergiás kiütések, ekcéma

Aggodalomra azonban semmi ok! Rengeteg természetes lehetőség létezik a tisztító-, szépészeti szerekre.

Természetes eredetű tisztítószerek? IGEN!

Tisztítószereket nem csak a boltban tudunk megvásárolni, hanem könnyen előtudjuk állítani otthon is. Ez nem csak azért jó mert tudjuk mi van benne, ezáltal nem kerül a termékbe semmilyen veszélyes vegyi anyag, hanem azért is mert így a környezetet sem szennyezzük az állandó vegyszeres flakonok vásárlásával.

Otthoni természetes tisztítószer:

Egyenlő részben keverjünk össze szódabikarbónát és szappant 10–20 csepp illóolajjal (ez utóbbi főleg azért szükséges, hogy a takarításhoz használt szer jó illatú legyen). Az elkészült pasztát tegyük a kritikus, koszos helyekre, a nehezen elérhető sarkokba és hagyjuk hatni körülbelül öt percig. Végül egy nedves szivaccsal áztassuk be a területet, és újabb öt perc elteltével töröljük le.

A természetes tisztítószer kategória két nagyágyúja. Nincs olyan folt vagy szennyeződés, amivel ne birkóznának meg. Használhatjuk az ecetet mint fertőtlenítőt, vízkőoldót, öblítőt (egy kis illóolajjal keverve), vagy mint gombaölőt. A citromsav pedig amellett, hogy kiváló tartósítószer, szintén jó a vízkőoldásra!

Kemikáliák

Milyen esetekben kiemelten fontos, hogy minimalizáljuk a kemikáliák „jelenlétét” otthonunkban?

Természetesen minden életkorban fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre és a lehető legtöbb területen törekedjünk a tudatosságra, azonban mégis vannak olyan élethelyzetek, amikor kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk magunkra – és ezáltal másokra. Ilyen például a terhesség időszaka. Ilyenkor alapjáraton is érzékenyebbek és fogékonyabbak vagyunk mindenre, ezért rendkívül fontos, hogy saját magunk és babánk érdekében válogassuk meg, mit kenünk magunkra, mivel tisztítjuk otthonunkat. Ha már kisbabák! A gyerekek immunrendszere még nem annyira fejlett, mint egy felnőtt egészséges emberé. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt amikor tisztítószereket vagy bőrápolási szereket vásárolunk. Náluk még sokkal nagyobb az esélye annak, hogy bőrirritáció alakul ki egy-egy termék miatt.

Kemikáliák

Fürdőszobai felülvizsgálat: milyen kozmetikai összetevőket kerüljünk?

Sokszor halljuk, hogy a kozmetikai termékekben a legtöbb összetevő valójában többet árt, mint használ. A legtöbben mégsem figyelnek arra, hogy abban a termékben, amit leemelnek a polcról, mik találhatóak. Ha sorban haladunk, akkor a kozmetikai és bőrápolási szerek összetevő listáján gyakran megtalálható elsőhelyen az alkohol. Ez többnyire azért kerül a termékekbe, hogy tartósítsa, fertőtlenítse azt, illetve sűrűség szabályzóként is használják.

A tonikok, arclemosók (főleg, amik problémás bőrre lettek kifejlesztve) tele vannak alkohollal mivel, az alkoholnak nagyon erős szárító hatása van, tehát ezekbe a termékekbe azért kerül, hogy a bőr zsírosságát szabályozza, a pattanásokat leszárítsa, illetve megölje a baktériumokat. Azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az alkohol erős szárító hatása nem csak a baktériumokat és a pattanásokat szünteti meg, hanem elkezdi megbontani a bőr természetes védőrétegét is, ezzel indít el több káros folyamatot például gyorsítja a bőr öregedését.

A másik gyakran ismételt összetevő, amit jobb, ha kerülünk az a mesterséges illatanyag. Legyen bármilyen formában, bármilyen enyhe vagy jó, nem jó, ha egy kozmetikai, bőrápolási terméknek illata van. Miért is? A válasz nagyon egyszerű: a különböző mesterséges illatanyagok irritálhatják a (főleg az érzékeny) bőrt.

Kemikáliák

Kemikáliamentes otthoni hajápolás

Sokszor nehéz eligazodni a sok termék között, a megfelelőt kiválasztani, amivel magunknak és a földünknek is a legkevesebbet ártunk. Az Oxygeni Hair termékek ezért is bizonyulhatnak jó választásnak: amellett, hogy egytől egyig 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak (ez garantálja, hogy rövid és hosszútávú használatuk során sem lép fel irritáció), lebomló csomagolást kaptak, amivel a földünknek sem ártunk annyit, mint egy boltban megvásárolt műanyag csomagolású kemikáliával. A flakonok pár hónap alatt lebomlanak, ha a komposztba helyezzük őket, és nem növeljük velük a szemétkupacot.

termekek 3

Mindent összevetve nem csak egészségügyi szempontból érdemes természetes alternatívákra váltani a háztartásban, hanem azért is mert egyrészt sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint hétről-hétre vásárolni a méregdrága tisztítószereket. Másrészt, ha otthon keverjük ki magunknak házilag ezeket az anyagokat, akkor jelentősen csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat is. Nem könnyű áttérni erre az útra, sőt sokan kételkednek is a házilag készített termékek hatékonyságában, de ha belegondolunk, nagymamáink, dédmamáink is gyakran ilyen házi praktikákkal tartották tisztán otthonukat!

Szerző: Csalava Eszter

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?