Fenntartható életmód-Hogyan kezdjük el? - Oxygeni Hair & Skin
Fenntartható életmód

FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD - HOGYAN KEZDJÜK EL?

Neked mi az újévi fogadalmad? Egészséges étkezés, több mozgás, fenntartható életvitel? Az új év sokak számára lehetőséget ad arra, hogy megújítsák elkötelezettségüket a fenntartható életmód mellett, az emberek és a bolygó érdekében. Minden nap olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak a környezetre és annak lakóira. A ruháktól a termékekig és az elfogyasztott ételeken át a munkába utazásig minden döntésünk hatással van a bolygóra. A jelenlegi generációk a legkörnyezettudatosabbak a történelemben, de még mindig sok a tennivaló. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan sajátíthatod el a fenntartható életmód tulajdonságait, akkor olvass tovább mert összeszedtünk pár dolgot a mindennapi felelős döntések meghozatalának egyszerű módjairól.

Mi a fenntartható életmód?

A fenntartható életmód az a gyakorlat, hogy a természeti erőforrások iránti igényünket néhány apró napi változtatással csökkentjük. Aki fenntarthatóbban szeretne élni, az elkerüli a nem környezetbarát termékeket, vagy alaposabban átgondolja, hogyan eszik, iszik és alakítja ki a napi rutinját. A fenntarthatóság javítja életünk minőségét, védi ökoszisztémánkat és megőrzi a természeti erőforrásokat a jövő generációi számára. Elősegíti a gazdasági fejlődést, a faji egyenlőséget és a minőségi egészségügyi ellátást is.

Szerencsére számos módon élhetünk fenntarthatóan anélkül, hogy drámai és kényelmetlen változásokat tennénk az életben. Ha viszont nem teszünk semmit az hatással van a környezetünkre. Újabb szemétlerakók bukkannak fel mindenhol, több állat pusztul ki az erdőirtás és a környezetszennyezés miatt. A légúti megbetegedések száma nő, keményebb időjárás alakul ki (szárazabb és melegebb nyár, hidegebb és keményebb tél, több trópusi vihar). Emelkedik a tengerszint. A talaj és a élelmiszereink táplálkozási minősége is romlik, kevesebb zöldterület élvezhető a városokban és szerte a világon.

Mit jelent fenntarthatóan élni?

A fenntartható életmód nem azt jelenti, hogy hatalmas, életet megváltoztató döntéseket kell hoznod. Minden embernek mást jelent. A fenntartható életvitel elsődleges célja, hogy a lehető legkisebb kárt okozzuk a környezetnek és annak lakóinak.

A fenntarthatósághoz egyszerűen hozzátartozik az étrendünk, az általunk használt piperecikkek és kozmetikumok egy kicsit alaposabb átgondolása, és általában véve, hogy mennyi hulladékot termelünk. Ha tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal, egy kicsit könnyebbé válik néhány pozitív változás végrehajtása. De hogyan is kezd el?

ELSŐ LÉPÉSEK A FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD ÉRDEKÉBEN

Kerüld az egyszer használatos vizes palackokat!

Ha a csapvizet választod, nemcsak az egyszer használatos palackok okozta műanyaghulladékot kerülöd el. Azt az energiát is megtakaríthatod, amelyet a műanyag előállításához, a palackok megtöltéséhez és szállításához használnának fel. Olvass többet a no waste mozgalomról ide kattintva. A csapvíz minőségét is tudod javítani, ha befektetsz egy szűrőrendszerbe.

Használj stílusos, környezetbarát újrafelhasználható kulacsot az útközbeni fenntarthatóság érdekében. Ha a sima vízet unalmasnak találod, hozzáadhatsz friss gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket amely máris egy csipetnyi ízt kölcsönöz. Például ízesítheted citrommal, uborkával, mentával vagy akár gyömbérrel!

Iktasd ki a műanyagot!

Világszerte évente ezermilliárd egyszer használatos műanyag zacskót használnak fel, amelynek csak egy kis részét hasznosítják újra, és a legtöbb a szemétlerakóba vagy az óceánunkba kerül. Egy egyszerű módja annak, hogy ne járulj hozzá ehhez a számhoz, ha saját táskát viszel magaddal a bevásárlások során. Használhatsz újrafelhasználható vászon- vagy hálós terméktáskákat. Azonban ne ess abba a hibába, hogy szükségtelen mennyiségű vászontáskát vásárolsz, mivel ezeknek is megvan a saját szénlábnyomuk. A legjobb megoldás az, ha befektetsz néhány jó minőségűbe, amelyek megfelelnek átlagos igényeidnek. Ha továbbra is zacskóra lenne szükséged hirtelen akkor válassz inkább papírtáskákat. Ide kattintva elolvashatod miért érdemes kiiktatni a műanyagot az életedből!

Fenntartható életmód

Használj megújuló energiát!

A megújuló energia olyan természeti erőforrásokból nyert energia, amely kevesebb, mint egy emberi élet alatt tölti fel önmagukat anélkül, hogy kimerítené a bolygó erőforrásait. Ezeknek az erőforrásoknak, mint például a napfény, a szél, az eső, az árapály, a hullámok, a biomassza és a földkéregben tárolt hőenergia, megvan az az előnye, hogy ilyen vagy olyan formában szinte mindenhol rendelkezésre állnak. Gyakorlatilag kimeríthetetlenek. És ami még fontosabb, kevés éghajlati vagy környezeti kárt okoznak.

Az elektromos berendezések megválasztásán sok múlik, a háztartásunkban található eszközök (hűtőszekrény, fagyasztószekrény, mosógép, mosogatógép) korszerűsítésével csökkentheted a szén-dioxid-összkibocsátás. Az elektromos berendezések mellett azonban otthonunk szigetelése és fűtési rendszere is meghatározó, pénztárcánk és a környezetterhelés szempontjából is. Hazánkban népszerű a fosszilis tüzelőanyagok használata, de világszinten a megújuló energiaforrások térnyerése jellemző, és a fenntartható életmód elkerülhetetlen velejárója.

Vezess kevesebbet!

A közúti vezetés a teljes kibocsátás körülbelül 20%-át teszi ki, ami növeli a klímaváltozást. Más szállítási módokra való átállás csökkentheti a keletkező károsanyag-kibocsátás mennyiségét. A tömegközlekedés használata azt jelenti, hogy többen is használhatják ugyanazt a járművet vezetés helyett, bár a buszok és a vonatok károsanyag-kibocsátást okoznak, ez kevesebb, mintha minden utas vezetne. De a legjobb megoldás a gyaloglás és a kerékpározás, amely nem okoz szén-dioxid-kibocsátást, és szinte ingyenes. Ha más közlekedési mód nem lehetséges, az elektromos autókra való átállás csökkenti a károsanyag-kibocsátás mértékét.

Csökkentsd a húsfogyasztást!

A gyárilag tenyésztett állati fehérjéknek nagyobb a szénlábnyoma, mint sok más étkezési lehetőségnél, felelős a talajvíz, a levegő és a talaj szennyezéséért és rendkívüli mennyiségű energiát és vizet fogyaszt. Ezt egyesek jelnek veszik, hogy az állati eredetű termékeket teljesen ki kell iktatni az étrendből, de ez mindenkinek a saját döntése.

A veganuár már egy évek óta tartó kezdeményezés, amely során január alkalmával arra biztatják az embereket, hogy próbálják ki a vegán étrendet. Miért csatlakozz a veganuár kihíváshoz? Megtisztítod szervezeted a növényi étrend segítségével, ami szebb bőrt, hajat, jobb emésztést, több energiát eredményezhet. Nem csak az egészségednek, de bolygónknak is jót tesz, hiszen tudományosan bizonyították, hogy a húsfogyasztás csökkentése jótékony hatással van környezetünkre, csökkenti ökológiai lábnyomunkat. Megtapasztalatlanod a vegán étrend színességét és változatosságát, új ételeket próbálhatsz ki.

booster 1

HAIR, SKIN & NAILS BOOSTER

A Booster egy komplex 100%-ban természetes vitamin készítmény, ami fedezi a természetes vitaminok pótlását az egész nap során. Vitaminitalunk a benne található növényi és természetes A, B, C, D, E vitaminok, valamint cink, magnézium, biotin, kollagén, vas és hialuron segítségével erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot az oxidatív stresszel szemben, és hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz. És nem utolsó sorban elősegíti az egészséges haj, bőr és köröm megőrzését. Próbáld ki Te is!

FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD A FÜRDŐSZOBÁBAN

Keress környezetbarát csomagolást!

Ideális esetben olyan szépség- vagy testápoló márkát vásárolj, amely környezetbarát csomagolásban van, és különösen kerüld a műanyag használatát. Például az üvegpalackos termékek könnyebben újrahasznosíthatók. Sokan úgy gondolják, hogy a szépségápolásban a legnehezebben kivitelezhető a kevesebb műanyag használata, mivel szinte minden terméket műanyagba csomagolnak. Viszont egy kis utánajárással megtudhatjuk azt is, hogy melyek azok a márkák, amik különös figyelmet fordítanak a környezettudatos csomagolásra.

Professzionális termékként az Oxygeni Hair & Skin is kiemelt figyelmet fordít erre a területre, hiszen csomagolásaink 100%-ban biológiailag lebomló (azaz komposztálható) műanyagból készülnek.  A Föld környezetszennyezésében az egyik legnagyobb problémát okozó jelenség a műanyag flakonok, amelynek lebomlása természetes módon rengeteg időbe telik.

Figyelj az összetevőkre!

Olyan márkákat is keress, amelyek természetes és bio összetevőket használnak környezetbarát módon előállított és csomagolt készítményeikben. A bio, natúr vagy vegán kozmetikum is megfelelő választás lehet, hiszen egyik irány sem tartalmaz a bőrre káros anyagokat, amik akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. A természetes összetevőknek köszönhetően bőrünk ápolt és egészséges lesz, és ezek a kemikáliáktól mentes termékek a ráncok kialakulását sem gyorsítják meg. Nem utolsósorban pedig ezekkel a kozmetikumokkal nem csak magaddal, de bolygónkkal is jót tehetsz, hiszen a mesterséges összetevők nem csak ránk, de környezetünkre is negatív hatással lehetnek.

Az Oxygeni Hair & Skin filozófiája magában hordozza a természetességet, és céljai között szerepel a káros anyagoktól mentes készítmények és a környezetbarát termékek támogatása.  Az Oxygeni Hair & Skin termékei kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaznak, melyeket ellenőrzött gazdaságból származó, kiváló minőségű alapanyagokból nyerünk ki. Szem előtt tartottuk, hogy a természetes hatóanyag-tartalmú termékekkel lehet a legtöbbet tenni a haj és fejbőr egészségéért. Kattints ide és nézz szét a webshopunkban. Találd meg a számodra tökéletes terméket miközben a bolygót is véded.

Fenntartható életmód

Cseréld le az egyszer használatos tárgyakat!

Először is távolítsd el sminktörlőket és vattakorongokat. Helyette vásárolj újrafelhasználható, mosható korongokat . Hosszú távon pénzt takaríthatsz meg és képzeld el, hogy soha többé nem kell sminklemosó korongot vagy törlőkendőt vásárolnod! Vagy ha igazán a fenntartható életmód híve vagy, készítsd el a saját újrafelhasználható vattakorongodat egy régi törölköző feldarabolásával. Ha hetet vagy nyolcat készítesz, akkor minden este tisztát használhatsz, hetente egyszer pedig kimoshatod.

Cseréld le a borotvád egy fenntarthatóbb megoldásra. Az eldobható borotvák valószínűleg a leggyakoribbak, de miért ne próbálnád ki a rozsdamentes acél biztonsági borotvát? Ezek a borotvák műanyagmentesek, és nagyszerű befektetésnek számítanak, ha gondoskodsz róluk, egy életen át kitartanak. Tisztább, hosszabb ideig tartó borotválkozást biztosítanak. Amíg a fémpengéket még ki kell cserélni, a régieket pedig ki kell dobni, újrahasznosíthatók. Ugyanakkor elkerüli, hogy hozzájáruljon a műanyagszennyezéshez!

Hasonlóképpen keress újrahasznosított vagy fenntartható anyagokból, például bambuszból készült sminkecseteket, applikátorokat és hajkeféket. Kerüld a valódi állati szőrű keféket, helyette keress szintetikus sörtéket.

Használj multifunkcionális termékeket!

A megvásárolt és felhasznált termékek számának csökkentése az elfogyasztott csomagolás és a hulladék mennyiségének csökkentését jelenti. Keress olyan termékeket amelyek több célra felhasználhatóak. Az Oxygeni Hair & Skin gondosan válogatott hatóanyaginak köszönhetően a termékek felhasználhatósága multifunkcionális. Krémjeink arckrémként a legmagasabb kozmetikai minősítéssel kerülnek piacra de nagyon finom hajápoló és testápoló funkciót is betöltenek egyben. Az Oxygeni Hair & Skin wash termékei samponként, tusfürdőként és smink- arclemosóként is tökéletesek. Az olajok és szérumok a fejbőr – haj és a teljes test ápolására ajánlott bőrgyógyászati és hajgyógyászati célra is. 

VÁLASSZ FENNTARTHATÓ SZALONT!

A fenntarthatóság és a környezetbarátság  már több mint egy évtizede divatos kifejezések a szépségiparban. A „zöldítésnek” azonban többnek kell lennie, mint egy puszta trend, felelősséget kell vállalni a bolygónk felé. Egy fenntartható szépségszalon környezetbarát módon kínálja szolgáltatásait az elejétől a végéig. Proaktív erőfeszítéseket tesz. A fenntartható szalonok nem állnak meg a hulladékok újrahasznosításában, hanem elsősorban a kevesebb hulladék keletkezését célozzák. Tegyél te is a bolygóért és a fenntartható életmód érdekében, mialatt a bőröd és hajad a legjobb kezekben van Magyarországon az első 100%-ban kemikáliamentes Oxyegni Hair & Skin szépségszalonjában! Itt megtalálsz mindent amit a hajad és a bőröd egészsége érdekében megtehetsz!

Kozmetikai oxigénterápia kezelések

A Oxygeni Skin 100%-ban kemikáliamentes kozmetika, ahol több mint 15 féle kozmetikai oxigénterápiás kezeléssel, face lifting masszázzsal és komplex bőrtökéletesítő terápiával várunk! Olyan bőrgyógyászati problémákat is eredményesen kezelünk mint az akne, rosacea, seborrhea, pikkelysömör, ekcéma, kelloid és hiperpigmentáció! Komplex anti-aging terápiánk pedig kiváltja a különböző plasztikai eljárásokat szintén 100%-ban kemikália, tű és injekció mentesen.

fenntarthato eletmod4

Organikus hajfestés

A Natulique organikus hajápoló és finish termékeit szívesen ajánljuk, azon a vendégeinknek is, akik fejbőrproblémákkal küzdenek. Igazoltan organikus alapanyagok, kiemelkedő minőség, kiváló hatékonyság és könnyű használhatóság – ezek jellemzik a NATULIQUE styling és hajápoló termékcsaládokat. Minden hajtípusra és hajápolási célra speciális termékeket és komplex megoldásokat biztosít, a természetes alapanyagok erejével.

A Natulique hajfestékek a legkíméletesebb, 100% ammóniamentes, magas teljesítményű professzionális hajfestékek a világon. 100% ammóniamentes tartós hajfesték igazoltan organikus összetevőkkel!

food detective uj

 

FoodDetective ételintolerancia tesztünk segítségével akár 1 órán belül is megtudhatod, hogy 46 féle allergén közül melyekre vagy érzékeny. Ennek segítségével gyorsabban és hatékonyabban a gyógyulás útjára tudsz lépni. Gyere el szalonunkba, ahol segítünk elvégezni a tesztet!

Hajgyógyászati kezelések

Az Oxygeni Hair & Skin által kifejlesztett oxigénterápiás kezelés segít abban, hogy a sejtek és a hajhagymák megfelelő oxigénellátáshoz jussanak. A terápiát megelőzi egy mikrokamerás fejbőrvizsgálat, ahol a bőr mélyebb rétegeiben is láthatóak a gyulladások, problémák.

A kezelés 100%-osan megbízható és kockázatmentes, illetve 100%-ban organikus hatóanyagokra épül. A hajhagymák megfelelő oxigén-, vitamin- és ásványianyag ellátása révén új életre kapnak, megerősödnek és sűrűsödnek a hajszálak, a fejbőr pedig megtisztul a szennyeződésektől, és visszanyeri megfelelő pH értékét.

Oxigénterápiánk az immunrendszer erősítésén alapszik, aminek köszönhetően bármely fejbőr és hajgyógyászati probléma esetén alkalmazható, és látványos eredményt garantál.

Oxigénterápiás eredményeink

Kemikáliamentes hajregeneráló kezelés

Rengetegen küzdenek nehezen kezelhető, száraz, dehidratált vagy keratinhiányos hajjal. Ez megnehezítheti a mindennapokat, hiszen a fésülködés nem kellemes, a haj nem ragyog és nem rugalmas. Ilyen esetben szükség lehet arra, hogy a hajszerkezet regenerálás egy kezeléssel elinduljon.

A kezelés ajánlott kémiailag roncsolt, festett, szőkített haj esetében, festésre alkalmatlan, leszakadt hajra, fakó, fénytelen, melanin vesztett hajra, emellett göndör, sprőd, élettelen hajra. Ajánljuk a kezelést még UV károsodott, klór vagy tengervíz által roncsolt, elvékonyodott, volumen nélküli, öregedő, élettelen hajra, hajhullás és egyben hajszerkezet regenerálásra. Vedd igénybe nálunk a 100%-ban kemikáliamentes hajszerkezet regeneráló kezelést hajtípusodnak megfelelően!

HÍRESSÉGEK AKIK ELKÖTELEZŐDTEK A FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD MELLETT

A Titanic sztárja 1998-ban létrehozta a Leonardo DiCaprio Alapítványt, hogy segítsen “visszaállítani az egyensúlyt a veszélyeztetett ökoszisztémák között, biztosítva a Föld minden lakójának hosszú távú egészségét és jólétét”. Azóta az ENSZ klímaváltozással foglalkozó képviselőjének nevezték ki, és több millió dollárt adományozott különböző környezetvédelmi aktivista csoportoknak.

Az 50 első randi sztárja szenvedélyes állatjogi aktivista, és az egyik vezető hang a környezetbarát szépségápolás terén. Olyan cégeket alapított, amelyek valamennyi termékét az Egyesült Államokban gyártják, hogy csökkentsék a szállítás és a szállítás környezetre gyakorolt ​​hatását.

A színésznő elárulta, hogy ruháinak nagy része használtcikkboltokból származik a fenntarthatóbb életmód gyakorlása érdekében. “E bolygó polgára leszek, és meg fogom tenni a felelősségemet, és összhangban élek a természettel, ahelyett, hogy folyamatosan harcolnék ellene” – nyilatkozta.

fenntarthato eletmod3

FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD AZ ÉTKEZÉSBEN

Csökkentsd az élelmiszer-pazarlást!

Tudtad, hogy a világon megtermelt élelmiszerek körülbelül egyharmada megy kárba? Az élelmiszer-előállítás nagy mennyiségű energiát, vizet, műtrágyát, földet és üzemanyagot használ fel, és amikor élelmiszert pazarolsz, az a szemétlerakóba kerül, hozzájárulva a föld, a víz és a levegőszennyezéséhez. Rengeteg erőforrást kell felhasználni, csak azért, hogy szemétlerakóba kerüljön!

Íme pár tipp az otthoni élelmiszer-pazarlás csökkentésére:

Fenntartható életmód

Fogyassz fenntartható ételeket!

A fenntartható élelmiszerek olyan élelmiszerek, amelyeket úgy termesztenek vagy nevelnek, hogy korlátozzák a környezetre és az azokat termelő közösségekre gyakorolt ​​negatív hatásukat. Olyan környezetbarát élelmiszerek, amelyek minimalizálják az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a lehető legfenntarthatóbban használják fel az erőforrásokat.

A bab az egyik legszélesebb körben termelt és elérhető fenntartható élelmiszer a piacon. Ezenkívül különösen könnyen beépíthetőek a meglévő étrendbe, és számos különféle típusban kaphatók.

A rizs a világ számos részén alapvető táplálékforrás, ami mögött hagyományos keménysége és magas energiatartalma áll. Könnyű termeszteni, és a vízzel teli hatalmas rizsföldekről alkotott elképzelésünk ellenére a rizsnek valójában nincs szüksége sok vízre a növekedéshez (a rizsföldeken lévő víz távol tartja a káros kártevőket és baktériumokat). A rizs könnyen termeszthető, könnyen főzhető, és hosszú ideig tárolható.

A leveles zöldek az egészséges ételek megtestesítői, és a kelkáposztától a spenótig mindent tartalmaznak. Ha zöld és leveles, akkor jó lesz neked és a bolygónak is. A leveles zöldeket könnyű nagy mennyiségben előállítani, miközben minimális erőforrást igényel, és sok különböző változatban elkészítheted őket.

Tudatos vásárlás!

A helyben termesztett élelmiszerek választása csökkentheti az energiafelhasználást és az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint kevesebb erőforrást használhatsz fel, mint amennyit általában az élelmiszerek nagy távolságra történő szállítására fordítanak. Az előnyök azonban semmissé válhatnak, ha nagy távolságot kell autóznod, hogy helyi termékeket vásárolj, ezért lehetőség szerint az otthonod közelében vásárolj!

A szezonban vásárolt termékek számos előnnyel járnak! A szezonális termékek általában rövidebb utat tesznek meg az élelmiszerboltokig, ezért kevesebb üzemanyagot használnak fel, és kevesebb szennyezést okoznak, mint a szezonon kívüli termékek. Ellenkezőleg, a szezonon kívüli termések speciális, nagy energiájú fűtést és világítást igényelhetnek, hogy természetellenes körülmények között növekedjenek. Amellett, hogy kisebb a környezetterhelésük, a szezonban készült termékek gyakran ízletesebbek és megfizethetőbbek is!

Még a legkisebb átalakulások is óriási változásokat hozhatnak. Akár kettőt, akár az összes fenntarthatósági tippet beépíted az életedbe 2023-ban, kiveszed a részed a világ jobbá tételéért! Ne csüggedj, ha nem tudsz egyből változtatni. A rendszerszintű változások mindenkitől időt és erőfeszítést igényelnek, de ha egészséges test és egészséges bolygó az eredmény, akkor megéri.

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?