Vékony szálú haj erősítése - Oxygeni Hair & Skin
Vékony szálú haj erősítése

VÉKONY SZÁLÚ HAJ ERŐSÍTÉSE – VITAMINOS FELTÖLTŐDÉS

A vékony szálú haj elsősorban egy hajtípus, és nem hajgyógyászati probléma. Hajszálaink különböző fehérjékből és ásványi anyagokból álló élettelen – sérülésük után regenerálódni képtelen – képződmények, kialakulásukhoz számos aminosavra (legfontosabb közülük a kéntartalmú cisztein) és ásványi anyagra van szükség. A hajszál a fejbőrben található szőrtüszők „terméke”. A szőrtüsző bőséges saját vérellátással rendelkező tömlő- illetve zsákalakú kis szervecske, amelynek nyílásából nő ki a hajszál. Hajszálaink vastagsága tulajdonképpen e szőrtüsző-nyílás nagyságának a függvénye.

Az tehát, ha valakinek vékony szálú a haja, teljesen normális és természetes, bár viselőjének gyakran fejfájást okoz, hiszen lelapul, rövid ideig őrzi meg friss, formás hatását. Emellett azonban az is előfordul, hogy valaminek (lelki problémák, stressz, rossz hajápolási rutin, hormonális változások, stb.) folytán a hajszálak elvékonyodnak, erőtlenné, rugalmatlanná, volumen nélkülivé válnak.

Cikkünkben minden típusú vékony szálú haj kezelésére és ápolására kínálunk tanácsokat, megoldásokat. Olyan tippeket osztunk meg veletek, amelyeket ha követtek, fellendül a hajhagymák működése, megerősödnek, megvastagszanak és élettel telivé válnak a hajszálak.

VÉKONY SZÁLÚ HAJ – MITŐL?

Ahogy már feljebb említettük, a vékony szálú haj lehet egy teljesen természetes hajtípus, de sajnos vannak olyan esetek, amikor haj elvékonyodása eltér a normálistól. Nézzük, mi okozhatja a hajszálak erőtlenné, túl vékonnyá válását:

Ezekből még nem sok minden derül ki, úgyhogy merüljünk is el a részletekben!

Vékony szálú haj erősítése

Tápanyaghiány

Fejbőrünk a talajhoz hasonlóképpen működik. Minél gazdagabb tápanyagokban, annál jobb termőföld és annál dúsabb, egészségesebb növények fognak rajta teremni. Hajunk ereje, rugalmassága, vitalitása is tápanyagok függvénye, amelynek esetleges hiánya a hajszálak elvékonyodásához és elgyengüléséhez vezethet.

Hajszálaink egyik legfontosabb tápláléka az aminosavak, amelyekből felépülnek a fehérjék. Az aminosavak egy részét (alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin, taurin, tirozin) szervezetünk is elő tudja állítani, más részét (izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin) viszont nem. Ez utóbbiakat esszenciális aminosavaknak nevezzük, a szervezetünk által igényelt mennyiséget ezekből csak kívülről tudjuk kielégíteni.

Aminosavhiány a leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás miatt alakulhat ki, azonban számos más ok is meghúzódhat a háttérben (fokozott fehérjefelhasználás, fertőző betegségek, stressz, idős kor stb.). Hajunk számára az egyik legfontosabb aminosav a kéntartalmú cisztein, amelyet legnagyobb mennyiségben a tojásban, a hús- és tejtermékekben találhatunk meg.

beauty superfood

Kifejezetten ajánlott vékony hajszál esetén, ugyanis segíti a hajszál ( hajbél) belső erősítését és a mátrix sejtek osztódását. 9 féle gyümölcsöt és 3 féle zöldséget tartalmaz, a sárgarépa, fekete áfonya, fekete ribizli, gránátalma, vörös szőlő, citrom, sütőtök, málna, bodza és alma változatlan formában megőrzött növényi hatóanyagainak köszönhetően segít bejuttatni a napi ajánlott mennyiséget és hozzájárul a bőr szépségének támogatásához.  A kíméletes technológiával készült gyümölcs-zöldség kristályok növényi hatóanyagai belülről fejtik ki a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait, amelyek megoldást nyújtanak a különböző haj-, fejbőr-, és bőrproblémákra. 

MELYEK A LEGFONTOSABB VITAMINOK?

A vitaminok közül hajunk számára a legfontosabbak az A-, C-, E- és B-vitamin.

Vékony szálú haj erősítése

Az A-vitamin nélkülözhetetlen szemünk, hajunk, körmünk és csontjaink egészséges fejlődéséhez. A-vitaminhiány esetén hajunk töredezik, bőrünk repedezik és fogászati problémák is felmerülnek. A vékony szálú haj kezelése érdekében szükségünk van a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitelére. Természetes forrása: hal, tojássárgája, máj, tej

A C-vitamin legfontosabb hatásai közé tartozik, hogy erősíti a hajszálerek falát, a bőr második rétegében (az ún. irhában) található kötőszövetrost (az ún. kollagénrost) képződésének egyik alkotóeleme, valamint a vas felszívódásában is segít. Ezáltal fellép a hajtöredezés ellen és védi a haj szerkezetét a további roncsolódástól. Természetes forrása: citrusfélék, brokkoli, paprika, kiwi.

Az E-vitamin antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin, mely szintén fontos szerepet játszik az egészséges haj és köröm kialakulásában és megőrzésében. Legfontosabb hatása, hogy semlegesíteni képes a sejtkárosító szabadgyököket, ezáltal véd bizonyos betegségek ellen (daganatos megbetegedések, szívbetegségek), erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedés folyamatát. Fokozza a kollagén-termelést, így hozzájárul a hajnövekedéshez és a hajszálak erősödéséhez. Természetes forrása: olajos magvak, olívaolaj, búzacsíra

A B-vitaminok csoportjából hajunk és bőrünk szempontjából legfontosabb a biotin. A biotin rengeteg ételféleségben megtalálható, ezért ritkán fordul elő hiánya a szervezetben. Esetleges hiánya esetén a köröm töredezetté válik, és gyengülnek a hajszálak. A biotin legfontosabb természetes forrásai: máj, a dió, a rizs, a hüvelyesek és a karfiol.

Vékony szálú haj erősítése

Hajszálainknak ásványi anyagokra (nyomelemekre) is szüksége van megfelelő működésükhöz. A legfontosabb nyomelemek a réz, a cink, a szelén és a vas.

A réz egyik legfontosabb feladata, hogy részt vesz a kollagéntermelésében, valamint az ibolyántúli (UV, azaz ultraibolya) sugárzás ellen védő melaninpigment (a haj és bőr festékanyaga) előállításában. Ezen kívül a vörösvérsejt-képzésben és a vasraktározásban is szerepet játszik. Hiányállapota ritkán fordul elő, leggyakrabban akkor, ha valamilyen bélbetegség miatt a réz nem tud felszívódni. Hiányának tünetei a fáradékonyság, a száraz, töredezett haj, vérszegénység, stb. Így a gyengébb szerkezetű haj kezelése esetén is kiemelt szerepet tölt be. Természetes forrása: a tenger gyümölcsei, rozs, búza, olajos magvak, avokádó, gomba, paradicsom, banán.

A cink részt vesz – az egészséges bőr és haj fenntartásán kívül – az immunrendszer működésében, a hormonháztartásban, elősegíti a sebgyógyulást, valamint bizonyos bőrbetegségek kezelésében is hatásos. Napi szükséglet: kb. 12 milligramm. Súlyos hiánya szerencsére ritka, enyhe hiány esetén hajhullás alakulhat ki, a sebgyógyulás elhúzódik, szervezetünk fertőző betegségekre hajlamosabbá válik, bőrünk száraz, repedezett, hámló lesz. Természetes forrása: húsfélék, tojás, sajt, tenger gyümölcsei, mogyoró, mandula

Vékony szálú haj erősítése

A szelén antioxidáns hatású ásványi anyag, mely szintén szükséges az egészséges haj és köröm fenntartásához. Napi szükséglet: kb. 60-70 mikrogramm. Számos jótékony hatása elsősorban antioxidáns hatásának köszönhető, másrészt enzimek (speciális kémiai folyamatokban résztvevő fehérjék) elengedhetetlen részeként sok fontos folyamat résztvevője. Legfontosabb hatásai közé tartozik a szürkehályog és a szemfenéken az éleslátás helyének (az ún. sárgafolt) elfajulása elleni védelem, valamint az immunrendszer erősítése. Hiánya esetén hajhullás léphet fel, a körmök töredezetté válnak, fokozódik az immunrendszeri betegségek lehetősége, várandósság alatt pedig magzati fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Szelénhiányos területeken nő a daganatos betegségek előfordulása. A szelén legfontosabb természetes forrásai: a tenger gyümölcsei, húsfélék, barna rizs

A vas az egyik legfontosabb ásványi anyagunk, mely elengedhetetlen a vér oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin képződéséhez, de több enzim és az immunrendszer működéséhez is nagyon fontos a jelenléte. Vasat táplálékkal juttatunk szervezetünkbe, felszívódása, raktározása meglehetősen bonyolult folyamat. Hiányállapot léphet fel nem megfelelő mennyiségű bevitel, fokozott vérvesztés, várandósság vagy fogyókúra esetén. Vashiányos vérszegénység esetén gyengeség, levertség, fáradtság, hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, rugalmatlanná válása, sápadtság alakul ki. A vas legfontosabb természetes forrásai: máj, marhahús, hüvelyesek, spenót, sóska, saláta, aszalt gyümölcsök.

EGÉSZSÉGTELEN FRIZURÁK VÉKONY SZÁLÚ HAJ ESETÉN

Bizonyos hajviseletek megkínozzák a hajszálakat, amiktől romlik a hajszálak minősége, elgyengülhet vagy töredezhet a haj, esetleg intenzívebb hajhullás is bekövetkezhet. A vékony szálú haj formázása esetén gyakoribb, hogy nem a legkíméletesebb frizurákat választjuk, hiszen leplezni szeretnénk, hogy hajunknak nincs tartása. Ilyenkor általában a szorosan hátrafésült lófarok mellett döntünk, sőt gyakran érdes gumival fogjuk össze a hajunkat, mivel a vékony szálú haj másik gyakori jellemzője, hogy csúszik, selymes. De a kontyok és a szoros fonatok sem a legjobb választás, mivel megtörik és tovább gyengítik a hajszálak szerkezetét.

Vékony szálú haj erősítése

Hajformázás, kencék

Számos blogot, cikket olvashatunk a vékony szálú haj számára előnyös frizurákról, amikkel biztosan sokan élnek is. Ezekhez a frizurákhoz javarészt hajsütő, hajgöndörítő szükséges, vagy a pont ennyire káros volumen növelő tőemelő por, száraz sampon, hajlakk. Tény, hogy ha behullámosítjuk hajunkat, dúsabbnak fog tűnni, a kencéktől pedig levegősebb, ezáltal nagyobb volumenhatása lesz hajunknak. Azt leszámítva, hogy ezek a praktikák roncsolják, szárítják a hajat és megsértik a haj szerkezetét (amitől töredezik, kopik a haj), csupán elfedik a ‘problémát’. Mellesleg a sok styling eszköz/termék használatától piszkos érzete lesz hajunknak és nagy eséllyel túl gyakran döntünk hajmosás mellett, amitől intenzív zsírosodásba kezd fejbőrünk. Kétségkívül, a hajformázás és a kencék csak rontanak a helyzeten! 

Vékony szálú haj erősítése

Helytelen hajápolási rutin

Az egyik legfontosabb, amit hajunk érdekében teszünk, ha tökéletesítjük a hajápolási rutinunkat. Hajmosás, otthoni hajápolás során kerülünk a leggyakrabban direkt kapcsolatba hajunkkal és fejbőrünkkel, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen termékeket használunk haj- és fejbőrtisztításra, fejbőrünk tonizálására, gondoskodunk-e róla, hogy visszaállítsuk fejbőrünk megfelelő pH értékét, megfelelő pakolással töltsük fel hajszálainkat és a vitamintöltésről sem feledkezünk el.

Talán kevesen tartjuk hajápolás során az összes lépést, nagyobb odafigyelést és törődést igényel, viszont amit időtől függetlenül mindenkinek ajánlunk, az a kemikáliamentes, natúr termékek használata. Azok a samponok és pakolások, amelyek nem 100% natúr hatóanyagtartalmúak, tartalmaznak szilikont, szulfátokat, parabéneket, szintetikus illatanyagokat és színezéket – ahogy már megírtuk –, irritálják, allergizálják a fejbőrt, elszívják a haj nedvességtartalmát.

Kívülről érkező káros hatások

Vékony szálú haj esetében jobban figyeljünk oda a káros környezeti tényezőkre, mint amilyen az erős napsütés, UV sugárzás, szmogos-poros környezetben tartózkodás, otthonunkban, munkahelyünkön vagy szélesebb környezetünkben lévő kemikáliák, a városi levegő vagy a légkondicionált levegő, amely szárítja, ezáltal pedig gyengíti a haj szerkezetét. Ha hajunkat szárító-roncsoló külső hatásoknak tesszük ki, gyengülni, töredezni fog hajunk szerkezete.

10 TIPP HAJGYÓGYÁSZAINKTÓL VÉKONY SZÁLÚ HAJ KEZELÉSÉRE

A fentiekben, azáltal, hogy leírtuk, mi minden árthat a vékony szálú hajnak vagy mitől roncsolódhat könnyen és rosszabbodhat állapota, már sejthetjük, hogyan ápolhatjuk és mitől erősíthetjük fel hajunkat. 10 pontban összegezzük számotokra, mitől erősödhet, dúsulhat a haj, és hogyan szabadulhattok meg a lelapuló, gyenge haj érzettől.

Vékony szálú haj erősítése

1. Tartsd szinten a fehérjeforrásod!

A cisztein véd a szabadgyököktől és egyéb károsodásoktól is – hajunk egyik létszükségletű eleme. Magas az antioxidánstartalma, erősíti az immunrendszert és regenerálja a károsodott sejteket. Válassz növényi eredetű természetes fehérjeforrást (búzacsíra, fokhagyma, vöröshagyma, zab, brokkoli) vagy megbízható minőségű táplálékkiegészítőt fehérje tartalékaid szinten tartásához.

2. Pótold a vitamint külsőleg, belsőleg

A vitaminoknak köszönhetően erősödnek a hajszálak, újak képződnek és a vitaminok védik a hajat a káros hatásoktól, ellenállóbbá téve a azt. Fogyassz minél több C-, E- és B-vitaminban gazdag nyers ételt, zöldséget és A-vitaminban gazdag ételeket.

3. Nyomelemes feltöltődés

A vékony szálú haj megfelelő feltöltésével elősegítheted a hajszálak erősödését és rugalmasabbá válását! Táplálkozz változatosan, fogyassz natúr olajos magvakat (mandulát, mogyorót), teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és zöldségeket, amelyekkel szinten tarthatod a réz-, cink-, szelén- és vaskészletedet! Külsőleg is pótolhatod fejbőröd ásványi anyag készletét az Oxygeni Hair oxigénterápiával, amelynek során több mint 50-féle vitamint és ásványi anyagot juttatunk a fejbőr mély rétegeibe, ahol a sejtanyagcsere történik!

4. Egészséges hajviselet vékony szálú haj esetén

Hord minél többet kiengedve hajad, és éjszakára se kösd össze! Kerüld az erőszakos megoldásokat, a szoros lófarkot, kontyokat és hajfonatokat. Bízz hajad természetes szépségében, hord kibontva vagy csatold fel lazán, húzódás nélkül.

5. Kemikáliamentes hajápolás

Hagyd fejbőrödet levegőzni, ne tömítsd el a kemikáliákkal! Válassz olyan hajápoló termékeket, amelyek kíméletesen, irritáció nélkül, gyengéden, de alaposan tisztítják a hajad és természetes hatóanyagokkal pótolják hajad selymességét és fényét. A 100% natúr Oxygeni Hair Sensitive Wash és Sensitive Mask a tökéletes választás a mindennapi hajápolási rutinhoz, normál hajra.

Vékony szálú haj erősítése

Spórolj, és válaszd csomagban a termékeket!

6. Válaszd a természetes hatást

A vékony szálú haj állapotán rendkívül sokat ront a hajfestés, szőkítés vagy egyéb kémiai beavatkozások (dauer, tartós hajegyenesítés), de a hajformázás során használt hajlakk, tőemelő por, száraz sampon is csak árthat. Ha nem sikerül megkedvelned eredeti hajszíned, válassz a hajszínedhez közeli (csupán pár árnyalattal eltérő) új színt és a fejbőrödet kímélő balayage ombre technikák közül. A karantén alatt biztosan sikerült leszoknod a finish termékekről, de ha mégsem, próbáld ki a – ma újra divatos – természetes kócos-borzos hatást.

7. Heti 2 hajmosás

Hetente kétszer, maximum háromszor moss hajat ahhoz, hogy fejbőröd kellőképpen működhessen, ne boruljon fel a faggyútermelés és megfelelő legyen fejbőröd nedvességtartalma. A vékony szálú, lelapuló haj gyakran napi szintű hajmosásra kényszerít bennünket, hogy legalább pár óráig legyen tartása, de csak ront a helyzeten, és lassan odakerülünk, hogy naponta többször is hajat fogunk mosni.

Vékony szálú haj erősítése

8. Fényvédelem

Védd hajad a fény, és magas hő okozta károsodástól, amelyek roncsolják vékony szálú hajad. Válassz UV-szűrős sampont, hajápolót és tűző napon kizárólag kalapban, kendőben tartózkodj. Az Oxygeni Hair samponok és pakolások tartalmaznak UV-sugárzástól védő hatóanyagokat.

9. Stresszkezelés

Vezesd le a stresszt, pihenj, relaxálj és aludj éjszaka legalább 7 órát, és hidd el, hajad is meghálálja. A haj állapotán tükröződik a legtöbbször lelkiállapotunk, így ha hajszálaink elvékonyodását, hajszínünk fakóvá válását tapasztaljuk, érdemes feszültségszintünket is felülvizsgálni. A jóga, kocogás, aromaterápiás kezelések, séta kiváló stresszkezelő szabadidős tevékenységek, de a tisztítókúrák is segítenek az egyensúly megtalálásában. ITT olvashatsz többet a detoxikáló kúrákról.

10. Oxigénes feltöltés a vékony szálú haj megerősítésért

A hajhagymák megfelelő oxigén-, vitamin- és ásványi anyagellátása révén új életre kapnak, megerősödnek és sűrűsödnek a hajszálak! Az oxigén hajunk legfontosabb életelixírje. Az oxigénterápiás hajgyógyászati kezelés a fejbőr oxigén-, vitamin- és ásványi anyagpótlásán alapszik, ami által megvastagsznak és megerősödnek a hajszálak és fellendül a hajnövesztés.

ekcema 4

A vékony szálú haj kezelésekor a legfontosabb a megfelelő oxigén-, vitamin- és ásványi anyag pótlás, valamint a haj védelme a külső káros hatásoktól. Ha szeretnél még többet megtudni a vitaminok, nyomelemek hatásairól, olvasd el a részleteket blogunkba. Azokat a hatóanyagokat és összetevőket gyűjtöttük itt össze, amelyek az oxigénterápiás kezelés és az otthoni hajápoló termékek alapját képezik.

Ha úgy döntöttél, szeretnéd kipróbálni termékeinket, online is választhatsz hajtípusodnak megfelelő komplex csomagot; ha viszont érdekel az oxigénterápiás kezelés, vagy kiválaszthatod a hozzád legközelebb eső hajgyógyászunkat, akihez bejelentkezhetsz.

HÍRESSÉGEK, AKIK AZ OXYGENI HAIR & SKINT VÁLASZTOTTÁK

LESD meg TikTOK csatornánkat is!

Hajgyógyászati vagy kozmetikai oxigénterápia? Partner vagy head spa csatlakozás? Esetleg ételintolerancia vizsgálat, hajadomány érdekel? A webshoppal kapcsolatban lenne kérdésed?